Διαψεύδει η κυβέρνηση διπλωματικό επεισόδιο

Διαψεύδει η κυβέρνηση διπλωματικό επεισόδιο

Mε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο- το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση- έληξε η  επίσκεψη Τούρκου προέδρου, έπειτα από την κίνησή του να πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όλα ξεκίνησαν όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος. Τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδης -που τον συνόδευε- του είπε χαρακτηριστικά: «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε». Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με άλλους μαθητές. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.

Κατά την ομιλία του στο σχολείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε «Γνωρίζετε ότι η μειονότητα βγάζει 4 βουλευτές. Να μιλάτε πάντα για τα προβλήματά σας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες φίλες. Λαός που έχει ισχυρή πίστη, δεν πρέπει να φοβάται τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.Δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο ήταν ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, πριν μιλήσει ο Ερντογάν.Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικος αξιωματουχος διέψευσε το περιστατικό λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».Από το περιβάλλον της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν πως υπήρχε μία συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν ήταν γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο σχολείο. 

Όσα είπε στην ομιλία του στο σχολείο ο Ερντογάν

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.«Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος.«Δίνετε αγώνα επιβίωσης και σας συγχαίρω για αυτό», είπε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η δυτική Θράκη είναι μια γέφυρα μεταξύ δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε και προσέθεσε: «Θα προσπαθήσουμε περισσότερο τη συνεργασία με την Ελλάδα». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα. Εσείς, οι συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε».

Οπως είπε ακόμη «μίλησα χθες για κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν και θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί με τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την περιοχή, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Πομάκους, νομίζω ότι η ενότητα στην Ελλάδα θα ενισχύσει την αλληλεγγύη».Ακόμη αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σε κάποιο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «ομοεθνείς».Τέλος ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/312982-Diapseydei-e-kybernese-diplomatiko-epeisodio ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...