Γιατί αργούν οι επιστροφές φόρου από την εφορία;

Εφορια

Μεγάλες καθυστερήσεις, στην επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά και ΦΠΑ, από τις Εφορίες, βλέπουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που κάνουν λόγω για αδικία, καθώς ενώ όταν πρέπει να πληρώσουν οι ΔΟΥ, θέλουν τα λεφτά άμεσα, αλλά όταν είναι να πάρουν επιστροφή, βλέπουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Μόνο οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ,  βρίσκονται κοντά στο 1 δις ευρώ και πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς την ώρα που οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους γίνονται όλο και πιο «ακριβές» και το χρήμα στην αγορά έχει «στερέψει» η επιστροφή, αποτελεί σωσίβιο για την επιβίωσή τους.

Αν και υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, για την αποπλξηρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι την Άνοιξη του 2017, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται και οι επιστροφές φόρων. Δυστυχώς σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία Αυγούστου, για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, δείχνουν πως οι επιστροφές, ήταν 122 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου. Έμπειροι επαγγελματίες της αγοράς, εκτιμούν ότι αυτό γίνεται όταν το δημόσιο, θέλει να καθυστερήσεις τις πληρωμές λίγο, ώστε να εισπράξει πρώτα τα έσοδα από τις δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ώστε να πληρώσει με άνεση, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις Εφορίες. Όμως τώρα που λόγω των δυσκολιών στην ελληνική Οικονομία χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις,  βρίσκονται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση, μία τέτοια καθυστέρηση μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα «φέσια» προς το Δημόσιο.

Τα στοιχεία την Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δίνουν ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με πάνω από 66.000 αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ να έχουν μαζευτεί στις κατά τόπους εφορίες, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, ξεπερνώντας τα 975 εκατ. ευρώ!

Αν και οι εκταμιεύσεις χαρακτηρίζονται «παγωμένες» τα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 1400 μόνο σε μία εβδομάδα, αιτήσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 43 εκατ. ευρώ.

Όμως οι καθυστερήσεις δεν αφορούν όλες τις ΔΟΥ το ίδιο, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε μικρές ή υπόστελεχωμένες υπηρεσίες.  Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εντοπίζονται στη ΔΟΥ της Κω με 1.855 ημέρες, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 1.533 ημέρες,  στην εφορία του Κιλκίς με 1.262 ημέρες και στην τέταρτη θέση, αλλά εκτός «μεταλλίων» είναι η Α΄Θεσσαλονίκης με 1.122 ημέρες.

 Με μία ματιά, φαίνεται ότι σε 101 εφορίες από σύνολο 112 υπάρχουν εκκρεμή αιτήματα πάνω από ενενήντα ημέρες. Σε σαράντα δύο, εκκρεμούν πάνω από ένα χρόνο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ΦΑΕ Αθηνών με 811 αιτήματα να έχουν μέσο χρόνο αναμονής 400 ημέρες!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...