Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της μεγαλύτερης και εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας στον κόσμο, Wall Street Journal

Κόλαφος για το παλιό, χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα που είχε επενδύσει τα ρέστα του στην αποτυχία του Τσίπρα

ΜΟΝΟ στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν μαύρα μεσάνυχτα και βλέπουν φαντάσματα ότι δήθεν ο Τσίπρας θα αποτύχει και η χώρα δεν θα βγει από το μνημόνιο. Προφανώς επειδή επένδυσαν τα ρέστα τους στην καταστροφολογία και τώρα έχουν ξεμείνει από αφήγημα, δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα.

Μπορεί το παλιό χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα να επιμένει σε σενάρια καταστροφολογίας, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος και ειδικά τα κέντρα αποφάσεων σε Αμερική και Ευρώπη έχουν διαφορετική άποψη.

Η εγκυρότερη εφημερίδα στον κόσμο η Wall Street Journal προεξοφλεί την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο και κάνει λόγο για τα μεγάλα επιτεύγματα που έγιναν, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την τόλμη και την αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίρπα.

Η αμερικανική εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η ανεργία έπεσε από το 28% στο 20% και για πρώτη φορά η χώρα παρουσιάζει ανάπτυξη σε τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Μιλάει επίσης για τη βελτίωση της κατάστασης στις τράπεζες που έχουν επιστρέψει στην αγορά ομολόγων και για τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα που έχει χτυπηθεί άγρια από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Κανείς δεν πιστεύει ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα γίνουν θαύματα και η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Αποτελεί όμως ιστορικό επίτευγμα η έξοδος από τα μνημόνια που επέβαλαν οι τοκογλύφοι και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Όλοι σε Ευρώπη και Αμερική αναγνωρίζουν το μεγάλο άθλο που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, με μοναδική εξαίρεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά.

Αυτοί τρέμουν στην κυριολεξία ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα τελειώσουν πολιτικά και δεν θα έχουν κανένα ρόλο. Γιατί ο κόσμος δεν πρόκειται να κάνει επικίνδυνα πειράματα επαναφέροντας στο πολιτικό προσκήνιο τα ζόμπι του παρελθόντος που χρεωκόπησαν τη χώρα οδηγώντας το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο λαός γνωρίζει τις δυσκολίες ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε της εξόδου από τα μνημόνια. Γι’ αυτό η σπέκουλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γυρίζει μπούμεραγκ για το παλιό πολιτικό σύστημα.

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal, με τα θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία, να αυξάνονται και από τις δύο πλευρές του ατλαντικού. Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τελικά θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Η έξοδος της Ελλάδα από το μνημόνιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία επισημαίνει ο συντάκτης προσθέτοντας ότι παράλληλα είναι και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη καλλιεργεί εμπιστοσύνη στις αγορές

Φέτος, η ελληνική Οικονομία έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και στέλνει τα σωστά μηνύματα στους επενδυτές από τους οποίους η χώρα θα αναζητήσει χρηματοδότηση μέσα στο 2018.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές παρά την σημαντική βελτίωση, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Παράλληλα, η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων.

Μεγαλύτερο βάρος για την πορεία της Οικονομίας και το πως την εκλαμβάνουν οι επενδυτές έχει η εξέλιξη των δημοσιονομικών. Πλέον, εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους στους δανειστές, η κυβέρνηση έχει πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το υπέρμετρο βάρος του χρέους, η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της.

Δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Αν και επισημαίνεται ότι η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Όμως μια έξοδος από τον κύκλο των μνημονίων, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα είναι πλέον το ασφαλέστερο στοίχημα.

Οι ξένοι επενδυτές ετοιμάζουν το πλάνο της επόμενης ημέρας

Οι μεγάλοι επενδυτές, δεν περιμένουν τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από το μνημόνιο για να ετοιμάσουν τα σχέδιά τους. Ο 67χρονος πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings Ltd, Πρεμ Γουάτσα, που ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύησεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει περισσότερες επενδύσεις.

Τα σχόλια του έρχονται καθώς οι ξένοι επενδυτές, που έμειναν εκτός της ελληνικής αγοράς λόγω της κρίσης και των μνημονίων, πλέον σταδιακά ανακτούν την εμπιστοσύνη τους. Όπως έγινε γνωστό, η  Brevan Howard Asset Management προετοιμάζει ήδη δύο  funds με στόχο επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μια δεκαετία κρίσης επενδύοντας σε ακίνητα και μετοχές.

 Ο κ. Γουάτσα, γνωστός στην παγκόσμια αγορά για το καλό του ένστικτο, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκανα όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές» Το πολιτικό ρίσκο ήταν θέμα το 2013 και το 2014 και τώρα το ρίσκο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί ίσως και να έχει εξαφανιστεί, τόνισε.

Απαντώντας σχετικά με το εάν ο ίδιος θα αγόραζε τους νέους ελληνικούς τίτλους, τόνισε ότι «ποτέ δεν αποκαλύπτεις το επενδυτικό σου σχέδιο αλλά όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές».

Η Fairfax έχει ήδη ουσιαστικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, στους ρυθμούς προ μνημονίων, θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά. Οι επενδυτές ξεχωρίζουν ανάμεσα στις προτεραιότητες, την άρση των Capital Controls.

Σύμφωνα με τον έμπειρο επενδυτή, «τα capital controls θα αποσυρθούν. Όταν αποσύρθηκαν τα capital controls στην Κύπρο οι καταθέσεις επέστρεψαν, δεν έφυγαν και το ίδιο θα ισχύσει και στην Ελλάδα»

Τέλος τόνισε πως «έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia,του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δις δολάρια. Το fair value των επενδύσεων αυτών το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια». Παρόλα αυτά τόνισε πως «για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα».

Εύσημα από Κομισιόν και διεθνή ΜΜΕ

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια μιλούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν αλλά και ο διεθνής Τύπος. Η Ελλάδα πετυχαίνει και υπερβαίνει τους στόχους, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Η ιταλική εφημερίδα «Il Foglio» επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος, σύμβολο της Αριστεράς, που δίνει μάχες, ενώ η γερμανική Handelsblatt σημειώνει ότι «η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα».

Πριν από το τέλος του προγράμματος η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» και «βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017».

Για την ελληνική δέσμευση στην ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ότι «παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση». Σχετικά με την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το μνημόνιο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει τη χώρα του να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά μετά από μια τριετία» γράφει η ιταλική εφημερίδα γνώμης Il Foglio. O διευθυντής της εφημερίδας, Κλαούντιο Τσεράζα, προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος σύμβολο της Αριστεράς που μάχεται και ότι η οικονομική ανάπτυξη επετεύχθη και με προσαρμογή στις υποδείξεις των δανειστών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ενώ η Ιταλία δεν ξεπερνά το 1,7%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Il Foglio, το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, με την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ηγείται ενός μεγάλου συνασπισμού αριστερών δυνάμεων. Στο ίδιο κείμενο, δε, υπογραμμίζεται ότι η Αριστερά που «μετατρέπει την αγορά σε μια ευκαιρία και όχι σε πρόβλημα, είναι μια Αριστερά αποτελεσματική, η οποία είναι ικανή να κυβερνήσει».

Και ο διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας καταλήγει ότι «αυτό ισχύει για την Πορτογαλία, ισχύει σε ένα βαθμό για την Ελλάδα και ισχύει, όπως όλα δείχνουν και για την Γαλλία». Η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, σημειώνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Η αισιοδοξία επιστρέφει». Η γερμανική εφημερίδα τονίζει μάλιστα ότι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018».

Την Δεύτερα -γράφει η Handelsblatt- η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε ακόμα και κάτω από το 4,5% σε προ κρίσης επίπεδα. (…) Οι επενδυτές ωστόσο ζητούν ως αντάλλαγμα ένα επιτόκιο κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της κρίσης. Την ίδια στιγμή όμως η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313555-E-Ellada-bgainei-apo-ta-mnemonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...