Βρέχει συνεχώς φόρους ανήμποροι οικονομικά οι κοινωνικά αδύνατοι

Βρέχει συνεχώς φόρους ανήμποροι οικονομικά οι κοινωνικά αδύνατοι

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις αυξήσεις που τους έρχονται – Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ να «ανέβει» στις 28 Οκτωβρίου

Θα έμοιαζε με φάρσα αν δεν ήταν τραγικό επειδή αφορά στις ζωές εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών. Στην σπουδή της να εισπράξει φόρους, το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει και ξαναλλάζει τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή των φόρων του Οκτωβρίου, προκαλώντας σύγχυση και πανικό στους πολίτες, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Από χθες και μέχρι τις 30 Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις αυξήσεις που τους έρχονται, άλλες εκ των οποίων τις θέσπισε η κυβέρνηση με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε πριν τις εκλογές και άλλες με τον πρώτο μετά τις εκλογές.

Κάθε μέρα θα ανεβαίνουν και νέα εκκαθαριστικά στο Taxisnet, άλλα για φόρο εισοδήματος, άλλα για ρυθμίσεις χρεών, άλλα για τον ΕΝΦΙΑ ενώ, μέσα σε όλα, θα ανοίξει σε εφαρμογή για να αποδοθεί ο ΦΠΑ με τους νέους αυξημένους συντελεστές.

Συγκεκριμένα, οι φόροι που συνεχώς αλλάζουν αλλά πρέπει να πληρωθούν μέσα σε δέκα ημέρες είναι:

1. Ρυθμίσεις χρεών στην εφορία:

Με άλλη ρύθμιση κοιμήθηκαν οι φορολογούμενοι την Κυριακή και με άλλη ξύπνησαν. Από χθες άρχισαν να αναρτώνται σταδιακά στο taxisnet οι νέες δόσεις χρεών. Και όσοι ακόμη πλήρωσαν ήδη την δόση που ήξεραν και υπολόγιζαν για τον Οκτώβριο, πρέπει να μπουν στο διαδίκτυο για να δουν αν χρωστούν και «καπέλο» που πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 του μηνός.

Σε πρώτη φάση, περάστηκαν μόνον τα εκκαθαριστικά που είχαν αύξηση του ποσού της δόσης. Αυτό αφορά την πλειονότητα (σχεδόν 1 εκατομμύριο οφειλέτες) που μπήκαν στις 100 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύεται παγίδα για όσους δεν είχαν λεφτά να την εξοφλήσουν, αφού τώρα πρέπει να πληρώνουν και επιπλέον ποσά για τόκους. Αντιθέτως, πολλοί που είχαν μπει στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων και περίμεναν να δουν μείωση δόσης (λόγω μείωσης του επιτοκίου από το 8% σε 5,05%) μάλλον απογοητεύτηκαν γιατί δεν βρήκαν αλλαγή στα εκκαθαριστικά τους.

Αλλά και τα νέα εκκαθαριστικά που ανέβηκαν στο διαδίκτυο, μπορεί να αλλάξουν και πάλι –με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρε τι πληρώνει και γιατί!

Οι 100 δόσεις του νόμου 4321/2015 επαναϋπολογίστηκαν εκ νέου με βάση τα εξής δεδομένα:

α) τροποποιήθηκαν οι δόσεις των έντοκων ρυθμίσεων (για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ) με την αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5,05%.

β) οι άτοκες δόσεις (για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ) έγιναν έντοκες για όσους οφειλέτες δεν πληρούν το κριτήριο του εισοδήματος, δηλαδή εάν η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

γ) οι άτοκες δόσεις (για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ) μετατράπηκαν σε έντοκες με τόκο 5,05%, για όσους δεν είναι απλοί μισθωτοί ή συνταξιούχοι.

Ωστόσο εκκρεμούν ακόμη αλλαγές –και άρα πρέπει να εκδοθούν ξανά νέα εκκαθαριστικά- στις εξής περιπτώσεις:

α. Η τροποποίηση των δόσεων για όσους οφειλέτες έχουν άτοκες δόσεις και δεν πληρούν το κριτήριο του ύψους της ακίνητης περιουσίας (δηλαδή συνολική περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000).

β. Η μείωση του συμφωνημένου αριθμού δόσεων σε λιγότερες (που σημαίνει «φουσκωμένες» δόσεις κάθε μήνα) , με κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας που δεν έχουν ακόμη εξειδεικευτεί.

2. Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος:

Εκτός από τις δόσεις για παλαιά χρέη, όσο μπήκαν στις ρυθμίσεις πρέπει τώρα να πληρώνουν ανελιπώς και όλους τους νέους φόρους. Όσοι το ανέβαλλαν γιατί υπολόγιζαν πως έχουν «τράτο» τρεις μήνες, τώρα πρέπει να αλλάξουν ρότα και να πληρώνουν αμέσως.

Εκτός από αυτούς που δεν πλήρωσαν όμως ως τώρα τον φόρο εισοδήματος, καλούνται να τον πληρώσουν και πολλοί που ήδη το πλήρωσαν! Αγρότες και επιτηδευματίες πρέπει να ελέγξουν ξανά τα νέα εκκαθαριστικά που αρχίζουν να αναρτώνται στο Taxisnet, γιατί πρέπει να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου (55% αντί 27,5% οι αγρότες και έως 100% αντί 80% οι επιχειρήσεις).

Με τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος όμως, που θα αναρτηθούν μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει να ψαχτούν και όσοι επιβαρύνονται με αυξήσεις σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτη εισφορά για ΙΧ 2.000 και άνω, ακόμα και αν είχαν πληρώσει την α΄δόση ή είχαν κάνει ολική εξόφληση.

3. ΕΝΦΙΑ:

Η διορία πληρωμής της α΄δόσης λήγει στις 30 Οκτωβρίου αλλά, όπως όλα δείχνουν, τελικά οι ιδιοκτήτες θα μάθουν τι πληρώνουν την τελευταία στιγμή. Λόγω της συσσώρευσης εκκαθαριστικών, ο ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να αναρτηθεί τελικώς μεταξύ 28ης και 30ης Οκτωβρίου! Θεωρητικά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να ψάξουν να δουν τι φόρο πλήρωσαν πέρυσι –εφόσον δεν άλλαξε η περιουσιακή τους κατάσταση και παραμένουν εν ζωή- για να προετοιμαστούν για να τον πληρώσουν και φέτος.

Ωστόσο πρέπει να υπολογίσουν πως θα έχουν 5 δόσεις έως τον Φεβρουάριο και όχι έως έξι που είχαν πέρυσι, με μεγαλύτερο ποσό δόσης κάθε μήνα. Αλλά και τυχόν παράταση στην πληρωμή των δόσεων να δώσει τελικώς το υπουργείο Οικονομικών, η τελευταία δόση δεν μπορεί να πληρωθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Άρα, και στην περίπτωση αυτή ακόμη, οι δόσεις θα λιγόστευαν σε 4 και έτσι θα στριμώχνονταν ακόμα περισσότερο για να πληρώσουν πιο αυξημένα ποσά κάθε μήνα!

4. ΦΠΑ σε σχολεία (και αλλού):

Την Παρασκευή λήγει η νέα παράταση της αγωνίας που έδωσε η κυβέρνηση (με δελτίο τύπου προς το παρόν) για να αποφασίσει αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα σχολεία ή στα φροντιστήρια και πόσο. Τυχόν αλλαγές και αυξομειώσεις μπορεί να συνοδευτούν από άλλους ισοδύναμους φόρους.

Αλλά και για όπου επεβλήθη ήδη η αύξηση του ΦΠΑ σε 23%, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να τον αποδώσουν δεν μπορούν ακόμη να το κάνουν, πριν ανοίξει τουλάχιστον η νέα εφαρμογή στο Taxisnet που παραμένει κλειστή γιατί το ΚΕΠΥΟ ετοιμάζει όλα τα άλλα εκκαθαριστικά, αλλά και γιατί πρέπει να αλλάξει η φόρμα υποβολής του ΦΠΑ με βάση τους νέους συντελεστές που θα τους χρεώσει η εφορία γράφει το protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...