Ελάφρυνση του χρέους προετοιμάζουν οι Γερμανοί

Ελάφρυνση του χρέους προετοιμάζουν οι Γερμανοί

Γερμανοί Πράσινοι: Να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη, που καλούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους! Μετά τις δύσκολες θυσίες του ελληνικού λαού στα οκτώ χρόνια των μνημονίων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και οι άτεγκτοι Γερμανοί ζητούν τη μείωση του! Μαζί με τον σύμβουλο της Καγκελαρίου Μέρκελ,  Μάρτσελ Φράτσερ και τους αναλυτές της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, τώρα και το κόμμα των Γερμανών πρασίνων προσθέτει τη φωνή του, στους υποστηρικτές της ανάγκης για μείωση του χρέους. Η στροφή της γερμανικής πολιτικής σκηνής και η διάσταση που δίνεται στο θέμα, από τα τοπικά ΜΜΕ, δείχνουν ότι στο Βερολίνο, προετοιμάζεται το έδαφος για την τελική συμφωνία. Δεν είναι τυχαία η επιλογή των Μέσων, όπως η έγκυρη, γερμανική, οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt, που θεωρείται ότι έχει «ανοικτή γραμμή» με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

 

 Ώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέει το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας. Η συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων Αναλένα Μπάερμποκ σε συνέντευξή της στη Handelsblatt, δήλωσε ότι «τώρα θα πρέπει να τηρήσουμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας και να παραχωρήσουμε τις υποσχεθείσες ελαφρύνσεις του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι να μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της». Τόσο καιρό «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντα πίεζε ούτως ώστε η Αθήνα να εκπληρώνει τους όρους λιτότητας, με εν μέρει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες» τόνισε, οπότε τώρα είναι η ώρα της Γερμανίας να κάνει το σωστό».

 

Η Γερμανίδα, που δεν μάσησε τα λόγια της, ακόμα και αν η μείωση του χρέους είναι ένα θέμα που έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο στην γερμανική πολιτική σκηνή. «Θα υπάρχει αποπληρωμή, μόνο που θα είναι αργότερα. Από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δεν θα λείπει ούτε σεντ. Ίσα ίσα το αντίθετο: η Γερμανία πέτυχε μέσω της αγοράς ομολόγων, τα οποία έπειτα δόθηκαν στην Ελλάδα με υψηλότερο επιτόκιο, τα έτη 2015 και 2016 κέρδη από επιτόκια ύψους 722 εκατομμυρίων ευρώ».

 

Η ηγέτιδα των Πρασίνων τονίζει ότι «είναι ζητούμενο όλων μας να προστατευτεί η ευρωζώνη από νέα οικονομικά και δημοσιονομικά σοκ. Εξ ου και με είχε χαροποιήσει το γεγονός ότι στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού διατυπώνεται η παραδοχή ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προχωρήσει προς τα εμπρός. Πρόκειται για ξεκάθαρες θέσεις… Πρέπει να λάβουμε μέριμνα για την επόμενη κρίση, ολοκληρώνοντας για παράδειγμα την τραπεζική ένωση, μετεξελίσσοντας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και δημιουργώντας κι ένα εργαλείο για τον μετριασμό των ασύμμετρων σοκ».

 

Απαντώντας σε ερώτηση αν σχέδια όπως η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα ενισχύσουν τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ θέλει να διατηρηθεί η Ευρώπη ως ένα πρότζεκτ ειρήνης. Δεν επιτρέπεται να μας κάνει ό,τι θέλει μια μικρή αλλά ηχηρή μειονότητα. Στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης το ζήτημα είναι να ληφθεί πρόνοια ενόψει πιθανών νέων κρίσεων. Κάτι τέτοιο είναι συνετό. Μοιραίο ωστόσο είναι να δίνεται στους πολίτες η εντύπωση ότι η πολιτική διαρκώς τρέχει πάντα πίσω από τις εξελίξεις, κρατώντας τον “πυροσβεστήρα”. Καλύτερο είναι να λαμβάνονται σωστά μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών».

 

Για την ελάφρυνση του χρέους μιλάει και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Η ελάφρυνση του χρέους, είναι προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, λένε διεθνούς φήμης οικονομολόγοι και από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Η ηγετική θέση της Γερμανίας, εντός Ευρωζώνης, βάζει τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό σε δύσκολη θέση. Όλοι περιμένουν την επίσημη τοποθέτησή του, αλλά εκείνος κρατά τα χαρτιά του κλειστά, παραμένοντας στην πάγια θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι βοήθεια και μεταρρυθμίσεις πάνε πακέτο.

 

 Περιτριγυρισμένος από Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που αντιτίθενται σε μία σημαντική ελάφρυνση, ο κ. Σολτς κάνει ασκήσεις ισορροπίας σε ένα πολιτικό ναρκοπέδιο. Σε νέα του συνέντευξή στη Frankfurter Allgemeine (FAS) επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου, πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ο κ. Σολτς, επισημαίνει ότι «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».

 

 Απαντώντας σχετικά με την επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τονίζει ότι είναι θέμα αξιοπιστίας. Δήλωσε, ότι ενώ στην αρχή απορρίπτονταν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής».

 

Τέλος, υπογραμμίζει ακόμη ότι ήταν πάντως σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας κατά κάποιο τρόπο τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία και στο μέλλον στην ΕΕ, για παράδειγμα, αναφορικά με βοήθεια προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328677-Elaphrynse-toy-chreoys-proetoimazoyn-oi-Germanoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...