«Διάλογος με αιφνιδιασμούς»: Ανακοίνωση του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου

«Διάλογος με αιφνιδιασμούς»

Ο Υπουργός Παιδείας συνεχίζει δυστυχώς να τορπιλίζει  με τις επιλογές του το κλίμα διαλόγου και συνεννόησης που απαιτείται στον χώρο της Παιδείας.

Επικαλείται κατ’ επίφαση τον διάλογο και ταυτόχρονα εκπρόθεσμα καταθέτει σήμερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδος», τροπολογίες για τα στελέχη εκπαίδευσης, τους αναπληρωτές, τις πανελλαδικές με τρόπο τυχοδιωκτικό και αιφνιδιαστικό.

Έχει απαξιωθεί ο κ. Φίλης  στη συνείδηση των γονέων και των εκπαιδευτικών, με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, με την έλλειψη προγραμματισμού, με τις αποσπάσεις των ημετέρων και με την πλήρη αδυναμία του να αποδεσμευτεί από το στενό εναγκαλισμό της συντεχνιακής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία κατήργησε τον Νόμο 4009/2011 και προχώρησε στην αλλαγή των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας στην πράξη την πολιτική του βούληση, που δεν είναι να αλλάξει τη διοικητική δομή της εκπαίδευσης αλλά να την ελέγξει.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά άμεσα την απόσυρση της τροπολογίας και το πάγωμα όλων των μέχρι τώρα άστοχων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος για τα ζητήματα της εκπαίδευσης που έχει ανάγκη τη συναίνεση και την προοδευτική συμπόρευση, πέρα από αγκυλώσεις, εμμονές και ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Ο διάλογος πρέπει να είναι πραγματικός και όχι προσχηματικός, αλλά αυτό δεν εμπεδώνεται όταν η Κυβέρνηση ταυτόχρονα νομοθετεί χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση.

Ζητάμε:

  • Να ανακληθούν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες (Έρευνα-ΑΕΙ) που φέρεται να έχουν σταλεί στους θεσμούς προς έγκριση.
  • Να θέσει η Κυβέρνηση εξαρχής την πρότασή της ξεκάθαρα αναφορικά με τις πολιτικές παιδείας.
  • Να ακολουθηθεί το πρότυπο διαλόγου που έγινε για ένα χρόνο από το 2010 ως το 2011 για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ και κυρίως με σεβασμό στις θεσμοθετημένες δομές εθνικού διαλόγου για την παιδεία (ΕΣΥΠ, Διακομματική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων).
  • Να συσταθεί όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν (2011) διακομματική επιτροπή ενισχυτική και εισηγητική της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση.
  • Να αναμορφώσει ο Υπουργός την Επιτροπή Σοφών με θεσμική συγκρότηση η οποία λείπει (δεν εκπροσωπούνται όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ, ΕΕΕ, ΟΣΕΠ – ΤΕΙ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ).
  • Να δεσμευτεί ο Υπουργός και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι το προϊόν του Εθνικού Διαλόγου θα τύχει της αποδοχής των 2/3 των πτερύγων της Βουλής ως πρόθεση συναίνεσης και ουσιαστικής διάθεσης για σύνθεση και συνεργασία πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...