Ανατροπή σε όσα ξέραμε: Οι ήπειροι της γης δεν είναι 7 αλλά 8!

Ανατροπή σε όσα ξέραμε: Οι ήπειροι της γης δεν είναι 7 αλλά 8!

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώρισή της.

Εμείς εφτά ηπείρους διδαχτήκαμε στο σχολείο και αυτές έχουμε μάθει να λέμε. Να όμως που η τεχνολογία και οι έρευνες των ημέρων, έρχονται να καταρρίψουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να δώσουν το βήμα σε νέα.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αμερικής –και μετά από 10 χρόνια διαφωνιών και προβληματισμού- οι επιστήμονες κατέληξαν πως μπορεί η Νέα Ζηλανδία να αποτελείται από δύο νησιά, όμως ο υποθαλάσσιος σχηματισμός της δίνει μέχρι και δική της ήπειρο: την ήπειρο της Ζηλανδίας.

Το κομμάτι αυτό διασπάστηκε από την ήπειρο της Αυστραλίας 60 με 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά μόνο ένα κομμάτι -το μικρότερο- κατάφερε να περάσει την επιφάνεια της θάλασσας. To ίδιο ισχύει και για την Νέα Καληδονία, καθότι τόσο αυτή όσο και η Νέα Ζηλανδία, δεχτήκαν βίαιες αλλαγές στην μορφολογία του υπεδάφους το οποίο κρύφτηκε καλά κάτω από τον ωκεανό.

Χάρη στις σημερινές μετρήσεις και τη βοήθεια δορυφόρων (ναι, δορυφόρων) μπόρεσαν να αναγνωρίσουν πως η Νέα Ζηλανδία μπορεί να πάρει προαγωγή και να αποκτήσει τη δική της ήπειρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το ήμισυ, έχει δική της ξεχωριστή τεκτονική πλάκα, γεγονός που ισχυροποιεί την επιστημονική απόφαση.

 

zealandia hidden continent 1

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/343101-Anatrope-se-osa-xerame-Oi-epeiroi-tes-ges-den-einai-7-alla-8 ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...