Αυθεντική ερμηνεία

Αυθεντική ερμηνεία

Στο τι συνέβη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, αναφερθήκαμε σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας, προσπαθώντας να καταδείξουμε το πραγματικό περιεχόμενο του και τη σύνθετη πτυχή, σε αντίθεση με την υπεραπλουστευμένη ερμηνεία, που δίνονται από όσους το επικαλούνται, ως σημείο αναφοράς.

Η, νέα, παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, του ανθρώπου, δηλαδή, που διαμόρφωσε το αποκαλούμενο «κεκτημένο του Βουκουρεστίου», έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ως ένα είδος «αυθεντικής ερμηνείας» . Το νέο μήνυμα που στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός, μπαίνει, πια, στην «καρδιά» του προβλήματος, σε συνάφεια με όσα είχαν διαρρεύσει προ καιρού, ως απόψεις του, περί μη ύπαρξης «Μακεδονικού έθνους», αλλά και με όσα έχουμε αναφέρει από τούτη τη στήλη. Το κεντρικό νόημα της , συνοψίζεται σε ένα κρίσιμο στοιχείο, που αφαιρεί, σκόπιμες ή μη, παρερμηνείες, για τη θεμελίωση της μιας ή της άλλης άποψης. Ότι, δηλαδή, αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι και αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση, διαφέρουν όσο «η μέρα από τη νύχτα». Τώρα, συζητούμε, ακριβέστερα, διερευνούμε τη δυνατότητα επίτευξης μιας λύσης, ενώ τότε διαμορφώθηκε το περίγραμμα της. Σε ότι μας αφορά, τέθηκαν οι δεσμευτικές «συντεταγμένες», εντός των οποίων θα ήταν δυνατό η ελληνική πλευρά να συναινέσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση, αίροντας έτσι και την αντίρρηση μας, για την ένταξη του γειτονικού κράτους στους αποκαλούμενους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το δεύτερο, αποτελεί το αναγκαίο βήμα, αλλά δεν προδιαγράφει απαραίτητα και τη λύση. Πολύ περισσότερο που, όπως επιβεβαιώνεται και με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, το όνομα από μόνο του, δεν οδηγεί σε λύση, αν δεν ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει, αφ` ενός τη διασφάλιση εφαρμογής της όποιας λύσης έναντι όλων (erga omnes), από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ενδεχομένως και με δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφ` ετέρου δε την εξάλειψη όλων των στοιχείων, που υποδηλώνουν αλυτρωτισμό, στην επίσημη-θεσμική έκφραση του γειτονικού κράτους.

Μάλλον δεν είχαν υπόψη τους-κάτι για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα-όσοι, καλή τη πίστει, πίστεψαν ότι διαμορφώνονται, πλέον,  ευνοϊκές συνθήκες, για την επίλυση του προβλήματος, 25 χρόνια μετά την εμφάνιση του, με αυτή τη μορφή. Η δυσκολία δε, δεν βρίσκεται σε μας, αλλά στην απέναντι πλευρά, όπως έχει αρχίσει, ήδη, να γίνεται αντιληπτό, τις τελευταίες μέρες. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/318446-Aythentike-ermeneia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...