Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου προς τον Χρ. Σπίρτζη για την αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: Αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου 

Κύριε Υπουργέ,

Η ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου είναι εδώ και αρκετά χρόνια γνωστή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ωστόσο, έως σήμερα η μοναδική παρέμβαση προς βελτίωση της κατάστασής της ήταν ο φωτισμός της, με κοινή απόφαση των δημάρχων Δωρίδας και Ναυπακτίας το 2013. Πλέον, όμως, κάθε αναβολή έργων συντήρησής της μπορεί να αποβεί μοιραία. Συγκεκριμένα, ο οπλισμός της γέφυρας έχει οξειδωθεί, ενώ οι αποκολλήσεις κομματιών τσιμέντου από τα τόξα και τις κάθετες κολώνες είναι τόσο συχνές, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών.

Η Γέφυρα του Μόρνου δόθηκε στην κυκλοφορία το 1936 και κατασκευάσθηκε με τις προδιαγραφές της εποχές εκείνης. Έως και σήμερα, έχει υποστεί μεγάλη καταπόνηση από την πολυετή καθημερινή της χρήση και τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της δεν έχει γίνει κάποια συντήρηση. Μάλιστα, έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από τον τεράστιο όγκο υδάτων που έχει δεχθεί η κοίτη του ποταμού εξαιτίας των σοβαρών καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Κύριε Υπουργέ, η Γέφυρα του Μόρνου εξυπηρετεί τους κατοίκους των Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδας στις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες της ορεινής Ναυπακτίας και Δωρίδας. Ενώνει δύο Νομούς και δύο Περιφέρειες, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και επικοινωνίας της τοπικής κοινωνίας. Η σημερινή της κατάσταση ωστόσο, δημιουργεί δημόσιο κίνδυνο με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τους διερχομένους. Η αποκατάσταση των ζημιών της κρίνεται συνεπώς απαραίτητη, ενώ οποιαδήποτε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσω αυτής θα αποκόψει την επικοινωνία των δύο Δήμων και των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

  1. Σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί σε συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών της Γέφυρας του Μόρνου και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  2. Δεδομένου ότι η κατάσταση της Γέφυρας του Μόρνου έχει φτάσει  πλέον σε οριακό σημείο και κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα, ενώ ταυτόχρονα οι όποιες εργασίες επισκευής της Γέφυρας μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλεί η κακή κατάσταση της Γέφυρας;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...