Ανοίγει ο Πύργος της οδού Θήρας στα Πατήσια

Ανοίγει ο Πύργος της οδού Θήρας στα Πατήσια
Ο Πύργος της οδού Θήρας στα Πατήσια, έπειτα από 20ετή «σιωπή» θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, για δεύτερη φορά!
Αφετηρία της εκδήλωσης θα είναι ο Μεσαίωνας. Η Σάσα Βούλγαρη θα ζωντανέψει με την αφήγησή της ένα μεσαιωνικό θρύλο από την Ουαλία. Η Σάντρα Βούλγαρη θα παρουσιάσει τη χορογραφία «Σε έναν ιππότη», βασισμένη στο ποίημά της «Επιστροφή στην Αβαλον». Η Γιούλη Βεντούρα θα μυήσει τους επισκέπτες στους ήχους του τσέμπαλου.

Η είσοδος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, είναι ελεύθερη για το κοινό. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η ιδιοκτήτρια του χώρου Σίλια Καλλιμάνη, η οποία έχει ως όραμά της να λειτουργήσει το κτίριο ως πολιτιστικός χώρος, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Monumenta» και την Ενωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά.

Τον πύργο έχτισε το 1914 ως κατοικία η οικογένεια Τυπάλδου από την Κεφαλονιά. Ο Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις εισαγωγές φαρμάκων και οι επαφές του με τη Δύση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας του.

Το νεογοτθικό στιλ της, άμεσα συνδεδεμένο με την Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον ελλαδικό χώρο. Ο πύργος της οδού Θήρας με τον κατάφυτο κήπο του φαίνεται ότι αποτελούσε στην εποχή του πρότυπο βίλας εξοχής.

Οπως σημειώνεται σε αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2008, «ο νεογοτθισμός του κτιρίου εκφράζεται εύγλωττα με την φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική του, που χρησιμοποιεί με μέτρο στοιχεία του ανάλογου λεξιλογίου, όπως τα στηθαία τύπου επάλξεων, τα οξυκόρυφα τόξα των ανοιγμάτων, οι ιδιότυποι πεσσοί του κεντρικού πρόπυλου, οι ρόδακες, τα εμβλήματα κλπ».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...