Και όμως: Η Λήμνος μετακινήθηκε κατά πέντε εκατοστά από τον μεγάλο σεισμό!

Και όμως: Η Λήμνος μετακινήθηκε κατά πέντε εκατοστά από τον μεγάλο σεισμό!
Ο μεγάλος σεισμός που έπληξε το νησί της Λήμνου φαίνεται πως δεν έμεινε… εκεί!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σεισμική δόνηση μετακίνησε το ακριτικό νησί μας και πλέον βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό του Αγίου Ευστρατίου.

Υπενθυμίζεται πως στις 24 Μαΐου, 6,5 Ρίχτερ (κατά άλλους 6,8 Ρίχτερ) Ρίχτερ χτύπησαν το νησί μπορεί να μην δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, ωστόσο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δυνάμεις ήταν τόσο μεγάλες που ολόκληρη η Λήμνος μετακινήθηκε και πλέον βρίσκεται κατά 5 εκατοστά πιο κοντά στον Άη Στράτη.

Ο… περιβόητος σεισμός

Ηταν 12:25 της 24ης Μαϊου όταν ο εγκέλαδος επισκέφθηκε τη Λήμνο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίστηκε στους 6,3 βαθμούς.

Αρχικά, στο χάρτη σεισμικής δραστηριότητας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε με μέγεθος 6,5 βαθμούς και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο υπολογίστηκε στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμη και στην Αττική.

Επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και της Θεσσαλονίκη.

Στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλέστηκε αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια) και ήταν πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος.

Από τον σεισμό σημειώθηκαν μικροκαταρρεύσεις σε παλιά ακατοίκητα σπίτια στη Μύρινα, ενώ έπεσε στέγαστρο στο αεροδρόμιο του νησιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολίτης ο οποίος διεκομίσθη άμεσα στο νοσοκομείο της Λήμνου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...