Η ώρα για να πληρώσουν για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ ΝΔ

Η ώρα για να πληρώσουν για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ ΝΔ

-Εστάλησαν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις  από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν δοθεί με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις
 
-60 τραπεζικά στελέχη και εκπρόσωποι κομμάτων καλούνται ως ύποπτοι κακουργήματος για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων
 
Βαριές καμπάνες θα ηχήσουν σύντομα από την ελληνική Δικαιοσύνη για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , αφού οι εισαγγελείς κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο που είχε ορθώσει η τροπολογία Σαμαρά –Βενιζέλου προκειμένου να μην διωχθούν οι τράπεζες και οι υπεύθυνοι των κομμάτων που έφαγαν στην υγεία των κοροΐδων από τα θαλασσοδάνεια που πήραν. Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία πήραν τα δυο μεγάλα κόμματα της διαπλοκής και της διαφθοράς την τελευταία  15ετία με διασφαλίσεις ….τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων (που καταποντίστηκαν) και κατ’ επέκταση την κρατική χρηματοδότηση!

ΟΙ κλήσεις

Εξήντα στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της πρώην Αγροτικής καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων της εποχής καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργήματος, σχετικά με το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012.

Πρόκειται για την συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το  2017. Η κατάληξη της έρευνας οδηγεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην κλήτευση σε ανωμοτί κατάθεση 50 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Αγροτικής (13 από την πρώτη και 37 από τη δεύτερη) καθώς οι κλήσεις παραδόθηκαν ήδη.

Επίσης θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΚΚΕ) που ήταν υπεύθυνοι για οικονομικά των κομμάτων αυτών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Τα μεν τραπεζικά στελέχη θα δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία σε αυτή.
 
Εξεταστική
 
Η κλήσεις για παροχή εξηγήσεων στηρίζονται σε όσα αναφέρθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία  στις 29/2/2012 η ΝΔ εμφάνιζε δάνεια στην ΑΤΕ 106,43 εκατομμύρια ευρώ, στην ΕΤΕ 5,17 εκατομμύρια ευρώ, στην Πειραιώς 15,63 εκατομμύρια ευρώ, 2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 3,19 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank.

Το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε 92,29 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΤΕ, 8,77 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 6,15 εκατομμύρια ευρώ στην Πειραιώς, 5,2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank, 5,16 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank και 3,16
εκατομμύρια ευρώ στη Marfin Egnatia.

Το ΚΚΕ, 7,72 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική, 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 1,95 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin, ενώ ο ΣΥΝ (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) 8,04 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 152 χιλιάδες ευρώ στην Πειραιώς και 79 χιλιάδες ευρώ στην Attica Bank.

Όμως η αρχική σταχυολόγηση οδηγεί σε κλήσεις μόνο για τα δάνεια σε ΕΤΕ και (πρώην) ΑΤΕ. Η βασική νομική βάση της υπόθεσης περί επισφάλειας των δανείων έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι αυτά δόθηκαν με μοναδική εξασφάλιση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων, οι οποίες όμως μειώθηκαν δραματικά εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων τους στις εκλογές.
 
Πως άνοιξε πάλι ο φάκελος

Την έναρξη της νέας δικαστικής έρευνας για τις δανειοδοτήσεις κόμματων και ΜΜΕ, με βάση αυτή τη φορά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, διέταξε το 2017 η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Με παραγγελία της στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είχε ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων και σε   καταφατική περίπτωση  (εάν προκύψει η τέλεση αδικημάτων), να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων). Η εισαγγελέας αναφέρει ακόμα πως δύναται ο αρμόδιος εισαγγελέας κος Αθανασίου να ανασύρει από το αρχείο  το παλαιό πόρισμα του 2013, που είχε συντάξει ο εισαγγελέας Καλούδης.

Η υπόθεση ως γνωστόν αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή  από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά  και των Τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στον εισαγγελέα Δραγάτση.

Εκεί ερωτήθηκαν και απάντησαν πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων ενώ είπαν πως είχαν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου δηλαδή ότι είχαν προηγηθεί αποφάσεις εγκριτικών επιτροπών και είχαν τηρηθεί οι ελάχιστες κανονιστικές πράξεις του διοικητή της ΤτΕ. Ακόμη και στην εξεταστική επιτροπή οι κ.κ. Στουρναρας και Πάσχας (προϊστάμενος της εποπτείας χρηματοπιστωτικού συστήματος) υποστήριξαν με επιμονή πως τηρήθηκαν οι προϋποθέσει του εν λόγω νόμου.

Η αρχειοθέτηση πάντως έγινε σε εφαρμογή της τροπολογίας αφού παγιωμένη αντίληψη όλα αυτά τα χρόνια (και σε στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης) είναι πως η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά και τα κόμματα.

Ο Διοικητής

Καταθέτοντας όμως στη βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας,ο οποίος ήταν υπουργός οικονομικών όταν κατατέθηκε η τροπολογία έδωσε διαφορετική  ερμηνεία, λέγοντας πως η τροπολογία δεν αφορά τα κόμματα:  Κι αυτό γιατί σε ερώτηση του μέλους της επιτροπής, βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, ο Γιάννης Στουρνάρας, έδειξε πως η ΤτΕ έχει αλλάξει στάση. Συγκεκριμένα απαντά:

Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενεχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών , ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;
 
Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.
 
Σ. Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).
 
 Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ,  Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/342188-E-ora-gia-na-plerosoyn-gia-ta-thalassodaneia-PASOK-ND ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...