Αντλούνται 3 δις με το 7ετές ομόλογο – Μεγάλη ζήτηση 7 δις οι προσφορές!

Αντλούνται 3 δις με το 7ετές ομόλογο – Μεγάλη ζήτηση 7 δις οι προσφορές!

Ικανοποίηση εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για την μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του νέου 7ετούς ελληνικού ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών, έκλεισε με προσφορές κοντά στα 7 δις ευρώ και την απόδοση του επταετούς να διαμορφώνεται στο 3,5%. Το δημόσιο θα αντλήσει 3 δις ευρώ. Το μεγάλο ύψος των προσφορών που υπερκάλυψε το ζητούμενο ποσό μείωσε την απόδοση κοντά στο 3,5. Το βιβλίο άνοιξε με την αρχική «καθοδήγηση» (guidance) στο 3,75%. Το συγκεκριμένο ποσοστό λίγο αργότερα μειώθηκε στο εύρος 3,5-3,625% και εν τέλει «κλείδωσε» στο 3,5%.

Από την Αθήνα επισημαίνεται ότι  το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες συναλλαγές. Η νέα ελληνική έκδοση, ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην συνάντηση του του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Αμέσως μετά, ο υπουργός δήλωσε ότι «η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές».

H έκδοση είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα από τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura, αλλά λόγω των βίαιων μεταβολών στις αγορές στην αρχή της εβδομάδας, αποφασίστηκε ολιγοήμερη αναβολή της έκδοσης, που τελικά πραγματοποιήθηκε σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Οι ανάδοχοι της έκδοσης έκριναν ότι έφτασε η ημέρα το πράσινο φως δόθηκε και το βιβλίο άνοιξε σήμερα το πρωί. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκδίδει ομόλογο μετά τον Ιούλιο, όταν είχε αντλήσει 3 δις ευρώ.

Τα έσοδα, αναμένεται να βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός μαξιλαριού ρευστότητας ύψους 19 δις ευρώ για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και το 7ετές είναι η πρώτη από τρεις συνολικά εκδόσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2018. Τα δύο επόμενα θα είναι 3ετούς και 10ετούς διάρκειας. 

Τα θετικά μηνύματα από τις αγορές, έφεραν και ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Επίτροπο Μοσκοβισί ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικά στελέχη. Σε χθεσινή του δήλωσή ο Γάλλος πολιτικός επεσήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η τεχνική εργασία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχει η εικόνα ότι έχει ανοίξει ο δρόμος  για την έκδοση εντόκων δωδεκάμηνης διάρκειας πριν βγει το επόμενο ομόλογο, πιθανότατα προ της δ’ αξιολόγησης. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σε δήλωσή του, τόνισε ότι υπάρχει  αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, αν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ότι Αθήνα και Βρυξέλλες, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.

 «Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές», είπε ένας από τους αναδόχους. «Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».

Ελληνικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες συναλλαγές» (σ.σ. το ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο και το swap του Νοεμβρίου).

Στα διεθνή μέσα, η νέα έκδοση ομολόγου περιγράφεται ως ένα μήνυμα ότι η χώρα επιθυμεί να αποκτήσει ανεξάρτητη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, ως σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας από τους αναδόχους, δήλωσε σχετικά ότι «έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές. Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».

Για την πορεία της έκδοσης ο ίδιος δήλωσε εχθές στην παραμονή της έκδοσης ότι «η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει το αν θα προχωρήσουμε αύριο ή όχι. Εδώ και δύο ημέρες επανεπιβεβαιώνουμε προσφορές από τους επενδυτές. Είναι η φυσιολογική διαδικασία».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/320788-Antloyntai-3-dis-me-to-7etes-omologo-Megale-zetese-7-dis-oi-prosphores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...