ΔΕΥΑΝ: Μηνύματα και αναφορές με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού από το σωματείο εργαζομένων

22 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το νερό, ο επονομαζόμενος και ως «λευκός χρυσός», είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής, το οποίο η ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ  διαχειρίζεται και διανέμει με σεβασμό και ευαισθησία. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο των πρακτικών της, το τρίπτυχο κοινωνία, άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον, η ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ αναπτύσσει την επιχειρηματική της δράση, ταυτόχρονα με τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει στο σύνολο των ενεργειών της με στόχο τη συνεχή και πολυεπίπεδη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Το 1992 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, καθιερώθηκε η 22α Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ανάδειξη της σημαντικότητας του μοναδικού αυτού φυσικού πόρου.

Η ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ από την ίδρυσή της, λειτουργεί αναγνωρίζοντας πως η διαχείριση του νερού αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα μία ζωτικής σημασίας παροχή προς την κοινωνία. Το νερό πρέπει να είναι ένα αγαθό προσιτό σε όλους και η ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ φροντίζει μέσα από οργανωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες να διασφαλίζει πως όλοι οι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Η συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας με την ταυτόχρονη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, αποτελεί τη βάση της στρατηγικής της ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία μέσα από την υλοποίηση οργανωμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ παρέχει ειδικά τιμολόγια χαμηλής χρέωσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και σε μακροχρόνια άνεργους. Επιπλέον, έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών καταναλωτών, που περιλαμβάνει προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και απλούστευση της διαδικασίας διακανονισμού με γρήγορη έγκριση των αιτημάτων χωρίς την υποχρέωση υποβολής πλήθους δικαιολογητικών.

Επιπλέον, η επιχείρηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, τη μείωση της διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων και τη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εντάσσει συνεχώς στην επιχειρηματική της δραστηριότητα διαδικασίες που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Για τον λόγο αυτό, περιορίζει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που προκαλούνται από τη λειτουργία της και υιοθετεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την ορθολογική χρήση του νερού σε όλο τον κύκλο διαχείρισής του. Αποδεικνύει έτσι την περιβαλλοντική της υπευθυνότητα μέσω της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας, αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργαζομένων και πελατών.

Στόχος της ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ είναι, να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους δημότες  πάνω στο κομμάτι της ορθής διαχείρισης του νερού και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κορυφαίας ποιότητας πόσιμο νερό και σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Με αρωγό το Ανθρώπινο Δυναμικό της επιχείρησης, η ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΑΚΤΊΑΣ εργάζεται ακατάπαυστα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως εκ τούτου, φροντίζει να παρέχει στο Προσωπικό της, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους τους εργαζομένους, Παράλληλα φροντίζει να εξασφαλίζεται αδιάλειπτα μέσω της διαρκούς εγρήγορσης του προσωπικού η παροχή νερού, σε όλη την έκταση του μεγάλου σε μεγέθους Δήμου μας.

Για τους ανωτέρω λόγους η τοπική κοινωνία, οφείλει να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται απέναντι σε πράξεις και συμπεριφορές που απομειώνουν την πολύτιμη προσφορά των εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες της επιχείρησης. Επιπρόσθετα οι δημότες πρέπει να κατανοήσουν ότι πρωτίστως η εποικοδομητική κριτική με επιχειρήματα και προτάσεις και η συνέπεια στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην επιχείρηση, αποτελούν το μόνο δρόμο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Στις φωνές που στρέφονται κατά της επιχείρησης και του προσωπικού της πρέπει να επισημάνουμε τα κάτωθι: Εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας.  Το νερό αποτελεί υπέρτατο φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση, που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η 22α Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είναι ημέρα ευθύνης και υπενθύμισης πως το νερό που για εμάς θεωρείται αυτονόητο, για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη αποτελεί είδος πολυτελείας. Η βρύση μας «στάζει θησαυρό», τον οποίο όλοι πρέπει να διαχειριζόμαστε με σεβασμό και σύνεση.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...