Καθαρά Δευτέρα με αξιολόγηση, «ουρές» προαπαιτούμενων και 5,7 δις ευρώ!

Καθαρά Δευτέρα με αξιολόγηση, «ουρές» προαπαιτούμενων και 5,7 δις ευρώ!

Κούλουμα με… διπλή συνεδρίαση Eurogroup και ESM!

Ανεβάζει στροφές η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας μετά το μνημόνιο! Με μια διπλή συνεδρίαση την Καθαρά Δευτέρα, Eurogroup και ESM, ανοίγουν τις συζητήσεις, που θα κλείσουν με συμφωνία για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων.

 Τη Δευτέρα, 19 του μήνα, το Eurogroup συνεδριάζει με πρώτο θέμα την  Ελλάδα σχετικά με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και με αστερίσκο, ότι οι δύο τελευταίες ουρές  είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ο ΔΕΣΦΑ. Αμέσως μετά, οι υπουργοί Οικονομικών θα συμμετέχουν και σε μία άλλη συνεδρίαση, του συμβουλίου του ESM. Το συμβούλιο καθώς αποτελείται κυρίως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν αναμένεται να παρεκκλίνει των αποφάσεων του Eurogroup. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, θα εγκριθεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και σε επόμενη συνεδρίαση, θα δοθεί το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

 Σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, το ενδεχόμενο θετική απόφασης και για την εκταμίευση τη Δευτέρα δεν πρέπει να αποκλείεται, ακόμα και αν δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της ατζέντας. Σε κάθε περίπτωση, κύριο θέμα της συνόδου του συμβουλίου (Διοικητών ESM) είναι η έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου. Συνήθως ακολουθεί υπογραφή του μνημονίου και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την έγκρισή του από τον ESM.

 Μόλις κλείσουν τα τελευταία θέματα της αξιολόγησης, ανοίγει και επισήμως η συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της εξόδου της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων.

 Αν και απομένει η δ’ αξιολόγηση που περιλαμβάνει τα ογδόντα τελευταία  προαπαιτούμενα του μνημονίου, οι διαπραγματεύσεις που θα γίνονται έως και το κλείσιμό της τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνουν και τους όρους της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, το τί θα ακολουθήσει για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο. Αυτό που προκρίνεται, είναι ένα πενταετές υβριδικό πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας.

Αυξημένη εποπτεία αλλά δίχως νέο πρόγραμμα, ζητούν οι θεσμοί

Οι θεσμοί θέλουν στενή παρακολούθηση της ελληνικής προόδου, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα γίνουν οπισθοδρομήσεις στις μεταρρυθμίσεις των μνημονίων και ότι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Παρέκκλιση από το πρόγραμμα, κυρίως ενδεχομένη  μη επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές  πλεόνασμα, θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις. Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ, θέλουν να προλάβουν μία αρνητική εξέλιξη και σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συνδέσουν την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επίτευξη στόχων.

 Στα «αγκάθια» των επόμενων διαπραγματεύσεων, εντάσσεται η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που ήταν προαπαιτούμενο της γ’ αξιολόγησης και σημαντικά κεφάλαια από τον φάκελο του υπουργείου Εργασίας, όπως η διαιτησία, οι αναπηρικές συντάξεις και το μέλλον των επιδομάτων.

Σχέδιο για αναβολή μέτρων και ενεργοποίηση αντίμετρων

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τα θέματα αξιολόγησης, στις συζητήσεις που γίνονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην διαπραγμάτευση που αφορά τα μέτρα του ΔΝΤ. Η μείωση κατά 1% του ΑΠΕ  της συνταξιοδοτικής δαπάνης (2019) και η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ, μέσα από την μείωση του αφορολογήτου (2020). Για το τελευταίο το ΔΝΤ έχει καταφέρει να έρθει ταχύτερα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους δανειστές, ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο επίτευξης των στόχων. Ακόμα περισσότερο, στην Αθήνα, εξετάζονται σενάρια, με τα οποία θα αντικρούσουν την ταχύτερη εφαρμογή του μέτρου, με χρήση των τελικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ  για το 2017.  Παράλληλα θεωρείται μείζονος σημασίας, η ενεργοποίηση των προαπαιτούμενων, τα οποία αναμένεται με ελαφρύνσεις, να ισορροπήσουν τις υφεσιακές πιέσεις που θα ασκούσε στην ελληνική Οικονομία η εφαρμογή των μέτρων.

Αν και θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον τέσσερα Eurogroup, μέχρι τότε, η ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης,  θα φέρει την επόμενη δόση των 11,7 δις ευρώ, που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, που ήδη έχουν πέσει κάτω από τα 3 δις ευρώ.

Το «κουαρτέτο» επιστρέφει για τα 88 προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης

Από την πλευρά των θεσμών είναι εκπεφρασμένη η διάθεση για επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που φαίνεται και από απόφασή τους για επιστροφή του κουαρτέτου  στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου. Τα τεχνικά κλιμάκια, θα αφιχθούν από τις 22 του μήνα με στόχο την άντληση των απαραίτητων στοιχείων και την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης. Το κουαρτέτο θα επιστρέχει με την νέα του σύνθεση, ο Πίτερ Ντόλμαν για το ΔΝΤ, στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου, ο  Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο  Φραντσέσκο Ντρούντι που εκπροσωπεί την ΕΚΤ και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, τον  ESM.

Στόχος της επίσκεψης θα είναι να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης της εξόδου από του μνημόνιο  και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσουν τα πιο σημαντικά προαπαιτούμενα. Μετά θα αποχωρήσουν, για να επιστρέψουν το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις. Στη  διαπραγμάτευση που ξεκινά ανοίγει η «βεντάλια» των συζητήσεων για το χρέος η υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου για τις πληρωμές της Ελλάδας στους δανειστές το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ και τους όρους της εποπτείας μετά το μνημόνιο.

Ξεπερνά τις προσδοκίες το χτίσιμο του «μαξιλαριού» ρευστότητας

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει σημαντική πρόοδος στο χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας που θα εγγυηθεί την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2019, που θα έχει κλείσει η «κάνουλα» ρευστότητας του ESM. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, κάτι η καλοκαιρινή έξοδος στις αγορές, κάτι το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τα repos που έχουν συναφθεί με φορείς της γενικής κυβέρνησης, έχουν ήδη δημιουργήσει απόθεμα κοντά στα 7 δις ευρώ.  Μαζί με τα 3 δις ευρώ της έκδοσης επταετών ομολόγων το «μαξιλάρι», φτάνει στα 10 δισ. ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι να φτάσει μέχρι τον Αύγουστο, τα 20 δις ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/321420-Kathara-Deytera-me-axiologese-oyres-proapaitoymenon-kai-5-7-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...