Η αλήθεια για τη δικτατορία

Η αλήθεια για τη δικτατορία

Μισό αιώνα, ακριβώς, συμπληρώνουμε σήμερα, από την αποφράδα ημέρα, όπου, άγνωστοι μέχρι τότε, μεσαίου βαθμού αξιωματικοί, κατέλυσαν τη δημοκρατία κι ακόμη, παρά τους τόνους μελάνης που έχουν χυθεί και φαιάς ουσίας που έχει καταναλωθεί, η Αλήθεια, με όλη τη σημασία της λέξης, για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δραματική υποτροπή, στη νεότερη πολιτική μας ιστορία.
  Ακόμη και σήμερα, που η χρονική απόσταση έχει αμβλύνει την ένταση των πρώτων χρόνων και η συγκεκριμένη περίοδος, πια, περνάει στην πρωταρχική αρμοδιότητα των ιστορικών, δε λείπουν οι φορτισμένες τοποθετήσεις, από τις οποίες δε λείπουν οι σκοπιμότητες, οι κομματικά «χρωματισμένες» ερμηνείες ή ακόμη και οι αυθαίρετες αναγωγές στη σημερινή συγκυρία. Ακούσαμε, επί παραδείγματι, από καθηγητικά χείλη, να συνδέεται η αυταρχική εκτροπή της μαύρης επταετίας, με τις διαδηλώσεις κατά του Μνημονίου! Ούτε καν με τις «εκπτώσεις»-κατά την πιο επιεική διατύπωση-στο επίπεδο των θεσμών και, ιδιαίτερα, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, με την καταχρηστική, επί παραδείγματι, εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που παρέκαμπταν τη βάσανο της διεξοδικής επεξεργασίας και συζήτησης, στο «ναό της Δημοκρατίας».
 Αλλά και επί του αμιγώς ιστορικού πεδίου, επαναλαμβάνονται ακόμη και σήμερα, τα ίδια στερεότυπα, που, περίπου, επιρρίπτουν την ευθύνη, για την επιβολή της δικτατορίας, στην πολιτική της Ένωσης  Κέντρου, ή στις κοινωνικές διεκδικήσεις της δεκαετίας του `60! Ενθαρρυμένοι δε από το κλίμα της εποχής, που έχει «απενοχοποιήσει» ακόμη και το φιλοδικτατορικό λόγο, ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν, στο όνομα της «ιστορικής αμεροληψίας», ότι η επτάχρονη δικτατορία, ειδικότερα στην εκδοχή της «περιόδου Παπαδόπουλου», δεν ήταν δα και κάτι τρομερό, αλλά, σε γενικές γραμμές, επρόκειτο για μια «ήπια», σχεδόν «φιλελεύθερη» διακυβέρνηση, με σημαντικό βαθμό ανοχής, κατά περιόδους, ενώ, πέραν των άλλων, ο «αρχηγός της Επανάστασης» ήταν και «αντιαμερικανός»,αφού, λέει, αρνήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις διευκολύνσεις που ζήτησαν, κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο. Επί του τελευταίου, παραπέμπουμε στη σχετική μονογραφία του ιστορικού Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, από τους βαθύτερους μελετητές της συγκεκριμένης περιόδου, που καταδεικνύει ότι πρόκειται για μύθο, παραθέτοντας και σχετικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, της περιόδου, με «ευχαριστίες» στη χουντική κυβέρνηση, για όλες τις ευκολίες που τους προσέφερε. Όπως δε κατέδειξε ο διακεκριμένος ιστορικός, υπήρξε σύγχυση με τις συνομιλίες για το καθεστώς ελλιμενισμού των πολεμικών σκαφών της υπερδύναμης. Όσο για τα άλλα, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε…
 ΛΕΥΤ.  ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/329363-E-aletheia-gia-te-diktatoria ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...