Αύριο το EWG για την υποδόση των 5,7 δις ευρώ

Αύριο το EWG για την υποδόση των 5,7 δις ευρώ

Το πρωί, θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο των εργασιών του EuroWorking Group. Όπως έγινε γνωστό, από ευρωπαϊκές πηγές, τα ελληνικά θέματα, δηλαδή η εκταμίευση της υπο-δόσης των 5,7 δις ευρώ και η συζήτηση για το χρέος, βρίσκονται σε θετική τροχιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές, εξήγησαν ότι και τα δύο προαπαιτούμενα που δεν είχαν ολοκληρωθεί στο Eurogroup, το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Για το πρώτο έχει εκδοθεί η θετική απόφαση από το ΣτΕ, για το προεδρικό διάταγμα, οπότε τα έργα αναμένεται  να ξεκινήσουν μέσα στο έτος. Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι θεσμοί ήθελαν να περάσει η 21 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν και πάλι, ώστε να αξιολογήσουν αν το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς άλλες διακοπές και να ολοκληρωθεί αρκετός όγκος υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς και θα τα παρουσιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, είναι αρκετά καλά, ώστε οι θεσμοί να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης.

Μια άλλη διάσταση στη συζήτηση περί «καθαρής εξόδου» ή «προληπτικής γραμμής στήριξης» δίνει ο επικεφαλής του οίκου Moody’s, τασσόμενος υπέρ μιας συνδυαστικής λύσης.

Θεσμοί: Εποικοδομητική η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις- Η δουλειά συνεχίζεται

«Εποικοδομητικές συζητήσεις έγιναν για τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες για περαιτέρω πρόοδο και ολοκλήρωση», τόνισε εκπρόσωπος των θεσμών με αφορμή την αναχώρηση των αποστολών από την Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες δράσεις για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έγκαιρα με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Πρ. Παυλόπουλος: Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (1-4 Μαρτίου). Τώρα είναι η ώρα και οι θεσμοί να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις με πρώτη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η οποία συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης» (Γαλλικό Μοντέλο). Όπως εξήγησε, «η ρήτρα ανάπτυξης αλλάζει τη λογική της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βάσει της οποίας η αποπληρωμή του γινόταν ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που υπολείπονται του προβλεπόμενου στόχου».

Σύμφωνα με τον Προέδρο, «η λογική Μακρόν εκκινεί από την παραδοχή, ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μέσα από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης».

Καθαρή έξοδο βλέπει και η Moodys, αλλά με αστερίσκους

«Καθαρή» θα είναι η έξοδος της Ελλάδας, από τα μνημόνια, αλλά σύμφωνα με τον  επικεφαλής του οίκου για την Ευρώπη Κόλιν Έλλις, μπορεί να είναι και καθαρή και με γραμμή πίστωσης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, ο αναλυτής είπε ότι «μια προληπτική πιστωτική γραμμή δεν σημαίνει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν θα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία. Άλλωστε, υπάρχουν σαφή ζητήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα πάρει καιρό για να αντιμετωπιστούν».

Νουί: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει – Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες

 Την πρόοδο στην ελληνική Οικονομία αναγνώρισε η πρόεδρος του εποπτικού μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλίδα τεχνοκράτης, τόνισε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να επεκταθούν σε ολόκληρη την  ελληνική επικράτεια και να μην πραγματοποιούνται μόνο σε ορισμένες περιφέρειες. Το θέμα των πλειστηριασμών ενδιαφέρει πολύ τους θεσμούς και περισσότερο από όλους την ΕΚΤ, καθώς στη Φρανκφούρτη θεωρείται ότι θα έχουν μεγάλη συμβολή στην ελάφρυνση των τραπεζών από το βαρίδι των κόκκινων δανείων.  

Κατά την τοποθέτησή της, η κυρία Νουί επισήμανε ότι παρότι οι δυσκολίες παραμένουν, με ισχυρότερη αυτή των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μεγάλο δρόμο, διαθέτουν πλέον «κεφαλαιακό μαξιλάρι» και εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ΕLA.

Πάντως, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, καθώς έκαναν όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διεύρυναν τα διοικητικά τους συμβούλια με νέα πρόσωπα κύρους, ανεξάρτητα και πεπειραμένα, τα οποία όμως, όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «μένει να αποδείξουν τη φήμη τους».

Για τα stress tests (τεστ αντοχής), επισήμανε ότι θα μετάσχουν σε αυτά συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες, εκ των οποίων τέσσερις ελληνικές, για τις οποίες όπως είπε τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα ταχύτερα και θα δημοσιευτούν μέσα στον Μάιο. Ερωτηθείσα σχετικά με το πιθανό αποτέλεσμά τους, ωστόσο, απάντησε: «Δεν έχω γυάλινη σφαίρα για να προβλέψω το μέλλον. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/323592-Ayrio-to-EWG-gia-ten-ypodose-ton-5-7-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...