Δήμος Δωρίδας Κατά πλειοψηφία κατά του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Εμπρός Ναυπάκτου”

Στο πλευρό της ΚΕΔΕ ο δήμος Δωρίδος

Για τον νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης, έτσι όπως προτείνεται να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση, συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Δωρίδος το απόγευμα της Δευτέρας, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία να πάει με τα νερά της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη από την αρχή ενός νέου διαλόγου.

Στην τοποθέτησή του για το θέμα ο δήμαρχο Γιώργος Καπεντζώνης σημείωσε αρχικά πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο παρουσιάζεται ως φιλόδοξο, όμως στην ουσία δεν έρχεται να παρέμβει σε πολλά από τα προβλήματα της ΤΑ. Ο δήμαρχος τόνισε πως πρόκειται για νομοσχέδιο που δεν κάνει ούτε στο 10% δεκτές τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από τα συλλογικά όργανα των δήμων, προσθέτοντας μάλιστα πως εδώ πάει να λάβει χώρα μία αλλαγή, η οποία για πρώτη φορά δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης. Στην πρόταση μάλιστα που κατέθεσε ο δήμαρχος να γίνει δεκτή η εισήγηση της ΚΕΔΕ για απόσυρση του Ν/σ συμφώνησε και ο κ. Κουτσούμπας, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Υπέρ του νομοσχεδίου η παράταξη Αρτινόπουλου

Σχολιάζοντας τη θέση της ΚΕΔΕ ο Γιώργος Αρτινόπουλος είπε πως φαίνεται να ξεβολεύονται κάποιοι, παραδεχόμενος βέβαια πως ενώ δεν προωθούνται στο σύνολό τους οι αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί παρά αυτός ο νόμος να είναι μία αρχή για τη δρομολόγηση κι άλλων στο μέλλον. Ο κ. Αρτινόπουλος σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μη συμφωνεί κάποιος με τη δίκαιη κατανομή των δυνάμεων μέσω της απλής αναλογικής, απαντώντας και στα περί ακυβερνησίας με τον ισχυρισμό πως θα αναπτυχθεί επιτέλους κουλτούρα συνεργασίας. Επίσης στάθηκε στο ότι γίνεται κατηγοριοποίηση των δήμων, πράγμα που εξυπηρετεί το δήμο Δωρίδος, ενώ χρωμάτισε θετικά και το ότι οι κοινότητες πλέον μπορούν να έχουν το δικό τους προϋπολογισμό.

«Χρησιμοποιούν τον Κλεισθένη…»

Τη θλίψη του για τη χρήση ονομάτων της ιστορίας σε νόμους του κράτους, που όμως δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, εξέφρασε ο Γιάννης Λάιος, δηλώνοντας την αντίθεση, τόσο τη δική του όσο και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου. Διαβάζοντας μάλιστα το τι αναφέρει σε κεντρικό επίπεδο η θέση της παράταξης, ο κ. Λάιος περιέκλεισε το συνολικό τους νόημα στη φράση «η κυβέρνηση προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Μπάμπης Φάκος, ο οποίος είπε πως το Ν/σ δεν αγγίζει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό του χωροταξικού, τασσόμενος υπέρ της θέσης της ΚΕΔΕ, με το αίτημα για έναρξη νέου διαλόγου. Ο Ιωάννης Μάμμαλης τάχθηκε κατά της γραμμής του δημάρχου, δηλώνοντας υπέρ του νομοσχεδίου, στο οποίο είδε αρκετά θετικά σημεία, κάτι που έκαναν και οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Καλλιαμπέτσος, που υπερασπίστηκαν την απλή αναλογική, αλλά και την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων. Στο ίδιο στρατόπεδο τοποθετήθηκε και ο κ. Παπαγεωργίου, από την παράταξη Αρτινόπουλου, χαρακτηρίζοντας την ΚΕΔΕ γραφείο τύπου της αντιπολίτευσης της χώρας.

«Πολύ περισσότερα τα αρνητικά από τα θετικά»

Πριν λάβει ξανά το λόγο ο δήμαρχος τοποθετήθηκε και ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η απλή αναλογική έρχεται να καλύψει μόνο τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, μην υιοθετώντας βασικές από της προτάσεις της ΤΑ, αλλά και μη μεταφέροντας τους αναγκαίους πόρους σε αυτή. Ο Γ. Καπεντζώνης επανερχόμενος εστίασε στον κίνδυνο ακυβερνησίας των δήμων, σημειώνοντας παράλληλα πως εάν το Ν/σ έχει δύο θετικά σημεία, σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορεί να καλύψουν τα πολύ περισσότερα αρνητικά που έχει. «Και χωρίς κατηγοριοποίηση τα χρήματα για την ορεινότατα τα πήραμε», είπε ακολούθως, τονίζοντας επ’ αυτού πως κανείς δε γνωρίζει συγκεκριμένα το τι θα προβλέπει η κάθε κατηγορία. Επίσης ο δήμαρχος, καταλήγοντας, στάθηκε και στο ότι καταργούνται τα τοπικά συμβούλια για κοινότητες κάτω των 500 ατόμων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μέτρο χωρίς λογική.

Στην ολοκλήρωση των τοποθετήσεων το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να υπερψηφίσει τη θέση της ΚΕΔΕ για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου και έναρξη νέου διαλόγου, με την παράταξη Αρτινόπουλου, αλλά και τους Καλλιαμπέτσο, Μάμμαλη και Παπακωνσταντίνου να τάσσονται υπέρ των αλλαγών που προτείνονται.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...