Η Γλυκερία στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”

Η Γλυκερία στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

 Ένα μουσικό μυσταγωγικό ταξίδι, μια λυρική ενατένιση του Θείου Πάθους με ανάταση και κατάνυξη με τη φωνή της Γλυκερίας στους ωραιότερους βυζαντινούς ύμνους των ημερών. Μια ημέρα πριν ξεκινήσει η ομορφότερη ανοιξιάτικη εβδομάδα πλημμυρισμένη από μυρωδιές λουλουδιών, η τραγουδίστρια θα μας θυμίσει ύμνους, εγκώμια και τραγούδια συνυφασμένα με την Μεγάλη Εβδομάδα και τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας. “Ω γλυκύ μου έαρ”… Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόϊ της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των Ύμνων της Εβδομάδας των Παθών, θα ερμηνεύσει η Γλυκερία  την Παρασκευή 30/3 στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”. 

Η Γλυκερία, προσεγγίζει με ευαισθησία το γεγονός αυτό και σημειώνει:«Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ….. Ένα βαθιά κατανυκτικό κείμενο  για τον πόνο της Παναγίας, για τον επίγειο θάνατο του μοναχογιού της. Πρόκειται για ένα μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι, ένα μοιρολόι για το πόνο που μπορεί να νοιώσει ο καθένας μας όταν χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως πέρα από αυτό θα πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο και διαχρονικό είναι το νόημα του  ύμνου. Κι αυτό είναι η αγάπη. Η αγάπη για τον άλλο, γι αυτόν που είναι δίπλα μας, ανεξαρτήτως χρώματος ή γλώσσας. Άλλωστε αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ημέρες θρήνου οι οποίες καταλήγουν στ ην Ανάσταση κατ εξοχήν ημέρα Αγάπης.» 

Μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα η Γλυκερία θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, Βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την Ελληνική παράδοση (Τζιβαέρι, Στο ‘πα και στο ξαναλέω,)  που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή.Mερικά από τα ωραιότερα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως  Η ζωή εν τάφω, Αι γενεαί πάσαι, Άξιον εστί, Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον και ο Ακάθιστος Ύμνος θα ακουστούν στην αίθουσα  του Φ.Σ. “Παρνασσός” την παραμονή  της Κυριακής των Βαΐων.

Την αυθεντική ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς με παραδοσιακά όργανα. Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Φωτιάδης. Διοργάνωση:  Cricos Productions  – Οδύσσεια Δράσεις Πολιτισμού

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/326080-E-Glykeria-ston-PHilologiko-Syllogo-Parnassos ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...