Αλέξης και Αχμέτ βρήκαν λύσεις σε πολλά προβλήματα

Αλέξης και Αχμέτ βρήκαν λύσεις σε πολλά προβλήματα

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 09/03/2016 – 17:00

Πρωτοσέλιδο

ΕΝΩ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΡΥΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ                            

Μοίρασαν και κόκκινα τριαντάφυλλα σε Τουρκάλες

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις για προσφυγικό, Κυπριακό,

Αιγαίο, λιμάνια, σιδηρόδρομο, αγωγούς και Casus Belli

Tην ώρα που οι Ούγγροι ανοίγουν ορύγματα στα σύνορά τους για να αντιμετωπίσουν τις έγκυες γυναίκες και τα πεινασμένα παιδάκια, που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ειδομένη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου καλούνται να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες, τόσο απέναντι στα κύματα των προσφύγων αλλά και την επίλυση των διαφορών που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα που προκάλεσαν οι ναζιστικές πρακτικές ορισμένων μικρομεσαίων ακροδεξιών και προβληματικών ηγετίσκων της Ευρώπης που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’30 όταν ανθούσαν αντίστοιχες ιδεοληψίες και η ξενοφοβία που οδήγησε τους φασίστες και τους ναζιστές στην εξουσία με συνέπεια να αιματοκυλήσουν τον κόσμο.

Το τεράστιο πρόβλημα με τους πρόσφυγες κατάφερε να φέρει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία και ελπίζουμε να γίνει καταλύτης, για να επιλυθούν και πολλές άλλες διαφορές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Το πανηγύρι που έστησαν στην Σμύρνη για να υποδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα ίσως σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά στην νεώτερη πολιτική ιστορία έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στην γειτονική Τουρκία όχι για επίσκεψη ρουτίνας αλλά συνοδευμένος από το μισό υπουργικό συμβούλιο για να καταλήξει σε συμφωνίες για ενέργεια, αγωγούς, τουρισμό, σιδηροδρομικές συνδέσεις, αεροπορικές γραμμές διεκδικώντας παράλληλα την επίλυση του Κυπριακού και την κατάργηση του απαρχαιωμένου casus belli που μας φόρτωσαν κάποιοι σύμμαχοι για να πουλάνε τα οπλικά τους συστήματα και να μας πίνουν το αίμα.

Η εικόνα από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σμύρνη τα λέει όλα. Τσίπρας και Νταβούτογλου μοίρασαν λουλούδια στης Τουρκάλες που τους ζητωκραύγαζαν και τους χειροκροτούσαν.

Ακόμα και στο γεύμα δεν έλειψε το μπουζούκι που έγινε και αυτό σύμβολο φιλίας και ενότητας ανάμεσα στους δύο λαούς. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν με καθαρές θέσεις αποφασισμένοι να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από διμερή κρίσιμα ζητήματα, αφήνοντας στην άκρη αυτά που χωρίζουν τα δύο γειτονικά κράτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που τόλμησε να μιλήσει για τον συμβολισμό που έχει η Σμύρνη για τους Έλληνες. Είναι η πόλη σύμβολο της προσφυγιάς, και οι μνήμες με τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να οδηγούνται βίαια στον ξεριζωμό ξαναζωντάνεψαν χθες με τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, δείχνουν το ανάστημά τους απέναντι στους φοβισμένους επίδοξους Χίτλερ της Ευρώπης, που στήνουν φράκτες κλείνουν τα σύνορα και δεν συγκινούνται από το δράμα των χιλιάδων παιδιών που κοιμούνται πεινασμένα και άρρωστα στην κόλαση της Ειδομένης.

O Αλέξης και ο Αχμέτ με τις πρωτοβουλίες τους ξεπλένουν τις αμαρτίες ολόκληρης της Ευρώπης που δεν μπορεί ούτε να πάρει ούτε και να εφαρμόσει αποφάσεις. Την ώρα που οι δύο πρωθυπουργοί μοίραζαν λουλούδια στην Σμύρνη στην Ουγγαρία άνοιγαν ορύγματα για να προφυλαχτούν απ’ τα μικρά πεινασμένα παιδάκια τα οποία επιχειρούν να κρατήσουν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η Ευρώπη είναι διχασμένη και βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε νεοφασιστικές ατραπούς. Η ολοκληρωτική διάλυση της είναι ζήτημα χρόνου γιατί δεν μπορεί να αντέξει μια ένωση όταν οι χώρες χάσουν τον πολιτισμό και την ανθρωπιά τους. Γι’ αυτό κάνει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας και προσπαθεί να οικοδομήσει καλές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη γειτονική Τουρκία. Όπως φαίνεται οι δύο χώρες είναι αυτές που θα διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα με τους πρόσφυγες ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί από απόσταση το δράμα.

 

Ανανέωσαν τη συμφωνία για την επανεισδοχή

Σε τροχιά εντατικής συνεργασίας μπαίνουν Ελλάδα-Τουρκία μετά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που είχαν στη Σμύρνη οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι εκατέρωθεν φιλικές προσφωνήσεις των δύο ηγετών αλλά και το εγκάρδιο καλωσόρισμα του Έλληνα Πρωθυπουργού από τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος των υποδέχτηκε κατά πληροφορίες με… μπουζούκι,  έδειξε τα θετικά αποτελέσματα από τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας- Τουρκίας.

Προσφυγικό, εμπορικές σχέσεις, Κυπριακό, η ένταση στο Αιγαίο, το ενεργειακό αλλά και το casus belli , -το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλων εποχών»-, βρέθηκαν επί τάπητος, ενώ προηγήθηκε μία σειρά σημαντικών διμερών συμφωνιών. Κυβερνητική πηγή ξεχώριζε ιδιαίτερα την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, άλλα και τη σιδηροδρομική ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη.

Κοινή δράση στο προσφυγικό

Με αιχμή το «καυτό» θέμα των προσφυγικών ροών, ο πρωθυπουργός είπε πως η προσπάθεια να χτυπηθούν οι διακινητές είναι κοινή, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν τόσα οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Τουρκία από την πολυετή κούρσα εξοπλισμών, «για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ο ένας απέναντι στον άλλο», και να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές. Ο Αλέξης Τσίπρας , επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε στο προσφυγικό δράμα χιλιάδων ανθρώπων που ψάχνοντας καταφύγιο πέφτουν θύματα διακινητών και πολλοί από αυτούς φτάνουν να χάσουν τη ζωή τους. «Δηλώνουμε από κοινού, είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία, ξέρουμε πώς θα λυθεί, δεν θα μάς επιβάλει κανείς πώς θα λυθεί» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο επίκεντρο η επικαιροποίηση της επανεισδοχής

Οι δύο πλευρές, κατέληξαν στην ανανέωση και επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του συμβουλίου της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να υιοθετήσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που λαμβάνονται αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

«Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε έναν μηχανισμό νόμιμης οδού για τους πρόσφυγες, μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ευρώοης παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων και των διακινητών», είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ακόμη πως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής δίνει μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες ότι δεν υπάρχει βούληση και δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να τους την πούμε με ειλικρίνεια» είπε.

«Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας – Αθήνας.Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.Αναφερόμενος στο προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούνε.

Μοίρασαν και κόκκινα τριαντάφυλλα σε Τουρκάλες

Με αφορμή τέλος και την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόσφεραν λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους, με τα φλας των φωτογράφων να μη σταματούν. Το ενδιαφέρον ωστόσο, είναι όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες πριν μπει «φίμωτρο» και διαχειριστής και στο πρακτορείο Cihan, όπως είχε συμβεί και στην εφημερίδα Zaman.Τέλος, εκτός των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στην Σμύρνη του απενεμήθη ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Η τελετή, έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο «Izmir Ekonomi Universitesi» το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης.

Στην Σμύρνη με επιχειρηματίες

Εκτός από τα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό ταξίδεψαν στην Σμύρνη και 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς.Το συμβούλιο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών ήταν καθοριστικής σημασίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ειδικά σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσα στα πρόσωπα του επιχειρηματικού κλάδου βρέθηκαν οι: Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Αττικής, Πυρίμαχα Μαθιός). Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις, πραγματοποιήθηκε και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...