Ελυσαν τον γρίφο της σύλληψης με την…”Θεά Ηρα”

Ελυσαν τον γρίφο της σύλληψης με την...
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας βασική λειτουργία είναι να κλείνει το… ραντεβού του σπερματοζωαρίου με το ωάριο εξασφαλίζοντας βέβαιη συνάντηση, άρα και επιτυχή σύλληψη.
Τα ευρήματα αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την ανάπτυξη νέου τύπου αντισυλληπτικών και νέων τεστ εγκυμοσύνης. ​

Αν και νομίζαμε ότι γνωρίζαμε τα περισσότερα μυστικά της αναπαραγωγής, πολλά θέματα παραμένουν ανεξερεύνητα και μάλιστα μείζονος σημασίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό για ποιους λόγους κάποια σπερματοζωάρια καταφέρνουν να «κολυμπήσουν» με δύναμη, να εισχωρήσουν στο ωάριο και να το γονιμοποιήσουν και κάποια άλλα όχι.

Σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων, η επιφάνεια του ωοκυττάρου (ωαρίου) είναι καλυμμένη από μια πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για να είναι μια γυναίκα γόνιμη. Οι ειδικοί την ονόμασαν Τζούνο (η θεά Ηρα) από το όνομα της ρωμαίας θεάς της γονιμότητας και της σύλληψης.

Μάλιστα, όπως είχαν βρει παλαιοτέρα, υπάρχει ακόμα μία πρωτεΐνη, η Τζούμο, την οποία έχουν τα σπερματοζωάρια. Αυτές οι δύο λειτουργούν σαν αντίθετοι πόλοι μαγνητών και έλκονται μεταξύ τους, μέχρι τα βιολογικά υγρά να ενωθούν και να ξεκινήσει η αναπαραγωγή.

«Εχουμε καταφέρει να επιλύσουμε έναν γρίφο που απασχολεί τους βιολόγους και τους γενετιστές εδώ και πολλά χρόνια. Ανακαλύψαμε τα μόρια που πρέπει να βρίσκονται στις επιφάνειες του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου ώστε να υπάρξει έντονη έλξη μεταξύ τους και να προκληθεί το λεγόμενο θαύμα της σύλληψης» σχολιάζει ο Γκάβιν Ράιτ, γενετιστής από το Ιδρυμα Σάνγκερ στη Βρετανία και υπεύθυνος της έρευνας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χωρίς την έλξη αυτών των δύο πρωτεϊνών απλώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε γονιμοποίηση.

Από το 2005 ειδικοί από την Ιαπωνία έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει πρωτεΐνη στην επιφάνεια του σπερματοζωαρίου και την ονόμασαν Τζούμο. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν την αντίστοιχή της πάνω στο ωάριο. Αυτό που έκαναν οι ειδικοί από το Ιδρυμα Σάνγκερ ήταν να δημιουργήσουν μια τεχνητή εκδοχή της Τζούμο και να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να «ψαρέψουν» στοιχεία για το αν υπάρχει και ποια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των ωαρίων. Για να επιβεβαιώσουν ότι βρήκαν τη σωστή πρωτεΐνη, οι ειδικοί δοκίμασαν να φέρουν σε επαφή ποντίκια τα οποία δεν την παρήγαν. Αυτό που συνέβη ήταν τα ποντίκια να παράγουν ωάρια, αλλά στην επιφάνειά τους να μην υπάρχει η Τζούνο. Αυτά λοιπόν τα ποντίκια ήταν στείρα.

Επιπλέον, όπως φάνηκε στη μελέτη, μόλις γινόταν η ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου, οι πρωτεΐνες εξαφανίζονταν από την επιφάνειά τους, κάτι που δείχνει ότι ο οργανισμός τις χρειάζεται αποκλειστικά και μόνο για την έλξη της γονιμοποίησης.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πλέον στις γυναίκες που είναι υπογόνιμες θα πρέπει να κάνουμε και εξέταση για τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει θα χρειάζονται απλώς τη μεταφορά ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα τους και καμία άλλη θεραπεία με ορμόνες κ.λπ.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...