Γερμανική βόμβα: 3 ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests

Γερμανική βόμβα: 3 ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests
Λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των τραπεζών εφημερίδες και διαδικτυακές ειδησεογραφικές πύλες προεξοφλούν την αποτυχία τουλάχιστον 12 τραπεζών από τις περίπου 130 που συμμετέχουν στον έλεγχο. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχετικό δημοσίευμα στις οικονομικές της σελίδες επιβεβαιώνει με βάση τις δικές της πηγές, ότι ανάμεσα στις τράπεζες που θα αποτύχουν βρίσκονται 3 ελληνικές και μια κυπριακή.

Κεφαλαιακά κενά και bank run

«Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει. Επί ένα χρόνο οι τραπεζικοί ελεγκτές της Ευρώπης έβαλαν στο μικροσκόπιο τους προϋπολογισμούς των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών για να εντοπίσουν κρυμμένους κινδύνους και κενά στα ίδια κεφάλαιά τους» σημειώνει ο αρθογράφος της. «Την ερχόμενη Κυριακή η ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) στο Λονδίνο θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τουλάχιστον 11 τράπεζες από 6 χώρες δεν πρόκειται να περάσουν το τεστ. Αυτό αφορά τρεις ελληνικές, τρεις ιταλικές, δύο ιταλικές, δύο αυστριακές και από μία τράπεζα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και του Βελγίου». Στο άρθρο της η εφημερίδα επικαλείται έρευνα της Goldman Sachs, η οποία προσδιορίζει σε πολλά δισεκατομμύρια το ύψος των ελλείψεων σε κεφαλαιακά αποθέματα;. «Το κενό υπολογίζεται σε 50 δις ευρώ, μάλιστα αναλυτές της τράπεζας Berenberg ανεβάζουν το ποσό στα 300 δις ευρώ, δεν περιμένουν ωστόσο ότι τα τεστ αντοχής θα είναι τόσο αυστηρά, ώστε να τα αποκαλύψουν στην ολότητά τους καθώς ο φόβος εκδηλώσεων πανικού στις χρηματαγορές είναι τεράστιος».
Φόβος υπάρχει και για το ενδεχόμενο ενός bank run, μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Η διαδικτυακή πύλη Deutsche Wirtschaft Nachrichten θέλοντας να τονίσει τον εκνευρισμό εν όψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ «εκπαιδεύουν» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς γίνεται μυστικά μέσα σε μια νύχτα η εκκαθάριση τραπεζών που χρεοκοπούν. «Εκπρόσωποι της Κομισιόν ασκούνται από τo αμερικανικό ταμείο εξασφάλισης ίδιων κεφαλαίων Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) στη διαδικασία εκκαθάρισης των τραπεζών, όπως έγινε γνωστό από την Παγκόσμια Ένωση Διαχειριστών Κινδύνου (GARP). Σύμφωνα με τη Pamela Farwig, στέλεχος της FDIC, που συμμετείχε στις συναντήσεις, όταν λέει κανείς σε κάποιον ότι πρέπει να κλείσει μια τράπεζα, η διαδικασία πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα. Ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις πρέπει να τύχει προσοχής κάθε λεπτομέρεια για να αποφευχθεί πανικός στους πολίτες».

«Οι παλαιές σκούπες ξέρουν τις γωνίες καλύτερα»

Ως μια πρώτη δοκιμασία της νέας Επιτροπής Γιούνκερ από τα προβλήματα που κληρονομεί από τον προκάτοχό του Μπαρόζο θεωρεί η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter τα τεστ αντοχής των τραπεζών. «Την ερχόμενη Κυριακή θα έχουμε τα αποτελέσματα για το πόσο υγιές είναι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει. «Παρά το ότι είναι σαφές ότι ο ασθενής είναι αναιμικός αναμένεται ότι τα τεστ αντοχής θα αποκαλύψουν τις πραγματικές αδυναμίες. Εναπόκειται στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και των πιστοληπτικών δομών της ευρωζώνης για να δοθεί ώθηση στους μηχανισμούς ανάπτυξης». Μια νέα αρχή με τον Γιούνκερ, διερωτάται σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθούν απαντήσεις.
Αντίθετη άποψη εκφράζει η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Λέγεται ότι οι νέες σκούπες σκουπίζουν καλά, αλλά οι παλαιές ξέρουν τις γωνίες καλύτερα» γράφει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. «Υπό αυτήν την έννοια ο Γιούνκερ ως πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί ευτυχή συγκυρία για την ΕΕ. Πρόκειται για μια αλεπού στο παλκοσένικο του ευρώ, που ξέρει που και πως να χτυπήσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ο Γιούνκερ άφησε ήδη το πρώτο του αποτύπωμα: πριν καν ξεκινήσει τις εργασίες της η Κομισιόν αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ ύψους 300 δις ευρώ και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα. Φαίνεται σαν να θέλει ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής να ξυπνήσει την ευρωπαία ‘Ωραία Κοιμωμένη’».

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...