Θεοχαρόπουλος: Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Θεοχαρόπουλος: Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Ιδίως της Β΄ Αθηνών

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε, στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, μεταξύ άλλων ότι, «το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και, βεβαίως, της Β’ Αθηνών, διότι πρέπει να σπάσουν συστήματα διαπλοκής. Όταν υπάρχει μία τεράστια εκλογική περιφέρεια ευνοεί αυτή την κατάσταση. Είναι συνεδριακή μας θέση και ως προοδευτική παράταξη έχουμε σταθερή θέση επί του θέματος.»

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών

    Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσουν με ένα συνολικό σχέδιο. Θα προτιμούσα όλα αυτά τα θέματα σε σχέση με το εκλογικό και πολιτικό σύστημα να έρχονται ενιαία και όχι τμηματικά.
    Το Κίνημα Αλλαγής δεν αποφασίζει την στάση του με βάση το πολιτικό κόστος ή το πρόσκαιρο κομματικό όφελος, αλλά με βάση το εθνικό συμφέρον.
    Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως βουλευτής είχε ταχθεί υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, οφείλει να αντιμετωπίσει με θέση ευθύνης το συγκεκριμένο θέμα.

Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών

    Το πιο πιθανό είναι οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019. Μάλιστα είναι πιθανόν όχι μόνο να είναι διπλές οι εκλογές τον Μάιο, αλλά να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζοντας εκ νέου τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να κάνει τετραπλές εκλογές.
    Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται η μετάθεση των αυτοδιοηκητικών εκλογών για τον Φινόπωρο του 2019, ας μην παίξουν παιχνίδια και την αλλάξουν ξανά σε 5 μήνες, για να τις φέρουν ξανά τον Μάιο.

Για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

    Είναι πρωτόγνωρο το εγχείρημα και δεν είναι εύκολο, κόμματα και κινήσεις με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες έχουμε βρεθεί μαζί για να φτιάξουμε έναν ευρύτερο ισχυρό φορέα στο χώρο.
    Ενότητα και πλουραλισμός χρειάζεται, αρκεί ο πλουραλισμός να υπηρετεί την ενότητα.
    Δεν είναι θετική εξέλιξη η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής για όσους υποστηρίζουμε την ενότητα και την συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.
    Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να φύγει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο λόγος της αποχώρησης, όπως τα ανέλυσε ο ίδιος, είναι κυρίως σε σχέση με τα ζητήματα λειτουργίας.
    Δεν το έχουμε κρύψει και εγώ προσωπικά ότι υπάρχουν ζητήματα προς βελτίωση και άλλα που δεν έχουν γίνει με την κατάλληλη σειρά, για παράδειγμα εγώ υποστήριζα ότι πρέπει να γίνει πρώτα το ιδρυτικό συνέδριο και μετά η εκλογή επικεφαλής.
    Δεν ενδιαφέρει όμως τον κόσμο η παρελθοντολογία, θεωρώ ότι προχωρούμε προς τα μπροστά με στόχο την ύπαρξη ενός ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς για να δίνει λύσεις στα προβλήματά των πολιτών.
    Το Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει θετικά μόνο αν κατανοήσουμε ότι πρέπει να υπερβούμε ιστορικές διαδρομές κομμάτων, να πάμε με ανανέωση πολιτική, προσώπων και ιδεών, αλλά και των ανθρώπων που έχουν ασκήσει για πολλά χρόνια κυβερνητισμό.
    Βασικός στόχος είναι να εκφράσουμε και νέα ακροατήρια και μόνο αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση θα τα καταφέρουμε.
    Το μήνυμα των εκλογών του Νοεμβρίου ήταν διπλό. Πρώτο, ότι έχουμε εκλέξει πρόεδρο, την Φώφη Γεννηματά. Δεύτερο, να προχωρήσουμε για ένα νέο φορέα, γρήγορα και με υπερβάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό συνυπογράψαμε όλοι, κόμματα, κινήσεις και υποψήφιοι, και έτσι πρέπει να πορευτούμε. Όποιος δεν κατανοεί ότι ήταν διπλό το μήνυμα, και από τη μία και από την άλλη πλευρά, δεν βοηθάει το εγχείρημα.
    Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις. Μας ενώνει ο κοινός στόχος για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη, ο κόσμος θέλει λύσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα θέματα παιδείας κ.α.

Για το Μακεδονικό

    Ένα σοβαρό θέμα που ταλανίζει την χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο. Ας μιλάμε λίγο λιγότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένοντας να δούμε και τις αποφάσεις από την πλευρά της FYROM. Είναι οριακά τα πράγματα και εκεί, εκτιμώ ότι μετά το δημοψήφισμα θα γίνουν και εκλογές στην FYROM.
    Σε σχέση με τη χώρα μας, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα ψηφίσουμε τη κύρωση της συμφωνίας και την επόμενη μέρα θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τους ΑΝΕΛ, είχα δηλώσει ότι αυτή είναι μία απαράδεκτη τακτική.
    Για αυτό τον λόγο είπα από την πρώτη στιγμή ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία από την παρούσα βουλή, και διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πραγματική πλειοψηφία, με καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και οι ΑΝΕΛ να βγουν από την πόρτα και να μπουν από το παράθυρο.  Αν έρθει, λοιπόν, η συμφωνία και ψηφιστεί χωρίς τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει αμέσως μετά να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Κανείς δεν μπορεί να δώσει σημασία σε όσα λέει ο Καμμένος, γιατί μία μέρα λέει το ένα, μια μέρα το άλλο, είναι παντελώς αναξιόπιστός και δυστυχώς είναι στην κρίσιμη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Θα έχουμε το τραγελαφικό να πάνε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς μαζί με τον κ. Καμμένο και να λένε άλλα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/336744-THeocharopoylos-To-Kinema-Allages-tassetai-yper-tes-katatmeses-ton-megalon-eklogikon-periphereion ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...