Ισχυρή ανάπτυξη 2,2% το 2018 εκτιμά η EBRD

Ισχυρή ανάπτυξη 2,2% το 2018 εκτιμά η EBRD

Ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019, βλέπει για την ελληνική Οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development EBRD). Σύμφωνα με τους Λονδρέζους αναλυτές,  μετά από δύο χρόνια οριακά αρνητικής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017.  Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις, με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να συνεισφέρει 1,1% στη συνολική ανάπτυξη. Οι εξαγωγές σημείωσαν επίσης καλές επιδόσεις (αύξηση 6,8% σε σύγκριση με το 2016 σε πραγματικούς όρους), αν και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, σήμαινε ότι οι καθαρές εξαγωγές είχαν μικρή διαφορά στην ανάπτυξη.

 

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αυξήθηκε σταθερά, ενώ ο δείκτης διαχειριστών προμηθειών (PMI) έφθασε σε επίπεδο το Φεβρουάριο του 2018, ο οποίος δεν παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο του 2000, αλλά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες μετά από την σταθερή άνοδο του 2017.

Η ανάπτυξη του περασμένου έτους υποστηρίχθηκε επίσης από μια άλλη εξαιρετική τουριστική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 10,8% (η οποία, σε 14,6 δις ευρώ, αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ). Η απασχόληση έχει επίσης αυξηθεί και το ποσοστό ανεργίας (εποχιακά προσαρμοσμένο) τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 20,6%, από 23,2% τον Ιανουάριο του 2017.

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι αναλυτές αναμένουν να συνεχιστούν οι βελτιωτικές τάσεις στις επενδύσεις, την απασχόληση και την εμπιστοσύνη μέχρι το 2018 και το 2019, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση κατά 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019. Ωστόσο, οι κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού παραμένουν σημαντικοί λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πλαίσιο της εποπτείας για την μετά το πρόγραμμα εποχή, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων καθώς και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν αποφάσεις για την ελάφρυνσή του.

Ορισμένα μεγάλα επενδυτικά έργα συνέβαλαν στη δυναμική της ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε ελάχιστα στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια οριακά αρνητική ανάπτυξη. Ωστόσο, στην ΠΓΔΜ, η ανάπτυξη «πάγωσε», καθώς η προηγούμενη πολιτική κρίση έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ανάπτυξη ακολούθησε παρόμοια πορεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επιταχύνοντας από το 3%, από 2016 σε 4,1% το 2017. Στη Ρουμανία, ο ρυθμός ανάπτυξης προσέγγισε το 7%, πολύ υψηλότερα από την εκτιμώμενη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, χάρη στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και τους αυξανόμενους μισθούς.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331216-Ischyre-anaptyxe-2-2-to-2018-ektima-e-EBRD ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...