Η Βιώσιμη αστική κινητικότητα στη ζωή μας.Αλλάζουμε την πόλη μας-Αλλάζουμε τρόπο μετακίνησης

-Αποκλειστικές δηλώσεις Καρακώστα !!

Πρώτη συνάντηση χθες φορέων,επαγγελματιών,εθελοντών και δήμου στο κεντρικό δημαρχείο,για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που  από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ΄ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
Σκοπός των δράσεων της Ευρωπαικής εβδομάδας κινητικότητας στην οποία ο δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει για δεύτερη φορά και θα υλοποιηθούν το διάστημα 16 και 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Ναύπακτο και έχουν σαν στόχο την υποκατάσταση της μετακίνησης με αυτοκίνητο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο.Ειναι πολύ πιθανό εκείνες τις ημέρες να δούμε και το mini-Bus του να εκτελεί δωρεάν μετακινήσεις από τον τερματικό σταθμό του ΚΤΕΛ μέχρι το στάδιο Ναυπάκτου και το αντίστροφο.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του δίνει με αποκλειστικές του δηλώσεις στην κάμερα του Nafpaktianews, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Κ.Καρακώστας

Σχεδόν μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, και όσο στο αυτοκίνητο δινόταν η απόλυτη προτεραιότητα, το βασικό ζητούμενο από τις μελέτες αυτές ήταν η βέλτιστη διεκπεραίωση της ροής και η οργάνωση της στάθμευσης με κριτήριο την εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού αυτοκινήτων.

Η πόλη, με διαμορφώσεις, διανοίξεις και απαλλοτριώσεις, έδινε όλο και περισσότερο χώρο στο αυτοκίνητο, εκείνη λοιπόν προσαρμοζόταν στις ανάγκες του και όχι το αυτοκίνητο στην πόλη. Ωστόσο το ανάποδο έπρεπε να συμβαίνει. Η πόλη είναι η υπέρτατη αξία, γιατί ταυτίζεται με τον άνθρωπο, την κοινωνία, την ιστορία τους.

Σήμερα, υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής και συνειδητοποιώντας τις συνέπειες και των άλλων επιπτώσεων του αυτοκινήτου, το ζητούμενο για τις πόλεις είναι η δημιουργία συνθηκών Βιώσιμης Κινητικότητας, δηλαδή υποκατάστασης του αυτοκινήτου από δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο και περπάτημα για όσο γίνεται περισσότερες μετακινήσεις.

Ο όρος «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα», που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στον τομέα των Μεταφορών, περιγράφει τον στόχο για βιώσιμες συνθήκες μεταφορών και μετακινήσεων στις πόλεις και αντιστοιχεί σε κατευθύνσεις σχεδιασμού των μεταφορικών συστημάτων που θα εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες βασισμένες στο τρίπτυχο

  • της οικονομικής (βέλτιστες οικονομικά λύσεις),
  • περιβαλλοντικής (βελτίωση της ποιότητας ζωής) και
  • κοινωνικής βιωσιμότητας (εξασφάλιση ασφαλούς και άνετης μετακίνησης για όλους καθώς και ενός συνεκτικού κοινωνικά περιβάλλοντος, χάρις κυρίως στη συνδυασμένη λειτουργία διαδρόμων κίνησης και σημείων στάσης σε υψηλής ποιότητας δημόσιους χώρους που προσφέρουν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης).

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...