Απόστρατος Α/γος της Πυροσβεστικής: Η φωτιά ήταν σαν ένα πιστόλι που σε πυροβόλησε από πίσω!

Απόστρατος Α/γος της Πυροσβεστικής: Η φωτιά ήταν σαν ένα πιστόλι που σε πυροβόλησε από πίσω!

«Ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο που αιφνιδίασε τους κατοίκους σε μια άναρχα δομημένη περιοχή»

Ο Ιωάννης Ζαχίλας, γ.γ. της Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος ΕΑ, μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αιτίες που η πυρκαγιά εξαπλώθηκε τόσο πολύ γρήγορα και γιατί δεν ήταν τόσο εύκολο να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο έμπειρος πυροσβέστης “Σε τέτοιου είδους πυρκαγιές, όταν τα φαινόμενα είναι ακραία, τα μέτωπα δεν είναι ενιαία.” Τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην επιχείρηση ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας πολλαπλασίασε ο αιφνιδιασμός των κατοίκων!

“Οι κάτοικοι μιλούν για αιφνιδιασμό, κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε. Όταν οι πολίτες λένε πως αρχικά ο αρχικά ο καπνός ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά και μετά είδαν τη φωτιά μέσα στα σπίτια τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, αιφνιδιάστηκαν.”, τόνισε ο Ι Ζαχίλας.

Όπως δε εκμυστηρεύτηκε: “Στην πορεία μου έχω αντιμετωπίσει πολλές πυρκαγιές και καμένα αυτοκίνητα, αλλά για πρώτη φορά είδα αυτοκίνητα σε τέτοια κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση έλιωσαν μέχρι και οι ζάντες, διότι οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές ( σημειώνεται ότι οι αλουμινένιες ζάντες αυτοκινήτων για να λιώσουν πρέπει να αναπτυχθούν θερμοκρασίες που υπερβαίνουν του 612 βαθμούς …).

Ο κ Ζαχίλας σημείωσε ότι είχαμε την εκδήλωση χαρακτηριστικού ακραίου καιρικού φαινομένου και εξήγησε ότι “στα ακραία καιρικά φαινόμενα καταρρέουν οι δομές και οι υποδομές. Δηλαδή όποιο σχέδιο και να υπήρχε δεν μπορούσαν να αντέξει σε αυτό το ακραίο φαινόμενο. Η πυροσβεστική δεν μπορούσε να αναπτύξει το σχέδιο της“.

Οι καταστροφές δικαιολογούνται λόγω του αιφνιδιασμού και της γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς, εκτίμησε ο έμπειρος πυροσβέστης ενώ επεσήμανε και το πρόβλημα της άναρχης δόμησης (στην ουσία, δόμησης χωρίς κανένα ρυμοτομικό σχέδιο…) για την εκκένωση της περιοχής: “Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσε να υπάρξει σχέδιο εκκένωσης σε μια περιοχή σαν το Μάτι, το οποίο χωροταξικά είναι άναρχο“.

Δεν υπάρχει πυροσβέστης που να θέλει να χρονοτριβεί, όπως λέγεται. Αυτό που θέλει είναι σβήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη φωτιά“, σχολίασε ο κ Ζαχίλας …

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/338099-Apostratos-A-gos-tes-Pyrosbestikes-E-photia-etan-san-ena-pistoli-poy-se-pyrobolese-apo-piso ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...