Ιστορικό ραντεβού την Πέμπτη, για το τέλος του Μνημονίου– Μετά τις Πρέσπες, το Λουξεμβούργο

Ιστορικό ραντεβού την Πέμπτη, για το τέλος του Μνημονίου– Μετά τις Πρέσπες, το Λουξεμβούργο

Το «τρένο» της συνολικής συμφωνίας, που θα βγάλει την Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων, έχει ήδη αναχωρήσει. Τερματικός σταθμός, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για μία τελική συμφωνία στο Eurogroup του Ιουλίου, αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι, για τους οποίους η συμφωνία φαίνεται πως θα γίνει την Πέμπτη. Η όποια καθυστέρηση στην συμφωνία, θα ήταν ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές που θέλει να προσελκύσει η κυβέρνηση, ενώ το τέλος Ιουνίου κλείνουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και αυτή είναι μία καθυστέρηση που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Τα περισσότερα κεφάλαια έχουν ήδη κλείσει, αν και λέγεται για ακόμα μία φορά το «κλισέ» ότι αν δεν κλείσουν όλα, τότε δεν κλείνει τίποτα.

 Στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να ενωθούν τα κομμάτια του «παζλ» της τελικής συμφωνίας. Αυτά, είναι το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, η συμμετοχή του ΔΝΤ, που αναμένεται να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, η παρακολούθηση της ελληνικής Οικονομίας, που θα είναι εντατική καθώς σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα η Ελλάδα είναι η μόνη που αναμένεται να πάρει σημαντική ελάφρυνση χρέους και τέλος, οι όροι της ελάφρυνσης. Το τελευταίο, είναι και το δυσκολότερο, καθώς ακόμα και τώρα, μόλις τρεις ημέρες πριν το Eurogroup, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης.

Έτσι θα ελαφρυνθεί το χρέος  

 Οι αναλυτές του Bloomberg έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα για την ελάφρυνση του χρέους και καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς φτάνουν στο τελικό στάδιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ποια μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να δώσουν στη χώρα, οι δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ελαφρύνσεις αποτελέσουν το τελικό σχέδιο της συμφωνίας, αυτές αναμένεται να γίνουν για τη διευκόλυνση της εισόδου της χώρας στις αγορές. Η αρχή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης όπου οι δανειστές θα δώσουν την τελευταία δόση μεταξύ 11 και 12 δις ευρώ, για το «μαξιλάρι ρευστότητας» που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα περίπου 20 δις ευρώ. Αυτή θα είναι η ασφάλεια, που αν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στις χρηματοοικονομικές της ανάγκες μέχρι το 2021.

Το γαλλικό μοντέλο

Με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές υποθέσεις για το πώς θα πάει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια – και πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται μεσοπρόθεσμα – θα υπάρξει μηχανισμός διασύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική επίδοση.  Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν  η οικονομία πηγαίνει καλά, η χώρα θα αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν πηγαίνει χειρότερα θα πάρει περισσότερη ελάφρυνση χρέους με προσαρμογή του μήκους της συμφωνημένης επέκτασης.

Στη συνέχεια, παρατίθενται τα μέτρα στα οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη και όλα εντάσσονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  Αν δεν αποδειχθούν αρκετά για να γίνει βιώσιμο το χρέος, η ευρωζώνη αναμένεται να προβεί σε δέσμευση για περαιτέρω εκτίμηση της ανάγκης για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας είναι βιώσιμες.

Μάχη ΔΝΤ – Βερολίνου για την επέκταση των ωριμάνσεων  

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει σε μάξιμουμ 15 χρόνια επέκταση, η Γερμανία πιέζει για τρία χρόνια, με το επιχείρημα ότι σήμερα η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Τελικά, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το νούμερο θα είναι κοντά σε υψηλό μονοψήφιο αριθμό.

Επιστροφή των 4 δις από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν στην κατοχή τους 12,8 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα κέρδη από τα οποία αναδιανέμονται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Αυτά τα κέρδη, που θα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα, έτσι ώστε να βοηθηθεί όσον αφορά το βάρος του χρέους. Αυτό το ποσό θα χωριστεί πιθανότατα σε ετήσιες εκταμιεύσεις και θα χρησιμοποιηθεί ως «καρότο» για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα παραμείνει στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις και το δημοσιονομικό μονοπάτι.

Επαναγορά χρέους από ΔΝΤ – ΕΚΤ και οι ενστάσεις της Γερμανίας

Η Ελλάδα θα έχει περίπου 27,4 δις ευρώ σε δάνεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει από το πιο τελευταίο πρόγραμμα ύψους 86 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το χαμηλότοκο χρήμα  για να αποπληρώσει κάποια από τα ακριβότερα δάνεια που λήγουν συντομότερα, όπως τα 10,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τα 12,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τα 52,9 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος βοήθειας.

Οποιαδήποτε επαναγορά χρέους θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του χρέους της, ιδιαίτερα τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια και θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε επίπεδο που δεν θα χρειαζόταν να αναζητήσει κεφάλαια από αγορές ομολόγων.

Ωστόσο η Γερμανία είναι αντίθετη με το μέτρο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να έχει εμπλοκή στην Ελλάδα ακόμη και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Το Ταμείο είναι πιο πιθανό να έχει κάποια ανάμειξη, αν η Ελλάδα ακόμη του χρωστά χρήματα.

Μία επαναγορά των δανείων της ΕΚΤ είναι πιο σύνθετη λόγω των επιπτώσεων για τα κέρδη του NFA και SMP και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Για να γίνει, τα ομόλογα θα πρέπει να αποκτηθούν σε τιμές αγοράς και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μπορούν να έχουν επιβάρυνση από την πώληση. Η συζήτηση τώρα αφορά αν και πως τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από την πώληση θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα στη θέση των κερδών του ANFA και SMP που δεν θα δημιουργούνται πια, αν γίνει η επαναγορά.

Επιτόκια

Αυτό το μέτρο αφορά άρση ποινής επί δανείων 11,3 δισ. ευρώ από τη διαδικασία επαναγοράς τίτλων το 2012. Η ακύρωση του πέναλτι θα εξοικονομούσε περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κυνήγι επενδυτών στις ΗΠΑ

Επαφές με επενδυτές και αξιωματούχους των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στο Greek Investment Roadshow 2018, σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Σικάγο από 18 έως 23 Ιουνίου.

Στο ταξίδι του, ο κ. Χαρίτσης θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος, στην Ουάσινγκτον, με τον οποίο θα συζητήσουν για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου θα είναι και η τιμώμενη χώρα.

Σπύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με διεθνείς επενδυτές και θα παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάϊατ, θα είναι κεντρικοί ομιλητές στο 7ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow που διοργανώνει ο Οργανισμός Enterprise Greece.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334940-Istoriko-ranteboy-ten-Pempte-gia-to-telos-toy-Mnemonioy-Meta-tis-Prespes-to-Loyxemboyrgo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...