Θεσμική υποκρισία

Θεσμική υποκρισία

Μεγάλη ανησυχία έχει καταλάβει τις τελευταίες μέρες, πλειάδα αναλυτών, για τους «κινδύνους» που εγκυμονούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης, στα θέματα της Δικαιοσύνης, με αιχμή το περιώνυμο σκάνδαλο.

Στο ότι πρόκειται για «θεσμικό πρωτογονισμό» συμπίπτουν οι αναλύσεις, κυρίως εκπροσώπων της νομικής κοινότητας, ενώ άλλοι, περισσότερο ανήσυχοι, διαβλέπουν ακόμη και κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας την τύχη της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», στη δεκαετία του `30 ή πως επιβλήθηκαν κομμουνιστικά καθεστώτα σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών, στη δεκαετία του `40. Δε ξέρουμε, ειλικρινά, τι εννοούν ορισμένοι, με την έκφραση «θεσμικός πρωτογονισμός», είμαστε όμως απολύτως βέβαια για την-και θεσμική-υποκρισία ορισμένων. Όπως, επί παραδείγματι, για όσους ενοχλούνται από την παρουσία της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά παρακάμπτουν ως απολύτως φυσιολογική, την «απόσπαση» σε θέση συμβούλου, προηγούμενων πρωθυπουργών,  εν ενεργεία δικαστών. Τι άλλο από υποκρισία, αποτελούν οι «ιερεμιάδες» για υποτιθέμενη παραβίαση του άρθρου 86 του Συντάγματος, επειδή, λέει, δεν απεστάλη  «αμελλητί» η επίμαχη δικογραφία, ή υπήρξαν σχόλια επ` αυτής, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  πλην οι ίδιοι είχαν «καταπιεί αμάσητη» την «κάμηλο» της συμπεριφοράς πρώην υπουργού, που είχε κρατήσει σχετική δικογραφία, στα συρτάρια του, μέχρι να συμπληρωθεί η «αποσβεστική προθεσμία» της παραγραφής.

Τι άλλο από υποκρισία, σε θεσμικό επίπεδο, μαρτυρά η κατακραυγή κατά της κυβέρνησης, για παρεμβάσεις που θίγουν, λέει, την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών ή δηλώσεις που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση τους, αλλά επικροτούν ασμένως την καθύβριση-και όχι μόνο από εμπλεκόμενους-των εισαγγελέων διαφθοράς, με κατηγορίες περί συμμετοχής στη «σκευωρία»; Αλήθεια, σε αυτή την περίπτωση, δεν προκύπτει η ανάγκη της τεκμηρίωσης ή δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας;  Άραγε, δε συνιστούσε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η προεξόφληση της προφυλάκισης κατηγορουμένων, από πρώην πρωθυπουργό (εν ενεργεία τότε;).

Όσο για το «δάκρυ» του Παναγιώτη Πικραμένου, που συγκλόνισε, εύλογα, όλους, δε διακρίναμε την ίδια ευαισθησία, ούτε, επί παραδείγματι, για τον Δημήτρη Τσοβόλα, παρ` ότι και πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνώριζαν την εντιμότητα του, ούτε για το δράμα του Γιάννη Αγγέλου ή του Ευάγγελου Μπασιάκου, που δεν άντεξαν την άδικη, όπως αποδείχθηκε, διαπόμπευση τους. Το ότι μερικοί εκ των «δακρυσάντων» ανήκαν, τότε, στους «κατήγορους», προσφέρει και μια ευκαιρία αυτοκριτικής, μια και, στις προκείμενες υποθέσεις, έχει αποδειχθεί η «σκευωρία».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/323347-THesmike-ypokrisia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...