Βρέθηκαν τα λεφτά του ALTER στην Ελβετία και κατασχέθηκαν

Βρέθηκαν τα λεφτά του ALTER στην Ελβετία και κατασχέθηκαν

Εκατοντάδες εκατομμύρια είχαν κρυμμένα στο εξωτερικό ο Αθανασούλης και οι συνέταιροί του

Τεράστιες απάτες και διακίνηση μαύρου χρήματος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της  εφημερίδας Documento, από τις εισηγμένες εταιρείες του ομίλου ALTEC. Ο Αθανασούλης, τότε που οργίαζε το Χρηματιστήριο, κατάφερε με τους Σημιτικούς φίλους του υπουργούς και έβαλε το ALTER στο Χρηματιστήριο και εισέπραξε 19 δις δρχ., ή 60.000.000 ευρώ τα οποία έβγαλε έξω. Οι αρχές ψάχνουν επίσης και τους λογαριασμούς του Γιώργου Βαλσαμίδη

Δεκαεννιά δισεκατομμύρια δραχμές που μεταφράζονται σε 60 εκατομμύρια ευρώ έκλεψε ο Θανάσης Αθανασούλης από το ALTER τα οποία όπως αποδεικνύεται με καθυστέρηση πολλών ετών φυγάδευσε σε φορολογικούς παραδείσους. Το μεγαλύτερο λαμόγιο του συστήματος Σημίτη που κατέκλεψε το ALTER και εκατομμύρια ανυποψίαστους μετόχους που είχαν επενδύσει στη φούσκα των εταιρειών που είχε στήσει ο μηχανισμός της τότε κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες, μετά την ανακάλυψη των μαύρων λογαριασμών του σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Ο ανεπάγγελτος συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ, Θανάσης Αθανασούλης, επιστρατεύτηκε από την ομάδα των λεγόμενων λοχαγών που βρίσκονταν στον σκληρό πυρήνα του συστήματος Σημίτη για να κάνει τη μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος των ανυποψίαστων επενδυτών. Η αρχή έγινε με μια εταιρεία – σφραγίδα που είχε έδρα την Μιχαλακοπούλου και αντικείμενο τη συναρμολόγηση υπολογιστών.

Πρόκειται για τη γνωστή χρηματιστηριακή φούσκα ALTEC που αποτέλεσε το όχημα για τη μεγάλη ληστεία που συντελέστηκε. Μέσα από εικονικές συγχωνεύσεις εταιρειών που δεν είχαν καν αντικείμενο, ο Αθανασούλης έχοντας την απόλυτη στήριξη της τότε κυβέρνησης και των διορισμένων διοικήσεων των ελεγκτικών μηχανισμών και των τραπεζών άρχισε να εισάγει τις εταιρείες – μαϊμού στο χρηματιστήριο. Χρησιμοποιώντας την ΑΤΕ και άλλες τράπεζες φούσκωνε την τιμή των μετοχών, πουλώντας τόσο ο ίδιος όσο και το σύστημα ΠΑΣΟΚ που ήταν στο κόλπο σε τιμές εξωφρενικές ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ανυποψίαστοι επενδυτές έμειναν με τα χαρτιά στο χέρι τα οποία δεν είχαν καμία αξία. Άλλωστε το σύνολο των εταιρειών του Αθανασούλη μετά το μεγάλο κόλπο στο χρηματιστήριο χρεοκόπησε και οι μέτοχοι έχασαν όλα τα λεφτά τους!

Στο διάστημα που είχε στηθεί η μεγάλη φούσκα ο Αθανασούλης και η παρέα του έκαναν και μια σειρά από άλλες βρομοδουλειές. Φόρτωναν σε φορτηγά διάφορα κουτιά χωρίς περιεχόμενο και τα πήγαιναν στην Βουλγαρία, εισπράττοντας επιδοτήσεις για δήθεν εξαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είχε στηθεί ένα μαφιόζικο σύστημα με την υποστήριξη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που απογειώθηκε στην κυριολεξία στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σημίτη.

Ο Αθανασούλης άρπαξε το ALTER από τον Γιώργο Κουρή και αμέσως το εισήγαγε στο Χρηματιστήριο. Τα ποσά από την αύξηση κεφαλαίου 19 δισεκατομμύρια δραχμές ο Αθανασούλης τα υπεξαίρεσε με μαϊμού ομόλογα τα οποία διατηρούσε στο ταμείο για να δικαιολογήσει την κλοπή, υπερτιμολόγηση τεχνικού εξοπλισμού και άλλα κόλπα. Όταν ο Γιώργος Κουρής κατάλαβε τι είχε συμβεί, κατήγγειλε δημόσια τη μεγάλη απάτη, αλλά το σύστημα εξακολουθούσε να προστατεύει τον Αθανασούλη. Η ζημιά για το ALTER ήταν τεράστια. Η ληστεία του Αθανασούλη το οδήγησε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι χαντακώθηκε από τις απάτες του παρακρατικού συστήματος ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες τα λεφτά που έκλεψε ο Αθανασούλης και εντοπίστηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού να επιστραφούν στο ALTER, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να δρομολογηθούν διαδικασίες με αίτηση θεραπείας για την επαναλειτουργία του καναλιού. Από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει κλέψει ο Αθανασούλης και από ό,τι φαίνεται έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει πρώτα από όλα να αποζημιωθούν και τα θύματα που έχασαν τις περιουσίες τους στις μετοχές φούσκες. Εντύπωση προκαλεί ότι για το γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο που είχε στήσει ο Αθανασούλης και το σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν πήγε κανένας φυλακή. Αντίθετα ο Αθανασούλης ξεπλένει τα κλεμμένα μέσω νέων εταιρειών, που έχει δημιουργήσει με παρένθετα πρόσωπα!..

Ολόκληρο το δημοσίευμα

Περιουσία εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό διαθέτουν μεγαλοεπιχειρηματίες που μεσουράνησαν τα χρόνια των παχιών αγελάδων, διάγοντας πολυτελή βίο. Σήμερα εμφανίζονται να χρωστούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε εργαζομένους, δημόσιο, ιδιώτες και τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν για λογαριασμό των τραπεζών από διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες και αποκαλύπτει σήμερα το Documento, πρόκειται για τον ιδρυτή της Altec Θανάση Αθανασούλη, τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Μαρινόπουλου, μία μέτοχο της γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Leonidas αλλά και τον γνωστό νευροχειρουργό Σπύρο Τζανή που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ζήτησε σε αυστηρό τόνο δύο πράγματα από τους τραπεζίτες. Από τη μια, να προστατεύσουν τους αδύναμους με βάση το νομικό πλαίσιο και από την άλλη «να σταματήσουν να προστατεύουν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μπαταχτσήδες». Μάλιστα, κάλεσε τους τραπεζίτες να βγάλουν από τα συρτάρια τους τις μεγάλες υποθέσεις και να θέσουν την προτεραιότητα που πρέπει, ώστε να δώσουν το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και να οικοδομήσουν συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας έθιγε δημοσίως το ζήτημα των μπαταχτσήδων ή αλλιώς στρατηγικά κακοπληρωτών. Όπως επίσης δεν είναι και ένα ζήτημα το οποίο είναι άγνωστο στους Έλληνες τραπεζίτες και τους θεσμούς.

Εδώ και κάποιους μήνες οι συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων, κυρίως πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών, προκειμένου να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν «εξαφανισμένες» καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών εκτός Ελλάδας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία, συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι αναθέσεις έγιναν από την πλευρά των πέντε τραπεζών από κοινού, καθώς επιχειρηματίες εμφανίζονται να χρωστούν σε παραπάνω από μία. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento, επιβεβαιώνουν πλήρως τις υποψίες των Ευρωπαίων ελεγκτών αλλά και τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η Alpha Bank έχει αναθέσει στις Alvarez & Marsal, KPMG και Deloitte τον εντοπισμό τυχόν περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών της στο εξωτερικό. Η ίδια από κοινού με τις Eurobank και Attica Bank έχουν αναθέσει στην Deloitte το ίδιο πράγμα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναθέσει τον εντοπισμό σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία.

Τηλεοπτικές και χρηματιστηριακές μπίζνες

Ένα από τα ονόματα επιχειρηματιών που ερευνήθηκαν ήταν ο Θ. Αθανασούλης της Altec, εξαφανισμένος εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία από το επιχειρηματικό στερέωμα, με αλλεπάλληλες διώξεις από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, η περιουσία του Θ. Αθανασούλη αποτιμήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ασκεί νέα δραστηριότητα εντός της χώρας με καινούργιο ΑΦΜ και για λογαριασμό του οι τράπεζες έχουν σβήσει μέχρι στιγμής πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

Άνθρωπος του συστήματος, έχοντας κολλητιλίκια με υπουργούς της τότε κυβέρνησης Σημίτη (κληρονομιά της κομματικής του δραστηριότητας στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, της οποίας υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος όπως και πρόεδρος της Εθνικής Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδας). Η χρυσή περίοδος της Altec ξεκίνησε λίγο πριν από την εισαγωγή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο. Τα επόμενα πέντε χρόνια η εταιρεία μεσουρανούσε. Αντιπροσώπευε μερικά από τα σημαντικότερα brands στον χώρο της πληροφορικής (3Com, Compaq, Cannon, HewlettPackard, IBM, Intel, Lexmark, Lucent ακόμη και τη Microsoft), ενώ παράλληλα τόσο η μητρική όσο και τρεις ακόμη «συνδεδεμένες» εταιρείες (η Altec και οι Sysware, Unisoft και Microland) προχώρησαν στην εισαγωγή μετοχών τους για διαπραγμάτευση στο -καλπάζον τότε- Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ξεκίνησε το 1995 στην Παράλληλη Αγορά και άντλησε από την ελληνική χρηματαγορά συνολικά κεφάλαια 6,5 δις δραχμών. Αργότερα εξαγόρασε και συγχώνευσε πολλές εταιρείες (OTS, Unisoft, Sysware, Microland, Ελεύθερη Τηλεόραση – Alter). Εισήγαγε τρεις τελευταίες ως θυγατρικές στο χρηματιστήριο. Το σύνολο των εταιρειών του πραγματοποίησε εννέα αυξήσεις κεφαλαίου και άντλησε τελικά από τη χρηματαγορά περίπου 65 δις δραχμές (191 εκατ. ευρώ)!

Η βασική εταιρεία Altec σε τέσσερα χρόνια (1995-’99) προχώρησε σε ισάριθμες αυξήσεις κεφαλαίου αντλώντας 33 δις δρχ. (96,8 εκατ. ευρώ)! Η διετία 1999-2000 χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της κατασκευαστικής εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων και τον συνεταιρισμό με τον εκδότη Γιώργο Κουρή στο κανάλι Alter.

Κατά καιρούς εμφανίστηκε στο μετοχολόγιο της εταιρείας Λάμψα (μεγαλεία στη… Μεγάλη Βρετανία) και σε αυτό της εταιρείας επενδύσεων Euroline, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2002. Το 2001 αποφασίστηκε η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως των εταιρειών Sysware, Unisoft και Stat από την Altec.

Έτσι φτάσαμε στο 2003, όταν ήλθαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και η απόφαση του χρηματιστηρίου να τεθούν οι τίτλοι εκτός διαπραγμάτευσης. Οι κατηγορίες του ΣΔΟΕ πάντως είναι βαριές: έκδοση εικονικών τιμολογίων, δηλαδή φούσκωμα των τζίρων και κατ’ επέκταση και άλλων μεγεθών. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για έναρξη διαχειριστικού ελέγχου σε Altec, Alter και Microland αλλά και η απόφαση του προέδρου του ΧΑ για επ’ αόριστον αναστολή διαπραγμάτευσης των τριών τίτλων είχαν πρώτα θύματα τις 80.000 μετόχους!

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: πού πήγαν τα λεφτά; Οι δε συσσωρευμένες υποχρεώσεις της Altec, σύμφωνα με την οικονομική χρήση του 2016, εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα 126 εκατ. ευρώ, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 110 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπερνούν τα 272 εκατ. ευρώ. Ο Θ. Αθανασούλης εξακολουθεί να ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 18% (το υπόλοιπο βρίσκεται στις τράπεζες), απασχολεί 352 άτομα και κάνει νέες μπίζνες άνετος κι ωραίος…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316635-Brethekan-ta-lephta-toy-ALTER-sten-Elbetia-kai-kataschethekan ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...