Κένυα: Σε ισχύ η πιο αυστηρή νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες

Κένυα: Σε ισχύ η πιο αυστηρή νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες

Ο νόμος που εφαρμόζεται πλέον στην Κένυα, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά, προβλέπει ότι όσοι πωλούν, κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, θα τιμωρούνται είτε με χρηματικά πρόστιμα που θα ανέρχονται μέχρι και σε 40.000$ είτε με ποινή φυλάκισης!

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής ανήκει στο group  των 40  χωρών , ανάμεσα δηλαδή σε Κίνα, η Γαλλία, η Ρουάντα και η Ιταλία,  που είτε  απαγορεύουν εντελώς τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης είτε τις φορολογούν!

Οι  πλαστικές σακούλες, τις περισσότερες φορές  καταλήγουν στους ωκεανούς στραγγαλίζοντας χελώνες, προκαλώντας ασφυξία σε θαλασσοπούλια και γεμίζοντας το στομάχι δελφινιών και φαλαινών με σκουπίδια μέχρι να λιμοκτονήσουν.

Ο Χαμπίμπ Ελ-Χαμπρ, ειδικός στα θαλάσσια απορρίμματα που εργάζεται στην Κένυα σε  Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, αναφέρει πως :
 «Αν συνεχίσουμε έτσι, έως το 2050 θα έχουμε στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ’ ό,τι ψάρια»

Ο εν ισχύ νόμος στην Κένυα, δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να διώκει μέχρι και κάποιον που απλά έχει μια πλαστική σακούλα!

Όμως, σε δήλωση της, η  Υπουργός  Περιβάλλοντος -Τζούντι Ουαχούνγκου- αναφέρει πως «Οι απλοί άνθρωποι δεν θα διώκονται». Στόχος της κυβέρνησης , θα είναι οι κατασκευαστές των πλαστικών σακουλών και οι προμηθευτές τους!

Ο Σάμιουελ Ματόντα -εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων της Κένυας- από την πλευρά του, αναφέρει πως είναι ένα μέτρο που θα πλήξει τις επιχειρήσεις , καθώς η Κένυα είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς και μάλιστα θα έχει ως αποτέλεσμα το λουκέτο σε 176 επιχειρήσεις και το κενό σε 60.000 περίπου θέσεις εργασίας!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/303647-Kenya-Se-ischy-e-pio-aystere-nomothesia-gia-tis-plastikes-sakoyles ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...