Δανειστές: Ήρθαν, είδαν και μας… κούνησαν μαντίλι

Δανειστές: Ήρθαν, είδαν και μας... κούνησαν μαντίλι
Ήρθαν, είδαν, έδωσαν τις πρώτες εντολές και αποχώρησαν από την Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πρώτη τους επαφή με τον Γκίκα Χαρδούβελη επί ελληνικού εδάφους αλλά και με το νέο οικονομικό επιτελείο.
Η τρόικα στις ελάχιστες ημέρες που βρέθηκε στην Αθήνα έδειξε τις προθέσεις της ενόψει τη κανονικής αξιολόγησης το Σεπτέμβριο, οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλικές θα είναι για μια ακόμα φορά, παρά το γεγονός (όπως μας ενημέρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup) ότι το ελληνικό Πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του 2014 και όχι φέτος τον Ιούνιο.

Και αυτό ίσως να είναι το “χαρτί” απέναντι στους βουλευτές, με το πρόσχημα ότι φτάσαμε στην πηγή για να πιούμε νερό και ότι “φάγαμε τον γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά” για να βγούμε από τα μνημόνια.
Υπερψηφίζοντας αυτά τα νομοσχέδια έρχεται σχεδόν αυτομάτως και η ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ελάχιστους μήνες αργότερα.

Τα “πεσκέσια” της τρόικα
Οι δανειστές άνοιξαν τα περισσότερα από τα καυτά θέματα που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες, ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας αλλά και πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες.
Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες (που έχει ήδη ξεσηκώσει τους συνδικαλιστές) ειναι τα βασικότερα σημεία στα οποία θα σταθούν εκ νέου από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κυβέρνηση και τρόικα.

Η διαπραγμάτευση με φόντο… εκλογές και χρέος
Αυτή η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αναμένεται να τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό του 2015 που θα κατατεθεί – παραδοσιακά – κατά τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ εκκρεμεί και η αναθεώρηση του ..αναθεωρημένοι Μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το 2018. Στο τελευταίο μάλιστα, αναμένεται να τεθούν και οι νέοι στόχοι για το χρέος αν και εφόσον υπάρξει απόφαση από την πλευρά των δανειστών για τη διευθέτησή του.
Συνεπώς, μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που θα τραβήξει και σε βάθος, αλλά θα γίνει ταυτόχρονα με τις συζητήσεις για το χρέος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: η Ελλάδα θα κινείται σε ρυθμούς ..Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φροντίσει να ανεβάσει από τώρα τους τόνους.

Τα νομοσχέδια
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν έχουν περάσει, αντιθέτως βρίσκονται μπροστά της, αφού τα νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουν για τα “κόκκινα” δάνεια και το ασφαλιστικό είναι πραγματικές “βόμβες”.
Το ασφαλιστικό σύστημα είναι στα όρια της κατάρρευσης, ενώ οι τράπεζες απειλούνται με νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις σε περίπτωση που δεν μειώσουν τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ανω των 90 ημερών.

Από την άλλη, ο νόμος για τις απεργίες (γνωστός ως συνδικαλιστικός νόμος) θα έρθει να ταράξει τα νερά, ανοίγοντας νέα μέτωπα. Ήδη, το πρώτο βήμα έχει γίνει με το ισχυρότερο σωματείο που λέγεται ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, με φόντο την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει να στείλει τα μηνύματά της με τις επιτάξεις.

Μέχρι το Σεπτέμβριο
Η κυβέρνηση στους δυο μήνες που απομένουν μέχρι να επιστρέψουν οι δανειστές, θα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για τον Ιούλιο, προκειμένου να πάρει και την υποδόση του 1 δις που εκκρεμεί.
Στη συνέχεια να πληρώσει τον Αύγουστο τα 6,4 δις στους δανειστές και έπειτα να δει μαζί με τις τράπεζες πως θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια.
Την ίδια περίοδο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει στα ταμεία του χρήματα από φόρους, για να δημιουργηθεί το πολυπόθητο και πολυαναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα που θεωρείται “κλειδί”. Επίσης, για μια ακόμα φορά υπόσχεται στην τρόικα ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα φέρει στο “πιάτο” τα μεγάλα ψάρια που δεν πληρώνουν.

Όμως και πάλι, τα 11 δις μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν από τα ίδια “θύματα”, χωρίς να δημιουργηθούν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, που από την αρχή του χρόνου αυξάνονται κατά 1 δις τον μήνα και έχουν εκτοξευθεί στα 66 δις ευρώ.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...