Δεύτερος γύρος στο ΣτΕ για τις άδειες με εισήγηση να απορριφθούν οι προσφυγές

ΣτΕ

ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΕΠΙ ΣΧΕΔΟΝ 5 ΩΡΕΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ , ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Δεύτερος γύρος στη μάχη των νομικών επιχειρημάτων για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών , ξεκινά αύριο το πρωί στις 9.30 στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, μετά την ολοκλήρωση αργά προχθές το βράδυ της πρώτης διάσκεψης για το θέμα που διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες. Αυτή η πρώτη μάχη δόθηκε σε επίπεδο νομικών ζητημάτων και οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την απόρριψη των προσφυγών. Συγκεκριμένα η διαδικασία ξεκίνησε με την εισήγηση του εισηγητή της υπόθεσης Γιώργου Παπαγεωργίου ο οποίος ανέπτυξε όλα τα νομικά ζητήματα που αφορούν στην υπόθεση , διδόντας κατ’ αρχήν έμφαση στο παραδεκτό ή μη των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών. Στον εισηγητή είχαν παραδοθεί, κατά πληροφορίες, 3 προεισηγήσεις των τριών παρέδρων που συμμετέχουν χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου στη διάσκεψη. Οι πάρεδροι συγκεντρώνουν και αποτυπώνουν τα νομικά ζητήματα και αποφαίνονται κατά την κρίση τους. Οι δυο προεισηγήσεις , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν υπέρ της απόρριψης των  προσφυγών ως νομικά απαράδεκτες, ενώ η μια κατέληγε πως πρέπει το δικαστήριο να μπει στην ουσία της υπόθεσης και στη συνέχεια να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Οι προεισηγήσεις βέβαια δεν είναι δεσμευτικές για τον εισηγητή , ο οποίος διατυπώνει τη δική του θέση.

ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΟΥΝ  

Ο εισηγητής κ. Παπαγεωργίου, κατά πληροφορίες, ανέπτυξε τις νομικές σκέψεις του επί σχεδόν 4 ώρες και φέρεται να κατέληξε πως οι προσφυγές πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες.   Πρόκειται ουσιαστικά και για το πρώτο κρίσιμο σκαλοπάτι για να κριθεί από τα 27 μέλη της ολομέλειας (συμμετέχουν και 3 πάρεδροι χωρίς δικαίωμα ψήφου) αν θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης που αφορά στη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά. Το “παραδεκτό” αφορά στη νομιμότητα άσκησης των προσφυγών, αν δηλαδή νομίμως προσέφυγαν οι σταθμοί κατά των αποφάσεων της Διοίκησης και αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία. Μετά την εισήγηση (η οποία δεν είναι δεσμευτική για τους συμβούλους επικρατείας) οι δικαστές καλούνται να ψηφίσουν επ’ αυτού με τελευταίο να ψηφίζει τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Αν οι προσφυγές κριθούν νομικά αβάσιμες (τυπικά δηλαδή) τότε πιθανόν η υπόθεση θα τελειώσει αύριο Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση πιθανολογείται πως θα χρειαστούν και άλλες διασκέψεις για να μπουν στην ουσία. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...