Ερντογάν: Σταμάτησα να τηλεφωνώ στον Ομπάμα

Ερντογάν: Σταμάτησα να τηλεφωνώ στον Ομπάμα
Τι σηματοδοτεί για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία η δήλωση Ερντογάν – «Αφού δεν μπορώ να λάβω τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και τα αποτελέσματα για τη Συρία, τώρα έχουν καταλήξει να συνεννοούνται  μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών μας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως έχει παύσει τις τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα, από τη στιγμή που η κυρίαρχος χώρα της Δύσης δεν υποστήριξε την χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν κατά του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχώρησαν με την στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.

“Στο παρελθόν”, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, “του τηλεφωνούσα απευθείας. Αφού δεν μπορώ να λάβω τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και τα αποτελέσματα για τη Συρία, τώρα έχουν καταλήξει να συνεννοούνται  μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών μας”, μιλώντας στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι ATV.

“Έχω συνομιλήσει με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μου τηλεφωνεί, και τον καλώ”.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως ήταν απογοητευμένος όταν οι Η.Π.Α. δεν υποστήριξαν τους αντάρτες όσο οι Δυτικές κοινωνίες είχαν αρχίσει και στρέφονταν εναντίον του Άσαντ. 

“Περιμένω να δικαιωθώ σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο από τους υπερασπιστές της δικαιοσύνης”, πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.

Η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έλαβε χώρα στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το AFP, μετά την οποία ο Λευκός Οίκος προέβη σε δήλωση η οποία κατηγορούσε τον Ερντογάν για διαστρέβλωση του περιεχομένου της συνομιλίας τους.

Ο Ερντογάν έχει έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ επί της τρέχουσας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Κατηγόρησε το Ισραήλ για “κρατική τρομοκρατία” και “γενοκτονία” των Παλαιστινίων. Επέκρινε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που δείχνουν προς το κράτος του Ισραήλ, και κατηγόρησε το τελευταίο ως κράτος το οποίο “έχει ξεπεράσει τις βαρβαρότητες του Χίτλερ”.

Το αμερικανικό State Department χαρακτήρισε τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού ως “προσβλητικά και λανθασμένα”. Ο Ερντογάν αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κάνουν “αυτοκριτική”.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...