Αμμοθύελλα – γίγας στον Άρη απειλεί το Opportunity

Αμμοθύελλα – γίγας στον Άρη απειλεί το Opportunity

Σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκεται το επιστημονικό ρομποτικό ρόβερ Opportunity της NASA, το οποίο βρίσκεται στον Άρη και στέλνει φωτογραφίες αλλά και αναλύσεις δειγμάτων από τον κόκκινο πλανήτη.

Ο λόγος είναι μία αμμοθύελλα – γίγας, η οποία αναμένεται να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη. Εξαιτίας αυτής της αμμοθύελλας, το Opportunity έχει σωπάσει και δεν επικοινωνεί πια με τη Γη. Οι επιστήμονες της NASA εκφράζουν φόβους ακόμη και για την επιβίωσή του.

Οι τεράστιες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα έχουν βυθίσει μεγάλο μέρος του πλανήτη σε σκοτάδι. Και αυτό αποτελεί ζωτικό πλήγμα για το ρόβερ, το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια και έτσι αδυνατεί να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Οι χειριστές του στη Γη αισιοδοξούν πάντως ότι θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Όπως δήλωσε ο Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA «ανησυχούμε, αλλά ελπίζουμε ότι η θύελλα θα κοπάσει και το ρόβερ θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μας». Οι χειριστές του Opportunity στη Γη έχουν δεθεί συναισθηματικά μαζί του. Όπως είπε ο Κάλας, «είναι σαν να έχεις ένα αγαπημένο σου σε κώμα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί σού λένε να κάνεις υπομονή και θα ξυπνήσει. Όλες οι ζωτικές ενδείξεις είναι καλές, συνεπώς είναι θέμα αναμονής. Όμως πρόκειται για τη 97χρονη γιαγιά σου, έτσι είσαι πολύ ανήσυχος. Αυτό νιώθουμε κι εμείς».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/334607-Ammothyella-gigas-ston-Are-apeilei-to-Opportunity ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...