Ανάπτυξη 1,2% το 2017 και 2,1% το 2018, βλέπει η Πειραιώς!

Ανάπτυξη 1,2% το 2017 και 2,1% το 2018, βλέπει η Πειραιώς!

Σημαντική  βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με προβλέψεις της Τράπεζας, το 2017 θα επιτευχθεί ανάπτυξη 1,2%, φτάνοντας το 2018 στο 2,1%, ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2017 θα διαμορφωθεί στο 21,6%, προσεγγίζοντας το 2018, το 19,7%. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας, στην τριμηνιαία έκδοση για τις Επενδύσεις, του δ’ τριμήνου 2017, οι βελτιωμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις ενόψει και των εκτιμήσεων για μια καλή τουριστική περίοδο και η θετική πορεία του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας δημιουργούν προσδοκίες ότι η θετική δυναμική της οικονομίας θα διατηρηθεί, επισημαίνει η Πειραιώς σε τριμηνιαία έκδοσή της για τις αγορές. 

 Ιδιαίτερο ρόλο για την πορεία της Οικονομίας και την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος, θα έχουν οι αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο μνημόνιο. Στις 20 Ιουλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του IMF ενέκρινε Επί της Αρχής (Approval in Principal) μία προληπτική Συμφωνία Stand – By (SBA) για την Ελλάδα, ύψους περίπου 1,6 δις ευρώ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες και αξιόπιστες διασφαλίσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του και υπό τον όρο να παραμένει σε ορθή τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Η συμφωνία θα λήξει στις 31.08.18, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Το IMF θα συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης του προγράμματος με τον ESM, ενώ με βάση το νέο πρόγραμμα η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2018 αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους €7,7 δισ. στις 10 Ιουλίου, καθώς και η υπογραφή της νέας συμφωνίας με το IMF συνέβαλλαν στη βελτίωση του κλίματος.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία, πάρα την αυξημένη αβεβαιότητα, κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της.

Το Β’ τρίμηνο του 2017 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση σημειώνοντας τριμηνιαία μεταβολή 0,5%, αντίστοιχη του Α’ τριμήνου του έτους. Συνολικά το Α’ εξάμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση (H1.16: – 0,6% ΥοΥ), επίδοση η οποία αποτελεί την καλύτερη σε επίπεδο Α’ εξαμήνου από το 2008 (H1.08: 0.6%).

Ειδικότερα, το Β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία, η άνοδος του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, συνδέεται με την αύξηση της εγχώρια ζήτησης κατά 0,7%, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής και της δημοσίας κατανάλωσης, όταν αντίθετα ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε. Επίσης, θετικά συνέβαλε η πτώση του εμπορικού ελλείμματος κατά €809 εκατ., καθώς η άνοδος των εξαγωγών υπερκέρασε την αντίστοιχη άνοδο των εισαγωγών.

Ταυτόχρονα το Β’ τρίμηνο του έτους, με βάση μη εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 21,1% από 23,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ κατά μέσο όρο το Α’ εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 22,2%, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης κατά 1,9% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η εκ νέου αύξηση του σχετικού δείκτη τον Σεπτέμβριο -στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014- οι βελτιωμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις ενόψει και των εκτιμήσεων για μια καλή τουριστική περίοδο και η θετική πορεία του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας δημιουργούν προσδοκίες ότι η θετική δυναμική της οικονομίας θα διατηρηθεί. Σύμφωνα με προβλέψεις μας το 2017 θα επιτευχθεί ανάπτυξη 1,2% φτάνοντας το 2018 στο 2,1%, ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2017 θα διαμορφωθεί στο 21,6% προσεγγίζοντας το 2018, το 19,7%.

Στο 4,96% η δίκαιη τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Σύμφωνα με το μοντέλο αποτιμήσεων του ελληνικού δεκαετούς spread, η «δίκαιη» τιμή (fair value) βρίσκεται κοντά στις 496 μονάδες βάσης (μβ), δηλαδή υπερτιμημένο κατά 25 μβ σε σχέση με το επίπεδο που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Ιστορικά, το μέγεθος της απόκλισης είναι σχετικά χαμηλό, αλλά απεικονίζει τη συγκριτική βελτίωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αποκλιμάκωση του μεσοσταθμικού spread των χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αντίθετα, πιέσεις προς τα πάνω για τις αποτιμήσεις του 10ετούς spread δημιουργεί το γεγονός ότι παρά την βελτίωση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, το ΑΕΠ της χώρας δεν συγκλίνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης των υπολοίπων χωρών.

Η εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι πολύ ενθαρρυντική.

Οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες διαμορφώνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, τα στοιχεία που αντανακλούν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα έχουν συγκλίνει προς τη θετική δυναμική των πρόδρομων δεικτών και ιδίως τα στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση. Η πλειοψηφία του συνόλου των πρόδρομων δεικτών και των πραγματικών οικονομικών στοιχείων διαμορφώνεται υψηλότερα του μακροχρόνου μέσου όρου εμφανίζοντας ταυτόχρονα τάση βελτίωσης.

Συνεπώς, εκτιμούμε ότι η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να κινείται με τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης ανάλογο με εκείνον των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων (0,5%-0,6%). Συνεπώς, το 2017 εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 2,2% (από 1,8% το 2016), καθώς η συμβολή της εσωτερικής ζήτησης παραμένει ικανοποιητική, ενώ η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου εκτιμούμε ότι θα είναι θετική (από αρνητική το 2016). Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Γ’ τρίμηνο του 2015 και ύστερα, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην εσωτερική ζήτηση (εξαιρώντας την περίπτωση του Α’ τριμήνου του 2017), που μπορεί να ευνοείται από την ενίσχυση του ευρώ. Για το 2018 εκτιμούμε μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,0%. Δεδομένων αυτών των ρυθμών ανάπτυξης εκτιμούμε, ότι έως το τέλος του 2017 είναι πολύ πιθανόν το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει υπό του 9,0% και έως το τέλος του 2018 υπό του 8,5%.

Μειώνεται ο πολιτικός κίνδυνος – Ζωντανή η χαλαρή νομισματική πολιτική

Τέλος, οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρουν ότι, η υποχώρηση του πολιτικού κινδύνου (ύστερα από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών) και η συνέχιση της εφαρμογής της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ECB αποτελούν τους βασικούς λόγους για τη συνέχιση της θετικής δυναμικής στην οικονομία της Ευρωζώνης. Αντίθετα, ο πολιτικός κίνδυνος που ελλοχεύει στην Ιταλία και η μη ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων του Brexit μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε την προδιάθεση για πιθανή ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής μας για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018 (2,0%), ιδιαιτέρως στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αύξηση του κινδύνου από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και από τις διαπραγματεύσεις του Brexit και δεν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του 2018.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/309153-Anaptyxe-1-2-to-2017-kai-2-1-to-2018-blepei-e-Peiraios ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...