Εντός του 2018 η απελευθέρωση των τραπεζών από τον ακριβό ELA

Εντός του 2018 η απελευθέρωση των τραπεζών από τον ακριβό ELA

Οι ελληνικές τράπεζες, μία ανάσα από την εξόφληση του ELA!

Πιο κοντά από ποτέ στην απελευθέρωση από τον ELA, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες! Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 9 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ ενέκρινε νέα μείωση του ορίου δανεισμού από την ακριβή έκτακτη χρηματοδότηση κατά 2,8 δις ευρώ, που πλέον μειώθηκε στα 22 δις! Ακολουθώντας ένα αυστηρό πλάνο, οι ελληνικές τράπεζες, μειώνουν μήνα με τον μήνα τα δάνεια από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για ένα εργαλείο, που βοήθησε σημαντικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις δύσκολες ημέρες κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, για το τρίτο, ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Παρά την θετική συμβολή που είχε ο ELA, στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο δανεισμός από το μηχανισμό, είναι πολύ ακριβός με επιτόκιο 1,55% σε σχέση με τα πολύ χαμηλότερα επιτόκια, που φέρνει  η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα αποπληρωμής του ELA. Από την Πειραιώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι «Θα έχουμε αποπληρώσει τον ELA στο τέλος του 2018». Συγκεκριμένα, σε κεντρικό ρεπορτάζ του το αμερικανικό CNBC, ανέφερε ότι «Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις καταθέσεις μας. Είμαστε πάνω από το επίπεδο του 2016. Μειώσαμε και την έκτακτη στήριξη ρευστότητας που λαμβάνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και προσβλέπουμε να την εκμηδενίσουμε ως το τέλος του 2018».

Από την Eurobank, ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, δήλωσε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2017 ότι «η έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους €500 εκ. σηματοδότησε την επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014, βελτιώνοντας τη ρευστότητα, κάτι που αντανακλά και η μείωση της χρήσης του ELA». Η μείωση του ELA για την τράπεζα, ήταν κατά 5 δις ευρώ από τα υψηλά του 2017.

Η Εθνική μείωσε την εξάρτηση από τον ELA, σε 1 δις ευρώ Σύμφωνα με τον Διευθ. Σύμβουλο της ΕΤΕ, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, πλευράς ρευστότητας, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο την πρώτη Ελληνική συναλλαγή καλυμμένων ομολόγων στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατ. ευρώ,  με απόδοση 2,90%.  Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η συναλλαγή εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Τράπεζας με στόχο την επανεδραίωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές», εξέλιξη που «επιτάχυνε την προοπτική αποδέσμευσής μας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA που ανέρχεται σε μόλις 1 δις ευρώ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, «στις 9 Ιανουαρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 22,0 δις. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

Συγκεκριμένα, για το νέο όριο αναφέρεται ότι «η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,8 δις ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/316961-Entos-toy-2018-e-apeleytherose-ton-trapezon-apo-ton-akribo-ELA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...