Από το χθες (1571) στο σήμερα (2016)…Του Πέτρου Πιτσιάκα.

Pitsiakas_2-001

Του Πέτρου Πιτσιάκα.

Η ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου, που τόσο πετυχημένα αναδείχθηκε με τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Ναυπακτίας, αποκτά, σήμερα, ξεχωριστή σημασία.
Το 1571 ο Οθωμανικός στόλος αντιμετώπισε τον ενωμένο χριστιανικό έξω από τη Ναύπακτο, αφού προηγουμένως, κατάκτησε και λεηλάτησε την Αμμόχωστο της Κύπρου. Μετά το θρήνο της Αμμοχώστου, είχαμε το θρίαμβο της Ναυπάκτου, γεγονός που ανέκοψε την επεκτατικότητα των Οθωμανών προς την Ευρώπη.
Πριν από 445 χρόνια, οι χριστιανικοί λαοί της Ευρώπης ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους «αλλόθρησκους» Οθωμανούς, που απειλούσαν την Ευρώπη. Σήμερα οι ηγέτες της χριστιανικής Ευρώπης είναι έτοιμοι να δεχτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους μουσουλμάνους Τούρκους, για να μη χαρακτηριστεί η Ένωση χριστιανική λέσχη.
Τότε, η Οθωμανική αυτοκρατορία αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα της Ευρώπης, γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα της και να συντριβεί η αλαζονεία της. Σήμερα, εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Τουρκία αντιμετωπίζεται ως μια απέραντη αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, και ως φθηνό εργατικό δυναμικό για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Χθες, οι Οθωμανοί ήταν για τους ευρωπαίους οι Ασιάτες κατακτητές, εκφραστές μιας άλλης κουλτούρας, ενός άλλου πολιτισμού. Σήμερα, είναι οι επίδοξοι καταναλωτές!
Το 1571 η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν απειλή για την Ευρώπη. Το 2016 η Τουρκία είναι πολύφερνη νύφη.
Χθες οι Οθωμανοί απειλούσαν την Ευρώπη με το στόλο και το στρατό τους. Σήμερα την απειλούν με τις μεταναστευτικές ροές.
Τότε τα συμφέροντα των χριστιανικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων δημιούργησαν το ναυτικό συνασπισμό, ο οποίος συνέτριψε τον στόλο των απίστων Οθωμανών, στα «ήρεμα νερά της Ναυπάκτου». Σήμερα τα συμφέροντα (οικονομικά, πολιτισμικά, εθνικά) των χωρών της χριστιανικής Ευρώπης ποια στάση θα προκρίνουν έναντι της μουσουλμανικής Τουρκίας;



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...