Η “Αθανασία” στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

Η “Αθανασία” στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

Η “Αθανασία” του Χρήστου Δήμα παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις και για λίγες μόνο παραστάσεις και ειναι η ιστορία της Όλιας. Μιας νέας γυναίκας που την ακολουθούμε απο τα πρώτα της βήματα σαν μικρό κοριτσάκι που ονειρευεται να γινει χορεύτρια, που τα καλοκαιρια παίζει στην με την μικρότερη αδελφή της στην αμμουδιά του εξοχικού των γονιών της, που σπουδάζει ιατρική στη Θεσσαλονικη, που ερωτευεται τον Πέτρο, που παντρευονται, που κάνουν κι ένα παιδι. Μια ζωή σε Αρμονια… Ολα έχουν Τάξη. Ολα είναι κατω απο Έλεγχο… Ομως απο τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η Αρμονια και η Ταξη στη ζωη της ανατρέπονται. Απώλειες, συγγενικών προσώπων, όπως και ενα αυτοκινητιστικο δυστύχημα, που την αφήνει παράλυτη, αναγκάζει την Όλια να αναθεώρησει όλα αυτά που μέχρι εκεινη τη στιγμή θεωρούσε ως δεδομένα και ελεγχόμενα.Η ανημπόρια, αλλά και η ταπείνωση που νοιώθει , την κάνουν να σκληρύνει και να συναντήσει έναν άλλο εαυτο, που λές και περιμενε κρυμμένος για να φανερωθεί στα δύσκολα. Πλέον  συνανταμε μια άλλη Όλια. Που ο μεγαλύτερος της εχθρός δεν ειναι άλλος από την Ελπίδα. Παρακολουθούμε την ζωή της μέσα στα νοσοκομεια, στις σχέσεις της με τον άντρα της και την οικογένεια της, βλέπουμε ολο αυτο το σκληρο κέλυφος που χτίζει γύρω απο τον ευατό της ωστε να τον προστατευσει απο τον οίκτο αλλά και την Ελπίδα των ανθρώπων που στέκονται δίπλα της.  Ειναι εγκλωβισμενη στο σώμα της αλλά και στον νομο. Δεν της μένει κανενας τροπος διαφυγής παρα να ψιθυρίσει τη λέξη Αθανασία.

Στον ρόλο της Όλιας η ‘Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μέσα απο τη διήγηση της μας καλει να την ακολουθήσουμε στο ιδιαίτερο ταξίδι της όπου παντρεύει  πίνακες, μαθηματικά, όπερες του Μπιζέ, νυχτερινές διαδρομές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, άγρυπνες νύχτες πάνω από σιωπηλές συσκευές τηλεφώνων, σκιές, φωνές, κρυμμένες αλήθειες και άλλα τόσα συμφιλιωμένα ψέματα. 

Γράφτηκε σαν ψίθυρος, ξετυλίχθηκε σαν κάτι που έμοιαζε με μονόλογο για να αποκτήσει τελικά τη μορφή τρισδιάστατης κινηματογραφικής αφήγησης και απο τους ηθοποιους Δήμητρα Λημνιού και Νίκο Βαρδάκα, που παίζουν όλους τους υπολοιπους ρόλους με τον χρησιμοποιώντας τις σκιές τους και τη φωνή τους με τον πιο ευρηματικο τρόπο. Και όπως κάθε κόκκος άμμου μιας κλεψύδρας έχει τη σημασία του, έτσι και οι λέξεις στην παράσταση Αθανασία διεκδικούν χώρο, φωνή κι ανάσα. Άλλοτε κωμικά, άλλοτε στοργικά μερικές φορές κυνικά αλλά και αγαπησιάρικα ταυτόχρονα.Η ‘Ολια μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε…
Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια;
Μπορούμε να επιλέξουμε το όποιο μας «φευγιό»;

1

Στην τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα στο θέατρο, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του ελληνικού σινεμά, Χρήστος Δήμας, παρουσιάζει ένα δικό του κείμενο, την «Αθανασία».

Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ. στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη). Για λίγες παραστασεις.

Τιμή Εισητηρίου: 12, 10, 5.

Διάρκεια 80′. (Στην παράσταση δεν γινεται Διάλειμμα)

Πρωταγωνιστεί: Άννα -Μαρία Παπαχαραλάμπους 

Παίζουν: Δήμητρα Λημνιού, Νίκος Βαρδάκας 

Κείμενο- Βίντεο-Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου 

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης 

Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος 

 

Κίνηση: Pauline Huguet

 

Κοστούμια Νινέττα Ζαχαροπούλου

 

Bοηθός Σκηνοθέτη : Ελενα Χαραλαμπούδη

 

Βοηθός Σκηνογράφου Έλλη Αποστολάκη

 

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη)
Κεφαλληνίας 16 – Κυψέλη 
τηλ:2108838727
 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/312751-E-Athanasia-sto-THeatro-tes-odoy-Kephallenias ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...