Αχαΐα – Άγ. Νικόλαος Σπάτα: “Βάλσαμο” ψυχής για 12 τρόφιμους του Ιδρύματος ο Εφημέριος – Το άγνωστο έργο – Τραγικές ιστορίες παιδιών

Περίσσευμα αγάπης και δύναμη ψυχής για τον Εφημέριο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σπάτα και διευθυντή του Ιδρύματος π. Γρηγόριο Μεσμπούρη. Μας μιλά με βαθιά αγάπη για τους τροφίμους του ιδρύματος, τους οποίους θεωρεί όλους παιδιά του και απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για βοήθεια, στήριξης του έργου που προσφέρεται στο Ίδρυμα.

agios-nikolaos-spata-gnomh.jpg

Τα έξοδα είναι υπέρογκα και οι πηγές χρηματοδότησης ανύπαρκτες. Όπως μας λέει ο π. Γρηγόριος, το Ίδρυμα στηρίζεται στην αγάπη των πιστών. Οι οποίοι όμως και αυτοί τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να προσφέρουν περισσότερα. Για πρώτη φορά ο Εφημέριος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου, στα Σπάτα, σύνορα του δήμου Αχαΐας με τον δήμο Ηλείας, μιλά στην ΓΝΩΜΗ για τις δύσκολες περιπτώσεις ανθρώπων που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη σημαντική δουλειά γίνεται στο Μοναστήρι. Το Ίδρυμα αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 12 τροφίμους, εκ των οποίων είναι τρία παιδιά. Κάθε ένας από αυτούς και μια τραγική ιστορία. Πονεμένες ψυχές που αναζητούν πρώτα αγάπη και φροντίδα, μια αγκαλιά και ένα καλό λόγο και μετά φαγητό και ρούχα…

Με ήρεμη φωνή, ο π. Γρηγόριος μας ξεναγεί στο έργο του Ιδρύματος, αναφερόμενος στις περιπτώσεις πάντα με διακριτικότητα σε ότι αφορά τη δημοσίευση στοιχείων, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Και τα τρία παιδιά, όπως μας εξηγεί ο Εφημέριος της Ιεράς Μονής, φιλοξενούνται εκεί με τις μητέρες τους. Το ένα, 2,5 ετών κοριτσάκι, είναι παιδί εκτός γάμου. Το δεύτερο 8 μηνών, το οποίο εκδιώχθηκε από το συγγενικό του περιβάλλον μαζί με τη μαμά του. Και το τρίτο είναι ένα παιδάκι 8 ετών αγοράκι. Ορφανό. Πήγε στο ίδρυμα αρχές Δεκεμβρίου του 2015. Έκτοτε απέκτησε την πιο ζεστή οικογένεια. Τώρα πηγαίνει σχολείο. Γ Δημοτικού. Και όλοι στο Ίδρυμα είναι υπερήφανοι για τον μικρό ήρωα.

«Μα, έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Έχουμε μεγαλώσει παιδιά εδώ εμείς. Έρχονται εδώ μωρά, μικρά. Μεγαλώνουν, τελειώνουν το σχολείο και μετά τους βοηθούμε να ξεκινήσουν τη ζωή τους», σημειώνει με συγκίνηση ο π. Γρηγόριος. Τραγικές είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους ενήλικες τροφίμους. Δύο νεαρές κοπέλες, μια εκ των οποίων διανοητικά ανάπηρη. Τις εξέδιδε και τις δύο, συγγενικό τους πρόσωπο. Η μία έμεινε δύο φορές έγκυος, η δεύτερη μια. Μητέρες και παιδιά χωρίστηκαν. Τα μωρά σε ίδρυμα σε άλλη πόλη της Ελλάδας και οι κοπέλες για καλή τους τύχη, βρέθηκαν στο Ίδρυμα του Αγίου Νικολάου.

Εκεί στην κορυφή του χωριού, που στέκεται επιβλητικά ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, εκεί, που τον Μάιο, χιλιάδες πιστοί πηγαίνουν με τα πόδια στον Άγιο για το Τάμα τους, είναι σαν να χει σταματήσει ο χρόνος. Να έχει σταματήσει στο σημείο που η αγάπη για τον συνάνθρωπο ήταν η μοναδική κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ο Εφημέριος με την Πρεσβυτέρα και την οικογένειά του, δίνει απύθμενη αγάπη και φροντίδα στους ανθρώπους που η ζωή δεν τους χαμογέλασε. Αντίθετα τους «πέταξε» σε δύσκολους δρόμους. Όμως χρειάζεται βοήθεια. Απ΄ όλους μας. Σύμφωνα με τον π. Γρηγόριο, το Ίδρυμα θέλει 1.000 μηνιαίως για πετρέλαιο και 600 ευρώ για τη ΔΕΗ, ενώ απαιτούνται 3.000 ευρώ για τρόφιμα και άλλα έξοδα. «Πενιχρά τα έσοδα από το παγκάρι, αλλά με αγάπη κατατεθειμένα από τους πιστούς. Τους ευχαριστούμε θερμά, όμως δεν επαρκούν», συμπληρώνει ο διευθυντής του Ιδρύματος.

Πρόσφατα για τους τροφίμους του Ιδρύματος ενδιαφέρθηκε ο σύλλογος Κάτω Αχαΐας «Πάλεια».

rodia-245x300.jpg

Η πρόεδρος του συλλόγου «Πάλεια» Ροδία Κ. Καραμπελιά

«Μετά από μια σύσκεψη με τα μέλη μας αποφασίσαμε να κάνουμε συλλογή αυτό των ειδών και να τα προσφέρουμε. Εντελώς τυχαία ενημερωθήκαμε ότι στην μονή Αγίου Νικολάου

Σπάτα υπήρχε ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά και μαμάδες που φιλοξενούνται εκεί. ‘Όντως ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μαζεύτηκαν αρκετά είδη και ρουχισμός. Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου το μεσημέρι μέλη του συλλόγου μας μετάφεραν τα πράγματα στην Ιερά Μονή. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Ιερέας της Μονής και παραδόθηκαν τα είδη. Ο Ιερέας μας δέχθηκε στο σπίτι του και η φιλοξενία του μας γέμισε χαρά. Μιλήσαμε για τα παιδιά και τις μητέρες που φιλοξενούνται εκεί και για τον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, γιατί τόσο ως μέλη της Πάλειας αλλά και ως άνθρωποι θεωρούμε ότι η προσφορά είναι η υπέρτατη πράξη, για να γεμίσει η ψυχή μας», τονίζει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, η πρόεδρος του συλλόγου «Πάλεια» Ροδία Κ. Καραμπελιά.Όποιος επιθυμεί και θέλει να βοηθήσει, όπως και όσο του επιτρέπεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ιερά Μονή αλλά και με τον Σύλλογο «Πάλεια».

ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

tempo24.news



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...