Αναβάθμιση από την Fitch που βλέπει ελάφρυνση χρέους μέσα στο 2018!

Αναβάθμιση από την Fitch που βλέπει ελάφρυνση χρέους μέσα στο 2018!

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε

Η Fitch αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε «B» – Δεύτερη αναβάθμιση μέσα στο 2018 (S&P)!

Η Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση (IDR) της Ελλάδας από το «B-» σε «B», με θετικές προοπτικές (οutlook). Είναι η δεύτερη θετική αξιολόγηση το 2018 μετά την S&P’s στις 19 Ιανουαρίου και αναμένεται να τριτώσει το καλό με ακόμα μία θετική αξιολόγηση από την Moody’s στις 30 Μαρτίου! Η αναβάθμιση τ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την πίστη των αναλυτών της Fitch ότι η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από τη συνεχή αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το 2020.

Μετά την “φουρτούνα” στις διεθνείς αγορές, η θετική αξιολόγηση από τον οίκο αξιολόγησης αναμένεται να δώσει νέα ανάσα στους ελληνικούς τίτλους, που έχασαν έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα. Αποτελεί θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης δείχνοντας ότι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ελληνική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα διατηρείται μέχρι τότε.

Μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης οι διεθνείς αναλυτές άρχισαν να πιστεύουν ότι πλέον το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς νέα “δράματα” και από τις 23 Ιουνίου 2017, με την πρώτη αναβάθμιση από τη Moody’s ( Caa2 από Caa3), οι αναβαθμίσεις θεωρούνται έως ένα βαθμό αναμενόμενες. Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές ήδη έχουν αποτιμήσει αυτή την εξέλιξη και παρά την βελτίωση που εκτιμούν έμπειροι αναλυτές σε κεφαλαιαγορές και χρηματιστήριο, δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στις αποδώσεις.

Σύμφωνα με τον Οίκο, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι η τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και ότι η Ευρωομάδα θα χορηγήσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018. Η ευνοϊκή φύση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας συνεπάγεται ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλά παρά το υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους. Η μέση ληκτότητα του χρέους είναι ευνοϊκή στα 18 χρόνια.

 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αναμένουν από την Ευρωομάδα να χορηγήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα φέτος. Το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Αυτό έχει ως στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και θαστηρίξει την εμπιστοσύνη της αγοράς, γεγονός που θα συμβάλει στη στήριξη της πρόσβασης στην αγορά μετά το πρόγραμμα.

“Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτικοί φορείς θα επιδιώξουν την υγιή έξοδο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) των 86 δισ. Ευρώ τον Αύγουστο του 2018, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν θα συνεπαγόταν προληπτική πίστωση, αλλά θα εξακολουθούσε να προϋποθέτει σημαντικούς όρους. Κατά την άποψή μας, τμήματα της δέσμης μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ενδέχεται να υπόκεινται σε προϋποθέσεις που ενδέχεται να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί για να τεθούν σε ισχύ μετά τον Αύγουστο του 2018.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν το επίκεντρο των μελλοντικών προϋποθέσεων της Ελλάδας από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους προς τη σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ. Το Eurogroup συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνική εργασία σχετικά με έναν “μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη” για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τα πραγματικά αποτελέσματα ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά την άποψή μας, αυτό θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία ενόψει των δυσμενών συγκυριακών εξελίξεων.

Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της τακτικής έκδοσης ομολόγων. Στις 8 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα, εξέδωσε ένα νέο ομολόγου επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. Ευρώ με απόδοση 3,5%. Το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε αισθητά από ένα χρόνο πριν, όταν η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ήταν πάνω από 7%. Η βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας, η συνεχής συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του ESM και οι προσδοκίες για την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης υποστηρίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να εκδίδει νέους τίτλους και να χρησιμοποιεί τα έσοδα για να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωριμότητας και να δημιουργήσει ένα σημαντικό buffer αποθεμάτων πριν από το τέλος του προγράμματος ESM.

Το αποθεματικό, θα δημιουργηθεί μέσω των εσόδων από την έκδοση ομολόγων και μερών των εκταμιεύσεων του ΕΜΣ. Επίσης, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το κονδύλιο του ΕΜΣ (27,4 δισ. Ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM). Η μείωση της εκτίμησης για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερες ανάγκες αναδιάρθρωσης των τραπεζών, σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και σε βελτιωμένη διαχείριση των ταμειακών πόρων των υποτομέων. Το αν τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων γύρω από την τέταρτη αναθεώρηση. Η Fitch αναμένει ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των κονδυλίων θα διατεθεί για τη στήριξη της μετάβασης στην πλήρη πρόσβαση στην αγορά.

“Κατά την άποψή μας, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος μιας μελλοντικής κυβέρνησης να παραβιάζει τις προϋποθέσεις μέσω της αντιστροφής των μέτρων πολιτικής που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι πιο περιορισμένη. Η κυβέρνηση Τσίπρα, θέσπισε ένα σύνολο πολιτικά δύσκολων μέτρων κατά τη διάρκεια του 2015-17 και νομίζουμε ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την ίδια κυβέρνηση να επιστρέψει σε αυτά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, έχει λιγότερη ιδεολογική αντίθεση στα μέτρα του προγράμματος ΕΜΣ και είναι έντονα φιλοευρωπαϊκή”.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/321877-Symbainei-tora-Anabathmise-tes-Elladas-se-B-apo-B-THetiko-to-Outlook-apo-te-Fitch ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...