Για τα fake news

Για τα fake news

fake news

 

Τα fake news, έχουν μπει, ως γνωστόν, στη ζωή μας. Ως όρος, διότι ως πραγματικότητα, στην ελληνόφωνη εκδοχή του, ήτοι της παρουσίασης διαστρεβλωμένων ή εξ υπαρχής κατασκευασμένων ειδήσεων, αποτελούν, δυστυχώς, συστατικά στοιχεία της δημοσιογραφικής λειτουργίας.

  Το τι εννοεί, όμως, ο καθένας με τον όρο, που, κατ` ακρίβεια, σημαίνει «ψευδείς ειδήσεις», είναι μια, μάλλον «πονεμένη ιστορία». Γιατί ο καθένας προβάλλει τις δικές του σκοπιμότητες ή εμμονές. Επί παραδείγματι, ακούσαμε πολλούς από όσους ξιφουλκούν κατά των «ψευδών ειδήσεων», να αναπαράγουν αβασάνιστα την εκδοχή, ότι τα υψηλά ποσοστά θετικών γνωμών για τον πρόεδρο Πούτιν, που καταγράφηκαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οφείλονται, λέει, στην ευνοϊκή μεταχείριση του, από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης! Όπως καταδείχθηκε, σε άλλη στήλη, πρόκειται για έναν παντελώς ανακριβή ισχυρισμό, στα όρια των fake news, καθώς η βιωμένη, απ` όλους μας, πραγματικότητα, δείχνει το εντελώς αντίθετο. Άλλο παράδειγμα: Πολλοί που, κατά τα άλλα, καταγγέλλουν την «κίτρινη», ψευδώνυμη δημοσιογραφία, επιχειρούν να μειώσουν τη σημερινή κυβέρνηση, ταυτίζοντας την με το «καθεστώς Μαδούρο». Με τον όρο «καθεστώς» υπονοείται, προφανώς, μια αυταρχική ή και ανοιχτά δικτατορική διακυβέρνηση. Αποσιωπάται, ωστόσο, αιδημόνως, ότι ο νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας, που διαδέχθηκε τον αείμνηστο Ούγο Τσάβες, εκλέχθηκε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, το αδιάβλητο των οποίων δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Ήταν δε τόσο «δικτατορική» η διακυβέρνηση, ώστε, επί προεδρίας του κ. Μαδούρο, διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε η αντιπολίτευση. Τα όσα ακολούθησαν, προφανώς και δικαιολογούν την κριτική, για το μέγεθος των κατασταλτικών μεθόδων, που μετήλθε η κυβέρνηση, που είχε τα τραγικά αποτελέσματα που γνωρίζουμε. Δε δικαιολογείται όμως η μονομέρεια και η αποσιώπηση άλλων πτυχών, που αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες και της αντιπολίτευσης, για τη βίαιη σύγκρουση. Δόξα τω Θεώ, είναι διαθέσιμες σε όλους, οι πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, που προσφέρουν τη δυνατότητα αντικειμενικής και πολύπλευρης γνώσης.

 Το γεγονός ότι όλα αυτά παραβλέπονται και επιλέγεται η μονομερής εκδοχή, που εστιάζει μόνο στην κυβερνητική καταστολή, με τελικό, μάλιστα, στόχο, να δυσφημισθεί η ελληνική κυβέρνηση, που εντάσσεται άραγε; Στην αντικειμενική δημοσιογραφία, που δεν ακολουθεί το απεχθές μοντέλο της «Πράβδα» ή στην εκδοχή των fake news; Έλα, όμως, που η πραγματικότητα εκδικείται, καθώς ζήσαμε την άγρια καταστολή του κ. Ραχόι, εναντίον των Καταλανών, που «κατάπιαν αμάσητοι» οι «αντιΜαδουρικοί»…

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/304746-Gia-ta-fake-news ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...