Αισιόδοξος δηλώνει ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Αισιόδοξος δηλώνει ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Σκοπιανό στη Ν. Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι πρόκειται για μια νέα συγκυρία.

;

Πρόκειται για την συνάντηση που είχαν, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο κ. Βάσκο Ναουμόφσκι. Οι πρέσβεις και διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

Ίσως αυτό να σχετίζεται με το ποια ήταν τα… αποτελέσματα της πρώτης.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την συνάντηση ο κ.Νίμιτς. 

Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας-δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις.

Πλέον οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν, σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», δήλωσε.

Η Ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με την αξίωση, η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο γειτονικό κράτος να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας.

Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Υπογράμμισε ότι δεν έχει δοθεί τίποτα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της.

Αιχμές κατά όσων ζητούν δημοψήφισμα για το θέμα άφησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Εάν δεν βρεθεί λύση, η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Γ. Αμανατίδης: Σημαντικές οι συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, δεν προσφέρονται για μικροπολιτική
«Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι μικροπολιτική». «Δεν μπορούν, όσοι έκαναν πραγματικά μυστική διπλωματία με τον κ. Γρυλάκη κ.ά., τώρα που έχει πάει σε συντεταγμένη διαπραγμάτευση η χώρα με τους θεσμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, να μας κουνάν το δάχτυλο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του κ. Νίμιτς ότι η πρόταση θα είναι καινούρια καθώς βρισκόμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο κ. Νίμιτς όσο και πολλοί άλλοι «λένε ότι στην ενδιάμεση συμφωνία η χώρα μας αποδέχθηκε την είσοδο της FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με την προσωρινή ονομασία που εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”». Επιπλέον «η ενδιάμεση αυτή συμφωνία δεν είχε έρθει ποτέ προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αυτό είναι μυστική διπλωματία» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για αποτελέσματα «αδράνειας και στρουθοκαμηλισμού τόσα χρόνια».
Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σύμφωνα με την εκτίμηση του υφυπουργού Εξωτερικών είναι «αν συμφέρει εθνικά τη χώρα μας η επίλυση του ζητήματος για τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος, σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά: «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, χωρίς τα στοιχεία αλυτρωτισμού» και «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε τη ΝΔ για διγλωσσία τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λέει για το εσωτερικό της “αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν”», επισήμανε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης» και υπογράμμισε ότι «γίνεται σπέκουλα για να μην τοποθετηθεί υπεύθυνα».

Επίσης, αντικρούοντας την κριτική για ελλιπή ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν δίνονται οι μάχες στη διαπραγμάτευση βγάζοντας τα όλα στη φόρα», αποσαφηνίζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της «υπεράσπισης των συμφερόντων μας με διάλογο, και όταν θα υπάρχουν εξελίξεις προφανώς θα ενημερωθούν όλοι».

Απαντώντας σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού, η οποία, όπως είπε, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το θέμα.

«Όχι» του ΝΑΤΟ σε ένταξη των Σκοπίων εφόσον δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα
Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μεταβαίνει στα Σκόπια δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/317878-Se-exelixe-oi-synomilies-gia-to-Skopiano-ste-N-Yorke ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...