Ευρωομόλογο για το προσφυγικό πρότεινε ο Ρέντσι!

Ευρωομόλογο για το προσφυγικό πρότεινε ο Ρέντσι!

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 17/04/2016 – 22:01

Ευρωομόλογο για το προσφυγικό πρότεινε ο Ρέντσι!

ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ, ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ευρωομόλογο για την χρηματοδότηση του Προσφυγικού πρότεινε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μία  πρόταση τεράστιας σημασίας, που ξεπερνά τα όρια του προσφυγικού, γιατί η ενδεχόμενη υλοποίησή της, θα άνοιγε την πόρτα για την έκδοση κοινών ευρωπαικών ομολόγων και για άλλα θέματα στο μέλλον. Ακόμα μεγαλύτερη αξία δίνει η ήπια αντίδραση της Καγκελαρίου, Μέρκελ που στο παρελθόν, σε άλλες προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, πιστή στις γερμανικές θέσεις ήταν κάθετα ενάντια στην ιδέα.

Το σχέδιο «Ρέντσι» για το προσφυγικό

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών του Ματέο Ρέντσι, προβλέπει οικονομική την ενίσχυση των χωρών της βόρειας Αφρικής, μέσω ευρωομολόγων. Στην επιστολή του ο Ματέο Ρέντσι, προτείνει μια σειρά από λύσεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Messagero».

Η πρόταση, φαίνεται πως ακολουθεί το περίγραμμα που έχει τεθεί από την συμφωνία που υπέγραψε η Ευρώπη με την Τουρκία, καθώς οι Ιταλοί πιστέουν ότι με το «στοπ» που μπήκε στο Αιγαίο, η ροές των προσφύγων θα αυξηθούν από την Αφρική, μέσω Ιταλίας.  Το σχέδιο προβλέπει συμφωνία μεταξύ των βασικών αφρικανικών χωρών, όπως η Νιγηρία, η Τυνησία και η Λιβύη.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στην πρωτεύουσα του Βελγίου το πρωί της Δευτέρας, με διπλωματικές πηγές  να σχολίασαν σχετικά ότι «Αυτή την φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει με σαφώς ηπιότερο τρόπο το θέμα των Ευρωομολόγων, από την στιγμή που είναι υποχρεωμένη να βρει, τον επόμενο χρόνο, τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δοθούν στην Τουρκία για να περιορίσει το κύμα των σύρων προσφύγων».

Όμως τι είναι το ευρωομόλογο και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το ευρωομόλογο θα ήταν το μέσο για να εξυπηρετείται συλλογικά το ευρωπαϊκό χρέος. Βάζει τέλος στις εκδόσεις εθνικών κρατικών ομολόγων στην Ε.Ε. και ο δανεισμός των κρατών θα γινόταν με κοινά ομόλογα, τα οποία θα εγγυώνται από κοινού τα 19 κράτη – μέλη. Δηλαδή κάνει ως ένα βαθμό κοινό το ευρώ- χρέος και βάζει μία για πάντα τέλος στους εκβιασμούς για μέτρα από τους δανειστές.

Όμως, αν και αποτελεί σημαντικό βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η υλοποίησή του είναι δύσκολη καθώς απαιτεί μεγάλη συναίνεση και οι χώρες όπως η Γερμανία που κέρδισαν τα μέγιστα από την κρίση, δεν θέλουν να σηκώσουν το βάρος χωρών που είδαν το χρέος τους να αυξάνεται. Αντίθετα το χρησιμοποιούν για να επεμβαίνουν πότε έμμεσα, πότε άμεσα στα εσωτερικά τους.

Το κόστος ειδικά για την Γερμανία θα ήταν μεγάλο, με σχετική μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo  να το τοποθετεί μέχρι και τα 47 δισ. ευρώ το έτος! Επίσης μεγάλη είναι και η πολιτική πίεση στην Γερμανία, με μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ, να έχει την άποψη πως αν το χρέος γίνει κοινό τότε σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα μειωθούν τα κίνητρα για δημοσιονομική παραγωγή.

Σε παλαιότερη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι στην πράξη το ευρωομόλογο θα μεταμορφώσει την Ευρωζώνη σε μια ένωση χρεών, με μεγαλύτερο κόστος για τις εύρωστες οικονομίες (σ.σ. όπως η Γερμανία).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...