Η Ευρώπη δεσμεύτηκε για συμφωνία και στο χρέος στις 21 Ιουνίου!

Η Ευρώπη δεσμεύτηκε για συμφωνία και στο χρέος στις 21 Ιουνίου!

Το Eurogroup επικύρωσε την τεχνική συμφωνία για την δ’ αξιολόγηση

Νέα ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, ζήτησαν οι θεσμοί και το Eurogroup δεσμεύτηκε για συμφωνία πακέτο στις 21 Ιουνίου. Το καλό κλίμα που καλλιεργήθηκε μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, οδήγησε σε μία ουσιαστική συζήτηση, για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την ελάφρυνσης του χρέους. Πρόοδος, που σημειώθηκε στο Washington Group, το οποίο συνεδρίασε το πρωί. Όπως έγινε γνωστό, παρά την σύγκληση υπάρχουν ακόμα διαφορές ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο και για την συμφωνία θα χρειαστεί νέα συνάντηση που ήδη προγραμματίζεται.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του  μνημονίου στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Στα κύρια αποτελέσματα της συνεδρίασης, όπως ανακοινώθηκαν από το συμβούλιο, αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σε δύο μορφές – το πρώτο μέρος ήταν τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν μια συνάντηση των υπουργών 27 κρατών μελών της ΕΕ. Στο πρώτο μέρος, με το Eurogroup σε κανονική μορφή, συζητήθηκε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η Ευρωομάδα ενημερώθηκε σχετικά με τη συμφωνία προσωπικού που συνήψαν τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου. Το επίκεντρο είναι τώρα η επιτυχής υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τον Ιούνιο. Οι υπουργοί Οικονομικών, συνέχισαν τις συζητήσεις της σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα χρέους για την προετοιμασία των αποφάσεων που έχουν προγραμματιστεί για τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

Από την πλευρά των θεσμών, αν και η σύγκλιση θεωρείται προς το παρόν παρακινδυνευμένη, έχει αυξηθεί η πίεση και εντείνεται η προσπάθεια για εύρεση κοινού τόπου μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι «βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία με το Ταμείο.

Οι θεσμοί ζήτησαν νέα ανάλυση για το χρέος

Το δυσκολότερο από τα τέσσερα κομμάτια του παζλ της τελικής συμφωνίας, είναι ξεκάθαρα,  το ζήτημα του χρέους. Αναφερόμενες σχετικά,  πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τόνισαν ότι το σημερινό Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ’ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Eurogroup «χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος». Στη συνέχεια, ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης και δεσμεύτηκε να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.

Την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Eurogroup για την Ελλάδα, ανακοίνωσε μέσω twitter ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο. Στη συνέχεια, η συζήτηση, πέρασε στην προπαρασκευή για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, αφορά σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον μελλοντικό ρόλο του ESM.

Σεντένο: Νέο βήμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος

«Οι μεταρρυθμίσεις συμφωνήθηκαν και θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η χώρα θα κάνει άλλο ένα βήμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών. Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σχεδόν εκεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και όλες οι πλευρές εργάζονται για μία συμφωνία που θα εκπληρώνει τον βασικό στόχο: την επιτυχή ολοκλήρωση του τέταρτου προγράμματος με ολοκληρωμένες όλες τις μεταρρυθμίσεις και με σχέδιο η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», είπε ο ίδιος.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Eurogroup, ενημέρωσε πως έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», είπε. Συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα ενταθούν, ωστόσο έγινε μια καλή αρχή.

Μοσκοβισί: Είμαστε πια στο τελευταίο μίλι για το χρέος

Την ανάγκη για περισσότερο χρόνο επεσήμανε ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Αν και η συμφωνία για το χρέος θα χρειαστεί 1-2 μήνες, «είμαστε πια στο τελευταίο μίλι», δήλωσε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Σήμερα δεν θα έχουμε συμφωνία για το χρέος, αυτό είναι όμως κάτι που χρειάζεται να έχουμε, ένα ισχυρό πακέτο για το χρέος που θα πείσει τις αγορές και θα δώσει στην Ελλάδα την ικανότητα να επενδύσει στο μέλλον της». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σημειώνουμε καλή πρόοδο, είμαστε πια στο τελευταίο μίλι. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μια μακρά και δύσκολη ιστορία στις 21 Ιουνίου [στο επόμενο Eurogroup] και τον Αύγουστο η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα».

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το συμβούλιο, εξήγησε ότι το πακέτο του χρέους πρέπει να είναι ένα που θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη και τα κοινοβούλιά τους αλλά θα φαίνεται επίσης αξιόπιστο στα μάτια των επενδυτών.

Λεμέρ: Σε καλό δρόμο για συμφωνία τον Ιούνιο

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο. Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως είπε ο Γάλλος πολιτικός, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος και ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις κάνουν την Ελλάδα success story

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε «πεπεισμένος» ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι υπουργοί οικονομικών θα καταλήξουν σε συμπεράσματα για επιπλέον ελάφρυνση χρέους είτε τον Ιούνιο, είτε τον Ιούλιο. «Η πρόοδος στη χώρα είναι ορατή: η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εντάξει και η ανταγωνιστικότητα επέστρεψε. Αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα όταν βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο να συμπληρώσει τις υπόλοιπες χώρες και να γίνει success story» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ισπανική εφημερίδα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332871-E-Eyrope-desmeyteke-gia-symphonia-kai-sto-chreos-stis-21-Ioynioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...