Βουνό τα «κόκκινα» δάνεια, στο 45% του συνολικού δανεισμού!

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ 34,5 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤτΕ

Μεγάλο «αγκάθι» για το τραπεζικό σύστημα παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), έχουν γίνει βουνό και το α’ τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν στο 45,1%, του συνόλου του δανεισμού! 

Ανά κατηγορία είναι στο 55,2%, για τα καταναλωτικά, 44,6% για τα επιχειρηματικά και 42% για τα στεγαστικά. Όπως παρουσιάζεται στην στην επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, από την ΤτΕ, το πρόβλημα επιδεινώνεται, μειώνει τα νέα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες στην αγορά και από τα παλιά, είναι πάνω από 3 εκατ. φάκελοι δανείων που έχουν «κοκκινίσει»!

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο, τότε η δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία «θα επηρεαστεί σοβαρά, επιδεινώνοντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση». Μάλιστα ήδη διαπιστώνεται, κενό χρηματοδότησης, πάνω τα 34,5 δισ. ευρώ!

Στην επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που δόθηκε στην δημοσιότητα από την ΤτΕ, τονίζεται πως αποτελεί ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους! Στα στεγαστικά είναι 70%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 76%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι περισσότερα από 40% των κόκκινων δανείων έχουν καθυστέρηση πάνω από 720 ημέρες με αυξητικές τάσεις.

Ιδιαίτερα υψηλά (μεγαλύτερα του 90%) είναι τα ποσοστά των καταγγελμένων απαιτήσεων για τις οποίες δεν έχει γίνει κάποια μορφή οριστικής διευθέτησης.

Περισσότερα από 3 εκατ. φάκελοι δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, από ένα σύνολο άνω των 9,4 εκατομμυρίων. «Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός των ενεργά απασχολούμενων στην Ελλάδα είναι 3,6 εκατομμύρια το δ’ τρίμηνο του 2015», τονίζεται από την ΤτΕ.

Δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα ο πιστωτικός κίνδυνος!

Παρά τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας από τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015, ο πιστωτικός κίνδυνος δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1)Οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες, οπότε στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα χρειαστεί να προσαρμόσουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες υποτονικές οικονομικές συνθήκες.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης μειώνει τα νέα δάνεια στην αγορά!

2) Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αφερεγγυότητας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οπότε θα επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να επεκτείνουν τις πιστώσεις τους προς την πραγματική οικονομία.

Από το κακό στο χειρότερο πάει η πιστοληπτική ικανότητα

3) Η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο, οπότε τα μέτρα εξυγίανσης δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την περαιτέρω αύξηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως αποτέλεσμα, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των τραπεζών θα επηρεαστεί δυσμενώς, ενώ θα περιοριστεί και η ικανότητα των τραπεζών να καλύπτουν επαρκώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τις προβλέψεις.

Η ύφεση ρίχνει τις τιμές των ακινήτων

4) Μια ενδεχόμενη παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία επηρεάζει πτωτικά και τις αγορές ακινήτων, όπου σε περίπτωση απώλειας του σταθερού εισοδήματος των νοικοκυριών, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους στα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν λάβει ακόμη με την πώληση του ακινήτου τους, ενώ από την άλλη πλευρά, θα επηρεαστεί σημαντικά και η δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν τα δάνεια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...