Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Αχρείαστη η περικοπή στις συντάξεις

Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Αχρείαστη η περικοπή στις συντάξεις

«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τις εξαγγελίες του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες αφορούν τις ελάχιστες ελαφρύνσεις και είναι απόλυτα εφικτές.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «πάει καλά η οικονομία», «βλέποντας» χώρο για κοινωνικό μέρισμα, στην πορεία των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στις αποδόσεις των ομολόγων, τόνισε πως «χτίσαμε “μαξιλάρι” ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην “κατάλληλη στιγμή”».

«Αν δεν είχαμε χτίσει το “μαξιλάρι” ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος απέρριψε την εκτίμηση ότι η περαιτέρω επιδείνωση του spread την εβδομάδα που πέρασε οφείλεται στο κλίμα παροχών που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Για το ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντικές πιθανότητες να άρουμε την περικοπή, θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει και αυτό το μέτρο.

«Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά μαζί τους, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ». Με τον τρόπο αυτόν ερμήνευσε ο κ. Τσίπρας το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο -σημειωτέον- εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωζώνης, που βγήκε από πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τη νομοθέτηση των εξαγγελθεισών μέτρων, είπε ότι θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση, όπως συμπλήρωσε, αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ γιατί –συμπλήρωσε- «δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του». «Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα πως χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή για να διατηρήσουμε το waiver. «Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες», πρόσθεσε.

Για μία συμφωνία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο Σκοπιανό κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι για «πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού και όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία»
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσει ώθηση στη Θεσσαλονίκη και με αυτή «κατοχυρώνεται πλήρως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός».

Ερωτηθείς για τη «ρητορική των γειτόνων», ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη «στάση αρχής του» αν και -όπως είπε- διαφωνεί απόλυτα μαζί του.

«Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας», επεσήμανε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη στάση του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό αμοραλισμό «με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθεσης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως είναι «τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει για το ζήτημα «εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη στάση» .
«Αντί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τον τζάμπα μάγκα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πει ότι θα την ακυρώσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για «εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας», ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως το ερώτημα αυτό πρέπει να τεθεί «μάλλον στον κ. Ζάεφ», καθώς όπως υπογράμμισε «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν θέλαμε μία ταπεινωτική συμφωνία για τους γείτονές μας».

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/341924-Alexes-Tsipras-apo-te-DETH-Achreiaste-e-perikope-stis-syntaxeis ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...