Αποζημίωση μαμούθ διεκδικεί από τη USB ο Παπαγγελόπουλος

Εφημερίδα πρωτοσέλιδο

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, EΛΛΗΝΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ                                                                                                     

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μπήκε η εγκληματική οργάνωση της UBS, η γνωστή και μεγάλη Ελβετική τράπεζα, στην οποία κατευθύνονταν μέσα από παράνομους δίαυλους μαύρες καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από Έλληνες φοροφυγάδες, λαθρέμπορους, απατεώνες αλλά και μεγαλόσχημους παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχει αναλάβει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τη μεγάλη δικαστική μάχη με τον Ελβετικό τραπεζικό κολοσσό.

Έχοντας στα χέρια του τις λίστες με τα ονόματα των Ελλήνων που διαθέτουν μαύρες καταθέσεις και τις αποκαλύψεις – φωτιά πρώην κορυφαίου στελέχους της UBS, που συνεργάζεται με τις Αμερικανικές αρχές, προετοιμάζεται για τη μεγάλη δικαστική μάχη που θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Ακολουθώντας το Αμερικανικό μοντέλο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θα συνεργαστεί με μεγάλες δικηγορικές φίρμες της Αμερικής που έχουν εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις αποζημιώσεις τις οποίες θα υποχρεωθεί να καταβάλλει η UBS στο Ελληνικό δημόσιο.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο με τα Ελβετικά τραπεζικά μεγαθήρια, στα οποία είναι συγκεντρωμένος όλος ο πλούτος της χώρας, αφού οι αετονύχηδες επιχειρηματίες, οι μεσάζοντες, οι κλεφτοεργολάβοι και όλοι οι μεγαλόσχημοι φοροφυγάδες, κατάφεραν να φυγαδεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους της Ζυρίχης.

Για πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τις Ελβετικές τράπεζες, που αποτελούν τα μεγαλύτερα τραπεζικά πλυντήρια μαύρου χρήματος στον κόσμο, δημιουργώντας δυστυχία και πείνα σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παγγελόπουλου που έδειξε τη νομική φόρμουλα της διεκδίκησης των μαύρων χρημάτων από τις τράπεζες κολοσσούς του εξωτερικού και η μάχη των έντιμων Ελλήνων εισαγγελέων θα φέρει σύντομα πάνω από δυο δις στο δημόσιο ταμείο. Με όπλο την κατάθεση του Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ, που χαρακτηρίζεται ως το βαθύ λαρύγγι της UBS, αλλά και τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη φαρέτρα της η Ελληνική Δικαιοσύνη από τις εφόδους που πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες μεταξύ των οποίων και στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS στην Ελλάδα, Χρήστου Σκλαβούνη (συνεργάτη του Μητσοτάκη) , η Ελλάδα μπορεί πλέον επάξια να διεκδικήσει αποζημίωση από τον Ελβετικό κολοσσό. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ποσό που μπορεί να διεκδικηθεί ίσως φθάσει και τα 2 δις ευρώ

Πρόκειται για ένα σχέδιο νομικής διεκδίκησης που κατέστρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημ. Παπαγγελόπουλος ως νομική φόρμουλα και οι έντιμοι Έλληνες εισαγγελείς βρήκαν τα στοιχεία για να στηρίξουν τις αγωγές σε βάρος των κολοσσών που έκρυβαν το Ελληνικό μαύρο χρήμα.

Έφοδος

Μοναδικός στόχος των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι πέταξαν πριν ενα μήνα μυστικά για την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συναντήσουν το πρώην τραπεζικό στέλεχος, είναι να αναγνωρισθεί η ποινική ευθύνη της τράπεζας στη… φυγάδευση τεράστιου πλούτου από την Ελλάδα, και στη συνέχεια να διεκδικηθεί μία καλή αποζημίωση για τα χρήματα που χάθηκαν, από τη μη φορολόγησή τους. Αυτό έκαναν άλλωστε οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με την Αμερική να «εισπράττει» 780.000.000 δολάρια και το Παρίσι να αποσπά 50.000 ονόματα Γάλλων καταθετών στη UBS αλλά και εγγύηση για καταβολή 1 δις ευρώ.

Όταν το στέλεχος της UBS είδε την εικόνα της λίστας Μπόργιανς για τους Έλληνες καταθέτες της τράπεζας, την περίοδο 2006-2008, με τα συνολικά ποσά να φθάνουν τα 4 δις ευρώ, είπε χαμογελώντας: «Peanuts» (σ.σ.: φιστίκια – έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, παρεμφερής με τα δικά μας «ψίχουλα»).

Ο Ελληνικός πλούτος που είναι κρυμμένος στην τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερος, υποστήριξε ο Μπέρκενφελντ, ο οποίος, στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον των εισαγγελέων Τουλουπάκη και Καλούδη, φέρεται να εξήγησε τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η τράπεζα για να προσελκύει κεφάλαια από όλον τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα.

Βαθύ λαρύγγι

Ο Αμερικανός, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης 2 ετών αλλά στο τέλος ανταμείφθηκε από τις αμερικανικές αρχές για τη συνεργασία του με 100.000.000 δολάρια (!), χτύπησε… κόκκινο, όταν έπεσε στα χέρια του εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο, στην περίπτωση που υπήρχε «εμπλοκή» με την τράπεζα, η ευθύνη θα έπεφτε στα στελέχη. Τότε πήρε την απόφαση να μιλήσει, γνωρίζοντας ότι μπορεί να είχε ποινικές συνέπειες, αλλά ήταν κατηγορηματικός. Ο Μπέρκενφελντ, το βαθύ λαρύγγι της Ελβετικής τράπεζας, δεν διστάζει να κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση όταν αναφέρεται στη UBS. Ο δίαυλος άνοιξε με την Αμερική, συνέχισε η Γαλλία, μετά το Βέλγιο και τώρα η Ελλάδα. Μάλιστα, μιλώντας στους εισαγγελείς δήλωσε πρόθυμος να έρθει και στη χώρα μας, εάν κριθεί αναγκαία η παρουσία του σε ένα ενδεχόμενο ποινικό δικαστήριο, προκειμένου να εξηγήσει πώς λειτουργούσε το Ελληνικό ντεσκ. Σύμφωνα με τον Μπέρκενφελντ πάντως, οι πρακτικές της τράπεζας για να προσελκύσει πελάτες ήταν πολύ… προχωρημένες. Κύριο όπλο ήταν η στοχοθεσία, δηλαδή ο εντοπισμός εκείνης της κοινωνικής τάξης που ανθούσε, για παράδειγμα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχει η Δικαιοσύνη στα χέρια της φθάνουν μέχρι τουλάχιστον το 2015, οπότε και έγιναν οι έφοδοι τόσο στα γραφεία της τράπεζας στο Ψυχικό, όσο και στα σπίτια και τα γραφεία υπαλλήλων της. «Όλοι γνώριζαν -εάν αναφέρεστε σε πελάτες στην Ελβετία- ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτες» λέει με νόημα ο Αμερικανός για να καταλήξει: «Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό χάος. Γιατί; Γιατί όλα τα λεφτά είναι στην Γενεύη και την Ζυρίχη». Αμέσως μετά τη συνάντηση και την κατάθεση του Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ οι εισαγγελείς συντόνισαν τη δράση τους για την έφοδο στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS στην Ελλάδα, Χρήστου Σκλαβούνη.

Το «ντου» έγινε στις αρχές Ιουλίου, με τις Αρχές να κατάσχουν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους. Στόχος για μία ακόμη φορά η στοιχειοθέτηση της συνέργειας της UBS στα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Τα στοιχεία που κατασχέθηκαν είναι εκατοντάδες και βρίσκονται ήδη στις μεταφραστικές υπηρεσίες για μετάφραση στη γλώσσα μας. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς θα ξεψαχνιστούν πάνω στη βάση της κατάθεσης του Αμερικανού, με την ελπίδα να «κουμπώσουν» κομμάτια του παζλ για το πώς λειτουργούσε η τράπεζα. Τα όσα είπε σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, πριν κλειστεί το ραντεβού του με τους εισαγγελείς, προδικάζουν ότι η κατάθεσή του αποτελεί θησαυρό.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...