Ακατάσχετοι μισθοί και συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ!

Χρέη, Κατασχέσεις

Τα όρια προστασίας από τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δίνει εγκύκλιος της ΓΓΔΕ. Την ώρα που τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, οφειλών και ειδικά οι κατασχέσεις από λογαριασμούς, βρίσκονται σε αύξηση, με 1.600 νέα κατασχετήρια να εκδίδονται κάθε ημέρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με νέα εγκύκλιο ξεκαθαρίζει το τι τελικά ισχύει.

Σύμφωνα με το κείμενο, απαγορεύεται να προχωρήσουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για ποσά που τον μήνα δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Μετά την μεγάλη μείωση που έχουν δεχτεί μισθοί και συντάξεις μέσα στην μαύρη εξαετία των μνημονίων, το όριο αυτό καλύπτει μεγάλο μέρος οφειλετών.

Σε ισχύ παραμένει το ακατάσχετο του 50% για το ποσό από τα 1.000 ευρώ έως τα 1.500 ευρώ Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού. Π.χ. Στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο είναι 1.250 ευρώ. Για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση, του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε έναν λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Αν ο μισθός ή σύνταξη μπαίνει κατεύθυναν σε τραπεζικό λογαριασμό, χρειάζεται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης για την γνωστοποίησή του.

Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, με την επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, στα χέρια τρίτου, πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων, αναστέλλονται αν ο οφειλέτεις υπαχθεί σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

 Τέλος, προβλέπεται ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη.

Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που οι οφειλές αφορούν το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη για πάνω από τέσσερεις μήνες και το σύνολο των οφειλών ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Δυνατότητες ρύθμισης για τους φτωχούς οφειλέτες

Για πτωχευτικά χρέη, που γεννήθηκαν ή ανάγονται πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, μέσω της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, αν το συνολικό βασικό χρέος δεν υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ ή μέσω Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), αν το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης για όλα τα χρέη (πτωχευτικά και μεταπτωχευτικά), σύμφωνα με τις γενικής ισχύος νομοθετικές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής για βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο (Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...