Η Ξένη Δημητρίου νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Πέμπτη 09/06/2016 – 12:54Ξένη ΔημητρίουΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ                                                                                                                                                                       
Όπως είχε αποκαλύψει το kontranews.gr η διαπρεπής αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου αποτελούσε το ακλόνητο φαβορί για τη θέση.
Η επιλογή της Ξένης Δημητρίου ήρθε μετά και από το πάγιο αίτημα των εισαγγελέων για επιλογή μέσα από τους κόλπους του εισαγγελικού κλάδου και όχι από την καθήμενη δικαιοσύνη, δηλαδή τους δικαστές.
Η κυρία Δημητρίου έμπειρη εισαγγελική λειτουργός έχει χειριστεί πολλές σημαντικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής της πορείας, με τελευταία την παρουσία της στο Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η επιλογή της αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τους εισαγγελείς οι οποίοι μέσω της Ενώσεώς τους είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να επιλεγεί εισαγγελικός λειτουργός για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Η κυρία Δημητρίου η οποία είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η κυρία Κουτζαμάνη, ήταν η πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας που….εισχώρησε στον ανδροκρατούμενο εισαγγελικό κλάδο το 1975.
Η αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγινε από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς μεταξύ των μελών του,  κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιλογή της Ξένης Δημητρίου έγινε μετά από διεργασίες και πολλές συζητήσεις, αλλά και μετά την διάσκεψη της βουλής όπου εμφανίστηκαν όλοι οι υποψήφιοι εισαγγελικοί λειτουργοί. 
Ποια είναι η Ξένη ΔημητρίουΜε καταγωγή από το Αίγιο, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε εκείνη την κορυφαία δίκη εισηγήθηκε ουσιαστικά να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, πρόταση η οποία δεν έγινε ως γνωστόν δεκτή.
Ήταν Νοέμβριος του 1978 και ήταν η δεύτερη γυναίκα μετά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που «μπαίνει» τρία χρόνια μετά από εκείνη στον εισαγγελικό κλάδο. Μετά τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων όπως το σκάνδαλο του σιδηροδρομικού έργου Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες (τρίτο τμήμα του Προαστιακού σιδηροδρόμου), την υπόθεση της Interamerican αλλά και τις διώξεις κατά μελών της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατέλαβε την θέση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...