Η γ΄ αξιολόγηση κρίνει την έξοδο από το μνημόνιο!

Η γ΄ αξιολόγηση κρίνει την έξοδο από το μνημόνιο!

«Κουτσούρεμα» επιδομάτων απαιτεί το ΔΝΤ!  –  Τα 83 προαπαιτούμενα που βάζουν «φωτιά» στην αξιολόγηση! 

 

Οι θεσμοί έφυγαν, αλλά τα προαπαιτούμενα μένουν! Μπορεί κυβέρνηση και κουαρτέτο, να έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συμφωνία για υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα και  να μην άνοιξε θέμα για πρόσθετα μέτρα το 2018, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, καθώς παραμένουν 83 προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

 

Νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, που αναμένονται, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος  του 2017 και να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το αργότερο έως τον Φεβρουάριο. Αν και οι θεσμοί επέστρεψαν στις βάσεις τους, η επικοινωνία είναι συχνή και όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός από την ανταλλαγή στοιχείων, θα πραγματοποιηθούν και τηλεδιασκέψεις με την ελληνική πλευρά, μέσα στον Νοέμβριο.

 

Αν και ο αρχικός στόχος για τα προαπαιτούμενα ήταν  να ολοκληρωθούν εντός 2017, το να κλείσουν έως και τον Ιανουάριο, δεν αλλάζει πολλά στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, αλλά το τελικό ορόσημο, είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς τότε  αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση που πραγματοποιεί το ΔΝΤ για το δικό του πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται να «κουμπώσει» πάνω στο γ’ μνημόνιο και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.  Όπως παραδέχθηκε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς θα πρέπει όσα συμφωνούνται να μετατρέπονται σε νόμους και σε τεχνικές αποφάσεις.

 

Το 3ο τρίμηνο  θα σώσει την παρτίδα!

 

 Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής Οικονομίας και της μεγάλης συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ (σχεδόν 20%), το τρίτο τρίμηνο, που είναι και η κορύφωση της τουριστικής κίνησης, παραμένει το μεγάλο στήριγμα στον προϋπολογισμό.  Με κυβέρνηση και δανειστές, να περιμένουν σημαντική ενίσχυση των εσόδων, από την αυξημένη ροή επισκεπτών, τα έσοδα του καλοκαιριού μπορεί να σώσουν την παρτίδα και να φέρουν ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα από το αναμενόμενο.

 

Η γ’ αξιολόγηση φέρνει επιστροφή στις αγορές και έξοδο από μνημόνια

 

 Το κέρδος για την ελληνική Οικονομία, από ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα είναι πολλαπλό. Θα ενδυναμώσει την προοπτική της Ελλάδας, για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο (Αύγουστο 2018), ενώ παράλληλα αποτρέπει μία ενδεχόμενη  νέα ελληνική «κρίση», που μπορεί να δημιουργηθεί αν χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα.

 

Στην περίπτωση που όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τότε αυτή η εικόνα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, θα κάνει πιο ελκυστικούς τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ θα ενισχύσει και την προσπάθεια της αγοράς να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις. Ακόμα και τώρα, που η πρόοδος της χώρας στην πορεία εξόδου από τα μνημόνια, είναι σύμφωνα με τους θεσμούς εμφανής, υπάρχουν ξένοι επενδυτές που περιμένουν να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων. 

Στο θέμα της επιστροφής στις αγορές, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει μέσω του ΟΔΔΗΧ σε ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 20 δις ευρώ μέσα στο 2017 και έκδοση νέων τίτλων με στόχο την άντληση ρευστότητας, στις αρχές του 2018.

 

Το , θεωρείται πολύ πιθανόν να γίνει πριν κλείσει η γ’ αξιολόγηση, οπότε δεν θα επηρεαστεί πολύ από έναν ενδεχόμενο «λόξυγκα» στις διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο για να γίνει με επιτυχία, δηλαδή, με σημαντικά μειωμένα επιτόκια, θα χρειαστεί  ένα ισχυρό θετικό μήνυμα από τους θεσμούς, όπως το κλείσιμο της αξιολόγησης ή ακόμα καλύτερα μία ένδειξη ότι ανοίγει επισήμως το θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους.

 

Τα προαπαιτούμενα που «καίνε»

 

  Με την κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να κλείσει τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν πολλά που θεωρούνται δύσκολα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή τους, έχουν στενέψει αρκετά. Σε αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (επανυπολογισμός συντάξεων), στην υγεία, στην αγορά (εργαλειοθήκη 1 και 3 του ΟΟΣΑ) και πλήθος αποκρατικοποιήσεων. 

 

Το ενδιαφέρον των θεσμών εστιάζεται στα εργασιακά, το «κούρεμα» στα επιδόματα, την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο, αλλά και νομοθεσία που θα κάνει ευκολότερη την υλοποίηση επενδύσεων.

 

Το ΔΝΤ κρατά «ψαλίδι» για τα επιδόματα!

 

 Εκτός από την αναδιάρθρωση στον χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, που λαμβάνουν όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι δανειστές έχουν βάλει στο μάτι και το φοιτητικό επίδομα. Οι μεταρρυθμίσεις στα κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να κλείσουν προς τα τέλη Νοεμβρίου όταν επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα για να κλείσει τα δύσκολα κομμάτια της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει στόχο μέχρι τότε να έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτούμενων τα οποία πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της 4ης  Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων από τον Ιανουάριο και η τρόικα έχει σαφείς εντολές για περικοπή και αναδιανομή των προνοιακών, αναπηρικών, οικογενειακών επιδομάτων και στεγαστικού – φοιτητικού επιδόματος 1.000 ευρώ. 

 

Το τελευταίο, το παίρνουν φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι του και λειτουργεί σαν επιδότηση ενοικίου.  Το επίδομα χορηγείται όσα χρόνια προβλέπεται η φοίτηση σε κάθε σχολή. Συνήθως είναι τέσσερα χρόνια, με εξαιρέσεις όπως για την Ιατρική που το ελάχιστο είναι έξι. Όμως οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η θέση τους είναι η μείωση και η κατάργηση πολλών επιδομάτων. Σε αυτό το θέμα, πιέζει ιδιαίτερα το ΔΝΤ.

 

Αχτσιόγλου: Προετοιμάζουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την επόμενη μέρα

 

«Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα μας επιτρέψει πια να συζητήσουμε τους όρους της εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τρέχει με γρήγορους ρυθμούς.

 

Η υπουργός, επεσήμανε ότι τα θέματα κλείνουν ένα προς ένα και πολλά από αυτά διευθετούνται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Συγκεκριμένα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «αποτυπώνεται, έτσι και στις συζητήσεις με τους θεσμούς η θετική στιγμή που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τα αποτελέσματα των πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ».

 

Βούτσης: Έπεσαν έξω οι Κασσάνδρες, δεν απαιτούνται νέα μέτρα

 

Πως, δεν απαιτούνται νέα μέτρα στην γ’ αξιολόγηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη Real News ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης και ότι έπεσαν έξω οι Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα εν όψει του Προϋπολογισμού του 2018.

 

Συγκεκριμένα δήλωσε πως  «στη Βουλή ξεκινά, την 1η Νοεμβρίου, η πρώτη από τις τρεις επιτροπές που θα γίνουν για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όπου δεν προβλέπεται να υπάρχουν τέτοια μέτρα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307392-E-g-axiologese-krinei-ten-exodo-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...